Andrei Luca POPESCU Sorina Ionaşc
49616 vizualizări 24 iun 2014

Directorul SRI George Maior a explicat, după audierea în comisia parlamentară pentru controlul SRI, că Serviciul a realizat peste 400 de pagini de informări cu privire la activităţile infracţionale ale clanului Bercea Mondial, care puteau afecta siguranţa naţională. Monitorizarea clanului interlop de către SRI a început încă din anul 2001, a precizat Maior.

”Evaluările preliminare realizate la nivelul SRI au relevat faptul că activităţile infracţionale ale lui Anghel Sandu, respectiv ale grupării interlope pe care o coordonează, s- au aflat în atenţia SRI încă din 2001. Date fiind consistenţa informaţiilor obţinute de SRI, notorietatea acţiunilor ilegale ale lui Sandu Anghel, dar şi impactul acestor ilegalităţi, Serviciul a acţionat consecvent pentru informarea, în funcţie de competenţe, a beneficiarilor legali centrali şi locali, respectiv a organelor de cercetare şi urmărire penală”, a declarat şeful SRI.

Maior a mai spus că aceste informaţii au ajuns la beneficiarii lor legali - preşedinţi, premieri, miniştri şi organe de urmărire penală. Astfel, de-a lungul timpului, la beneficiarii de la nivel central au ajuns 13 informări ale SRI despre activităţile clanului Bercea Mondial, Maior precizând că atât Ion Iliescu, cât şi Traian Băsescu au fost destinatarii informărilor SRI, ca preşedinţi ai României.

”În perioada 2001-2012, la nivelul SRI au fost opt acţiuni informativ-operative pe profil de apărare a Constituţiei, securitate economică şi ameninţări transfrontaliere. Acestea au fost finalizate prin informarea beneficiarilor legali. De la nivel central, preşedinţi ai României, şi domnul preşedinte Iliescu a fost informat pana la un anumit moment”, a spus şeful SRI.

Preşedintele Traian Băsescu a primit o singură informare SRI despre clanul Bercea Mondial, pe 29 octombrie 2009. "Această informare nu a conţinut aspecte referitoare la relaţia lui Bercea cu fratele domniei sale. Preşedintele a avut dreptate când a spus că Serviciul nu a abordat această chestiune", a declarat George Maior.

Şeful SRI a mai precizat că, începând cu 2009, aceste aspecte nu au mai putut fi comunicate beneficiarilor legali, pentru că ele ajunseseră deja la procurori şi făceau obiectul unor acţiuni penale. Organele de urmărire penală au primit, de-a lungul timpului, 19 informări dela SRI, cu privire la activităţile infracţionale ale clanului Bercea Mondial.

”Începând cu 2009 au început sesizări catre organele de urmărire penală, din acel moment lucrurile s au desfăşurat în cadrul sistemului de aplicare a legii. Când s-a trecut la faza de sesizare a organelor de urmărire penală şi de cooperare cu acestea, SRI nu mai poate transmite informaţii legate de aspecte ce ţin de aceste dosare. Este un lucru elementar statului de drept”, a adăugat Maior, explicând de ce preşedintele Traian Băsescu nu a fost informat de SRI cu privire la relaţia Mircea Băsescu-Bercea Mondial.

"Informările au vizat acţiuni ale acestui clan privind perceperea de taxe de protecţie în diverse judeţe, derularea prin societăţile controlate direct sau prin interpuşi a unor operaţiuni ilegale cu metale neferoase sau activităţi de evaziune fiscală de mare amploare, coordonarea unei reţele implicate în trafic de persoane, inclusiv minori, în Italia, Franţa, Spania şi Serbia, de la care erau colectate fonduri obţinute prin cerşetorie, furt, alte activităţi ilegale, creditarea ilegală a unor persoane fizice şi juridice, cointeresarea unor funcţionari ai finanţelor publice în scopul evitării controalelor şi aplicării de sancţiuni asupra societăţilor comerciale deţinute, accesarea şi deturnarea de fonduri bugetare destinate minorităţii rrome prin intermediul unor structuri asociative ale etniei, coruperea unor magistraţi în scopul obţinerii de soluţii favorabile în diverse dosare", a mai declarat George Maior.

Toate datele pe care SRI, în frunte cu George Maior, le-au prezentat comisiei comune de control parlamentar, au fost introduse într-un raport care va fi înaintat Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

”Am avut o audiere extrem de precisă, profundă. Conducerea SRI ne-a prezentat toate informările din 2001 pe acest caz. Este un caz mai special. [...] Raportul este elocvent, mai departe tot ceea ce ţine de un dosar penal nu intră în atribuţia mea ca politician. Informaţii suplimentare pot da doar procurorii”, a precizat, la finalul audierilor, preşedintele comisiei comune pentru controlul SRI, Georgian Pop. 

Potrivit acestuia, în raportul final al comisiei se concluzionează faptul că ”SRI a avut în atenţie aspecte legate de securitatea naţională legată de activităţile întreprinse de Anghel Sandu, zis Bercea Mondial, şi persoane din anturajul său, încă din 2001”. Totodată, votul pe raport din cadrul comisiei a fost în unanimitate.

 

 

Citește și: