Adriana Mit
1374 vizualizări 6 iun 2019

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat, joi, la Recaş, în judeţul Timiş, unde a participat la înmormântarea poliţistului ucis duminică în timpul unei misiuni, că pistoalele Carpaţi trebuie schimbate din dotarea poliţiştilor.

„Din acest caz am învăţat multe lucruri, în primul rând din punct de vedere profesional. Trebuie să privim odată în sistemele de logistică, să echipăm Poliţia corespunzător, trebuie să schimbăm acele pistoale model 74 Carpaţi. Acest armament trebuie schimbat din start. Una e să tragi cu un pistol performant, care îţi conferă şi ţie siguranţă şi alta e să tragi cu praştia sau cu un pistol pe care mai repede îl foloseşti pe post de piatră. Nu poţi să dai rezultate concrete, nu poţi să ai acel confort emoţional şi acea stabilitate psihică în momentul în care tu eşti dezechipat, în momentul în care nu eşti protejat de lege", a afirmat Dumitru Coarnă.

Liderul sindical a participat, joi, la înmormântarea poliţistului din Timiş omorât duminică în timpul unei misiuni.

La slujba de înmormântare, care a avut loc în oraşul Recaş, au participat peste o mie de persoane. Numeroşi poliţişti, unii veniţi cu autocarele din alte judeţe, jandarmi, luptători ai trupelor speciale, prieteni şi cunoştinţe şi-au luat rămas bun de la poliţistul de 43 de ani.

Conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, precum şi Ioan Buda, şeful Poliţiei Române, au fost prezenţi la slujbă.

Pe drumul de la capelă spre cimitir, de câteva sute de metri, sicriul cu trupul poliţistului a fost dus de mai mulţi soldaţi, iar de-o parte şi de alta a şoselei s-au aşezat sute de colegi ai agentului, precum şi cunoştinţe, care au ţinut coroane de flori în mâini.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan, care a susţinut un discurs emoţionant. „De Înălţarea Domnului se înalţă la cer şi un poliţist, acesta este semn că a fost un om bun", a spus mitropolitul Banatului.

În timpul ceremoniei, o poliţistă a luat cuvântul pentru a anunţa că agentului „care şi-a sacrificat viaţa în timpul îndeplinirii îndatoririlor de serviciu” i s-a conferit emblema de onoare a Poliţiei Române. De asemenea, poliţistul a fost înaintat post-mortem în grad de subinspector de poliţie.

Poliţistul a fost înmormântat cu onoruri militare, iar la finalul slujbei, sirenele mai multor echipaje de Poliţie, a unei autospeciale a pompierilor şi a unei ambulanţe au sunat minute în şir.

Citește și: