Catalin Lupasteanu - Mediafax
232 vizualizări 4 apr 2014

Iosif Secăşan nu a făcut declaraţii la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), unde a ajuns în jurul orei 10.30, însoţit de avocat.

Surse judiciare au declarat că senatorul Iosif Secăşanu a fost citat pentru a da declaraţii în dosarul în care este urmărit penal pentru complicitate la dare şi la luare de mită.

În 27 martie, procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă lui Iosif Secăşan că s-a pus în mişcare acţiunea penală pe numele lui.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în 21 februarie, Iosif Secăşan, membru în Comisia pentru Sănătate Publică a Senatului, i-a cerut medicului Sebastian Telbis, şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, încadrarea în grad de invaliditate a lui Iova Moza, de profesie pădurar.

Medicul ar fi acceptat solicitarea lui Secăşan, Telbis precizând că, într-o primă fază, mai precis pentru şase luni, îl va încadra pe Moza în gradul II de invaliditate, întrucât acordarea directă a gradului I de invaliditate ar putea atrage verificări din partea Institutului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Bucureşti, au arătat procurorii în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

"Ulterior discuţiei dintre cei doi, Iosif Secăşan a invitat în cabinet persoana supusă evaluării medicale, respectiv pe Iova Moza, context în care acesta din urmă a aşezat pe biroul de lucru al medicului dosarul medical ce conţinea şi un plic ce a fost observat, de îndată, de medicul Sebastian Telbis", potrivit DNA.

Anchetatorii au mai arătat că, după ce Iova Moza a ieşit din cabinet, în urma semnării deciziei de încadrare în grad de invaliditate de către Sebastian Telbis, senatorul Secăşan, în prezenţa medicului, a verificat conţinutul plicului, observând că era vorba de o sumă de bani.

"Ulterior, la finele programului de lucru, medicul Sebastian Telbis a extras din plic şi a luat suma de bani neprecizată. Există însă date şi indicii rezonabile obţinute pe parcursul efectuării urmăririi penale potrivit cărora suma primită de suspectul Sebastian Telbis în schimbul eliberării deciziei de invaliditate ar fi de 200 de euro", au precizat procurorii, în documentul citat.

Procurorii DNA au dispus urmărirea penală a senatorului PNL Iosif Secăşan pentru complicitate la dare de mită şi complicitate la luare de mită, a medicului Sebastian Telbis pentru luare de mită şi a lui Iova Moza pentru dare de mită.

Sebastian Telbis mai este vizat într-un dosar de corupţie, alături de medicii Ioan Dorel Ungur şi Ioan Octavian Cenda, această cauză fiind instrumentată de procurorii de la Parchetul instanţei supreme.

În acest caz, anchetatorii au făcut percheziţii domiciliare, în 13 martie, în urma cărora au găsit importante sume de bani.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în urma percheziţiei domiciliare, "la locuinţa inculpatului Telbis Sebastian, au fost identificate şi indisponibilizate, în vederea luării măsurilor asigurătorii, importante sume de bani, respectiv 108.465 euro în numerar, 480 lire sterline, 4.120 USD şi 51.400 lei". De asemenea, au fost descoperite două carnete de economie cu un sold de 178.220 euro, emise de o bancă din Austria.

Sebastian Telbis este acuzat de procurorii PICCJ că, între 3 februarie şi 7 martie, în calitate de medic şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, a primit diferite sume de bani, dar şi alte bunuri, de la 132 de pacienţi. În schimbul sumelor de bani, Telbis a eliberat sau a prelungit decizii de pensionare pentru grad de invaliditate, a eliberat "decizii medicale privind pierderea sau diminuarea capacităţii de muncă" sau a atestat "oficial gradul de invaliditate şi a drepturilor de asigurări sociale ce decurg din această încadrare", potrivit procurorilor.

Anchetatorii au mai arătat că medicii Ungur şi Cenda cereau şi primeau bani de la pacienţi pentru a le aviza încadrarea în grad de invaliditate, respectiv pentru a-i menţine în această categorie cu ocazia revizuirii periodice, în conformitate cu prevederile legislaţiei privind sistemul unitar de pensii publice.

"În schimbul acestor sume de bani, inculpaţii avizau dosarele medicale ale solicitanţilor din Caraş-Severin, ulterior remiţându-le pentru eliberarea deciziilor de încadrare în gradul de invaliditate către ceilalţi specialişti în medicina muncii", a precizat PICCJ.

Citește și: