Andrei Luca POPESCU
3825 vizualizări 20 dec 2013

Senatorul PSD Victor Mocanu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, el fiind acuzat de 17 fapte de abuz în serviciu contra intereslor publice. Alături de el au mai fost trimişi în judecată patronul firmei Medical Finance Projects din Bucureşti, Daniel Mihai Bădic, fostul director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii din CJ Buzău, precum şi Eugenia Husea, reprezentanta firmei din Bucureşti.

Mocanu este acuzat că în 2012 a încheiat în numele CJ Buzău 8 contracte cu firma Medical Finance Projects, pentru furnizarea de echipamente medicale pentru noua Maternitate a Spitalului Judeţean Buzău, care a fost inaugurată cu mare fast în plină campanie electorală, pe 1 iunie 2012. Maternitatea nu funcţiona însă nici la jumătate de an de la inaugurare, pentru că aparatele fie nu fuseseră livrate, fie erau inoperabile, pentru că maternitatea nu le putea întreţine sau folosi. De asemenea, preţurile aparatelor fuseseră mult umflate.

Gândul a scris despre "maternitatea-fantomă" de la Buzău, care a costat 15 milioane de euro, şi despre înţelegerea lui Victor Mocanu cu patronul firmei bucureştene, în octombrie 2012.

Procurorii DNA arată acum că, în perioada 6 aprilie-14 mai 2012, Victor Mocanu s-a înţeles cu Daniel Mihai Bădic, patronul firmei bucureştene şi a semnat cele 8 contracte de furnizare de echipamente medicale, dintre care 7 de achiziţie directă şi unul de închiriere, "prin încălcarea atribuţiilor de serviciu avute în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău".

Mocanu "a aprobat efectuarea plăţilor în condiţiile în care echipamentele medicale obiect al contractelor de achiziţie directă, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic", arată procurorii DNA.

Directorul de achiziţii Constantin Lungu a întocmit acte false, pentru a sprijini aceste achiziţii, iar Eugenia Husea, reprezentanta firmei Medical Finance Projects, a luat parte la simularea unor proceduri pretinse de achiziţii publice, obţinând oferte de preţuri supraevaluate pe care le-a înaintat CJ Buzău.

CJ Buzău a plătit către firma bucureşteană 503.563 de euro, fără TVA, în baza acestor contracte păguboase şi supraevaluate. La acest prejudiciu se mai adaugă încă aproximativ 125.000 de euro, care reprezintă valoarea plăţilor efectuate în baza contractelor de cumpărare directă, fără ca bunurile să fie livrate.

Pentru a acoperi prejudiciul, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri imobile ale inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis pentru judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Victor Mocanu, senator PSD şi fost preşedinte al CJ Buzău. Foto: Ciprian Sterian // Mediafax

Ancheta Gândul: reflectorul de 800 de milioane de lei vechi şi masa de ginecologie marca Mocanu

În octombrie 2012, gândul a arătat că achiziţiile făcute de CJ Buzău pentru noua Maternitate şi semnate de actualul senator PSD Victor Mocanu erau supraevaluate şi contractele împărţite în aşa fel încât să fenteze procedura de licitaţie publică, înscriindu-se sub plafonul financiar şi justificând astfel achiziţiile directe. Astfel, în acte, o masă de ginecologie costa la fel cu un reflector sau cu un lavoar: fix 80.000 de lei.

Mai mult, Mocanu a lăsat moştenire un contract de închiriere de 50.000 de euro pe lună, pentru echipamente medicale care stăteau nefolosite.

Atunci, Victor Mocanu a explicat pentru gândul că achiziţiile au fost justificate, dar că noua conducere liberală a CJ Buzău nu mai doreşte să continue investiţia la Maternitate. El a justificat preţurile de aproximativ 130.000 de euro pentru o masă de ginecologie sau pentru un reflector prin faptul că sunt foarte moderne şi "în România nu ştiu dacă sunt trei-patru mese din astea de operaţie de ginecologie".

Contactat de gândul, patronul firmei Medical Finance Projects, Dan Mihai Bădic, a negat că a avut o înţelegere cu Victor Mocanu, însă a recunoscut că ar fi fost nevoie de o licitaţie publică pentru astfel de achiziţii.

Citește și: