Eliana Radulescu - Mediafax
3507 vizualizări 2 dec 2014

Propunere legislativă privind modificarea Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice este iniţiată de senatorii PNL Dorin Dobra şi Marius Obreja şi însuşită de mai mulţi senatori liberali, printre care Teodor Atanasiu, Cătălin Boboc, Petru Ehegartner, Sebastian Grapă, Puiu Haşotti, Octavian Motoc, Nicolae Nasta, Liviu-Titus Paşca şi Iosif Secăşan.

După anunţul privind adoptarea tacită, făcut de preşedintele de şedinţă, unul dintre iniţiatori, Dorin Dobra a ţinut să se disculpe, precizând că proiectul de lege nu este ” împotriva UDMR”

”Este iniţiativa mea şi a domnului Oreja şi, chiar dacă după nume ar putea părea că ar fi ceva împotriva UDMR, îmi pare rău că nu am apucat să dezbatem, în niciun caz nu e aşa ceva. Este o iniţiativă de bun simţ”, a afirmat acesta.

Senatorul UDMR Verestoy Attila a intervenit, la rândul său, că situaţiile de adoptare tacită a unor probleme sunt generate de anumite prevederi constituţionale care trebuie să fie modificate.

”Vă rog să vă gândiţi încă o dată, când ne vom apleca asupra problemelor reale care generează aceste lucruri. Noi avem, de fapt, două parlamente în această ţară. Camera decizională este cea care adoptă sau cea care nu adoptă, la noi eventual trece un proiect de lege sau o iniţiativă legislativă tacit. Termenul acesta de a adopta generează, întradevăr, interpretări deseori păguboase, deseori nemeritate pentru noi, pentru iniţiatori în mass-media”, a subliniat senatorul Uniunii.

Potrivit proiectului, Constituie contravenţii arborarea drapelului României de altă formă, cu alte dimensuni, ate modele şi cu altă intensitate a culorilor decât cele stabilite potrivit legii sau în stare necorespunzătoare, precum şi intonarea imnului naţional cu alt text şi cu altă partitură decât stabilite de lege.

Camera Deputaţilor urmează să dezbată acest proiect în calitate de Cameră decizională.

 

Citește și: