Diana Marcu
1012 vizualizări 1 feb 2011

Sergiu Nicolaescu spune că a regăsit numele lui Szoby Cseh printre alte 20 de nume ale foştilor săi colegi de breaslă atunci când şi-a văzut dosarul la Securitate. Regizorul a declarat pentru gândul că "în mod cert" Szoby Cseh l-a turnat la Securitate. Întrebat cu ce nume semna aceste note informative, Nicolaescu spune: "Parcă am văzut şi numele, dar nu-mi mai amintesc". "Pe mine mă suspecta, pentru că lucram cu străinii. Şi, să nu uităm că Szoby Cesh nu a fost un om deştept, mai degrabă un prostănac", afirmă cineastul despre fostul cascador. Szoby Cseh replică dur la adresa regizorului, refuzând să-i comenteze afirmaţiile: "E dement. Atât!", declară acesta pentru gândul.

Împăciuitor, Sergiu Nicolaescu spune că nu-i poartă ranchiună lui Szoby Cseh: "Au trecut mai mult de 20 de ani şi am trăit anumite lucruri împreună. Ce să ne mai legăm de el? Au fost atâţia oameni implicaţi", a mai declarat regizorul. De altfel, Sergiu Nicolaescu susţine că cei mai mulţi dintre turnătorii lui i-au fost colegi. "Majoritatea erau din echipele de filmare de la Buftea, actorii mai puţin", spune regizorul explicând cum funcţiona sistemul înainte de 1989.

"Aveam un ofiţer de securitate la Buftea - avea biroul lângă mine, avea o uşă să-i laşi plicuri, lucra serios - care racola oameni de peste tot. Actori mai puţin, cei mai mulţi veneau din echipele de filmare. Erau unii care îşi făceau datoria cu conştiinciozitate, alţii din când în când, iar alţii deloc. La un moment dat mi-au introdus şi ofiţeri de securitate în echipă", îşi aminteşte Nicolaescu. "Pe platou mai scapi câte una, mai zici ceva, dar nici eu nu eram prost. Până şi director de film am avut securist", mărturiseşte regizorul.

Trei "doamne respectabile", pe lista turnătorilor

Deşi îi cunoaşte pe cei care l-au turnat la Securitate, cineastul nu vrea să le facă publice numele. Susţine doar că multe dintre ele se regăsesc pe genericul peliculelor sale şi că, printre cei 20, "se află şi trei femei". "Trei doamne respectabile", a mai spus Sergiu Nicolaescu. În urmă cu câteva zile, regizorul a explicat că nu poate ierta niciodată un turnător care s-a oferit să se ducă de unul singur la Securitate pentru a "face ordine în cinematografia română".

CNSAS: Cseh a colaborat

"Turnătorul" era Szoby Cseh pe care cineastul l-a catalogat drept "tâmpit şi idiot", îndată ce a i-a văzut declaraţia fostului cascador. În urmă cu o săptămână, Szoby Cseh a primit verdict de colaborare cu Securitatea din partea CNSAS. Acesta a declarat pentru Mediafax că, de fapt, nu a fost abordat de Securitate, ci s-a dus de bună voie la ofiţeri, pentru a "face ordine în studiouri" şi pentru a opri corupţia din cinematografie.

"Nu ei m-au racolat, eu m-am dus la securist, să facem ordine în studiouri", a spus cascadorul, care a povestit că, în acea vreme, exista foarte multă corupţie în industria cinematografiei. El a mai spus că, pentru că în acea perioadă avea una dintre cele mai bune echipe de cascadori din Europa, existau diverse constrângeri din partea oamenilor din studiouri, care îl rugau să îi includă în trupa sa. Szoby Cseh a spus că notele sale informative aveau de-a face doar cu neregulile pe care le observa pe platourile de filmare.

"Mă mai întrebau «Îl ştii pe ăla?» şi eu le ziceam «Domn'e, nu ştiu»", a zis acesta, adăugând că el însuşi avea dosar de urmărit, deoarece cursurile pe care le ţinea la Institutul de teatru includeau critici şi bancuri la adresa regimului. "Un ofiţer mi-a zis chiar «Nu mai vorbi, domn'e, că ai dosarul până în tavan!»", a povestit el.

Declaraţia aceasta l-a revoltat pe Sergiu Nicolaescu: "Când s-a vorbit prima oară despre colaborarea lui Sobi Cseh cu Securitatea, eu am crezut că este politicos să îi iau apărarea. Turnători erau mulţi atunci, aşa erau din păcate vremurile. Acum însă, am văzut declaraţia lui în care susţine că nu Securitatea a venit la el, ci el s-a dus la Securitate ca să facă el curăţenie în cinematografia română. Szoby Cseh este un tâmpit! Este clar pentru mine, băiatul ăsta este un mare tâmpit! Păi ce ordine faci tu, mă idiotule, în cinematografie? Ordinea Securităţii? Ordinea ta din cap? Păi, şi aia este proastă. Sincer vă spun, eu l-am mirosit de la început pe Szoby Cseh".

Citește și: