Andreea OFIŢERU
7762 vizualizări 12 sep 2012

Senatul Universităţii din Bucureşti a dezbătut astăzi cazul lucrării de doctorat a lui Victor Ponta. În baza hotărârii Comisiei de Etică a Universităţii, care a stabilit că lucrarea de doctorat a premierului este un plagiat, dar şi a unui raport de expertiză care spune acelaşi lucru, Senatul Universităţii a decis că va transmite Ministerului Educaţiei şi Cercetării solicitarea "să ia măsurile care se impun în acest caz".

Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru,  a prezentat  astăzi raportul de expertiză ştiinţifică al comisiei juridice instituţiei.

Noul raport a fost întocmit trei specialişti în drep:  prof. dr. Simina Tănăsescu, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti;  prof. dr. Vlad Constantinesco, Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg; conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultăţii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII.

Raportul reprezintă o analiză de conţinut a tezei de doctorat a lui Victor Ponta susţinută în 2003 la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.

Analiza făcută de cei trei profesori arată că premierul a plagiat încă de la prima frază. Potrivit raportului la citatul procurorului Tribunalului de la Nuremberg  a fost utilizat cu lietre italice, între ghilimele, fără însă a preciza sursa exactă.

De la capitolul întâi, lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta conţine rânduri întregi luate din alte cărţi. De exemplu, la paginile 16-17 sunt 12 rânduri din cartea „Curtea Penală Internaţională, fără nicio indicare a sursei şi nici nu sunt utilizate caractere speciale sau ghilimelele, arată analiza.

„Pe baza acestui punct de vedere şi al expertizei ştiinţifice, cu aprobarea Senatului Universităţii din Bucureşti,  voi transmite Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului cele două documente oficiale, împreună cu solicitarea de a lua măsurile legale care se impun în acest caz”, a spus Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti.

Mircea Dumitru a precizat că pe baza celor două expertize, cea morală emisă de Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti şi ceaştiinţifică emisă de specialiştii juridici, o comisie a Senatului va realiza un punct de vedere juridic asupra posibilităţii ca Universitatea din Bucureşti să solicite Ministerului Educaţiei anularea titlului de doctor al domnului Victor Ponta.

Adrian Cioroianu, decanul facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, prezent la dezbatere, a declarat că cel mai probabil o decizie în privinţa plagiatului se va lua peste o lună. „Eu am propus rectorului să ceară Consiliului Naţional de Etică să poată aplica măsurile legale. Este prima dată când aflu că există prevederi ale Consiliului Naţional de Etică care se aplică doar în cazul demnitarilor. Am avut impresia că prevederile Consiliului Naţional de Etică şi cele ale legii educaţiei se bat cap în cap”, a spus Adrian Cioroianu.

Marian Preda, decan de la Facultatea de Sociologie, din cadrul Universităţii Bucureşti, prezent şi el la dezbatere a declarat că cei trei jurişti din Comisia Juridică a Universităţii au ajuns la concluzia că în cazul Ponta a fost plagiat. Decanul a spus că rectorul va trimite la ministerul Educaţiei concluziile la care a ajuns comisia şi va cere să ia măsurile legale. „Pe 28 septembrie Senatul se va întruni din nou şi va discuta despre măsurile pe care le poate lua Universitatea în cazul Ponta, pentru că acum legal nu puteam să luăm vreo decizie, legea nu dă niciun drept senatului”, a spus Preda.

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti a declarat că luni va trimite ministerului Educaţiei raportul Comisiei juridice a Universităţii şi o scrisoare în care va propune ca ministerul să ia măsurile prevăzute de lege în cazul plagiatului. „Comisia format din doi jurişti francezi şi unul român, a ajuns la concluzia că lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta este plagiat. Astăzi, Senatul a luat act de acest raport, care a ajuns în linii mari la aceleaşi concluzii ca şi Comisia de etică a Universităţii”, a spus Mircea Dumitru. Rectorul a mai precizat că în scrisoarea adresată ministerului Educaţiei vor fi punctate din punct de vedere etic eroriler comise în lucrarea de doctorat a premierului.  

Pe 29 iulie Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor a dat şi el verdictul asupa tezei de doctorat: Victor Ponta a plagiat în peste 85 de pagini din lucrare. Însă,  această decizie nu a fost însă luată în considerare pe motiv că CNATD nu se poate pronunţa în cazul lucrărilor de doctorat.

În acelaşi caz s-a pronunţat şi Consiliul Naţional de Etică , care a ajuns la concluzia că teza academică respectă cerinţele din domeniu din acea vreme şi că premierul nu a plagiat.

Citește și: