Andreea OFIŢERU
338 vizualizări 20 aug 2015

Reprezentanţii profesorilor spun că procentele negociate în timpul discuţiilor pentru noua lege a salarizării, care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 decembrie 2015, trebuie din nou discutate.

„Noi am purtat nişte discuţii  la un anumit moment, în urmă cu două-trei luni, anexele cu privire la salarizarea în învăţământ, preuniversitar şi universitar, am căzut de acord cu Ministerul Educaţiei să susţinem o variantă negociată la nivel de ministere, iar această variantă urma să fie înaintată către Ministerul Muncii, unde are loc o ultimă plajă de discuţii, nu ştiu să vă spun când. Numai  că între timp noi am discutat ceva, a apărut altceva, a apărut ordonanţa pentru demnitari care ajung din start în vârful piramidei salariale, cu creşteri de pe o lege care încă nu există. De asemenea, tot pe baza unor acte normative au crescut salariile din Administraţia Prezidenţială, au mai crescut salariile şi la Palatul Victoria, parlamentarii şi-au mai votat nişte pensii de excepţie că lor li se pare logic să fie primii beneficiari. Şi, categoric, în momentul de faţă ceea ce s-a discutat atunci va fi pus în discuţie în momentul de faţă, discutăm în cu totul  alte condiţii”, a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret.

Nistor spune că ministrul Sorin Cîmpeanu a înaintat ministerului Muncii nişte propuneri care la rândul lor vor fi renegociate.

„Acum discutăm  despre ordonanţa de urgenţă care creşte cu 25%  salariile în sănătate şi de faptul că sunt stabilite creşteri salariale de 25%, astfel încât medicii să beneficieze până în 2017 de dublarea salariilor, deci discutăm  de cu totul şi cu totul alte condiţii. Este clar că materialul discutat la un moment dat suportă modificări în momentul de faţă, ele vor fi discutate când ne vom întâlni cu reprezentanţii Ministerului Muncii ai Ministerului de Finanţe. Eu nu mă angajez să dau procente, din punctul meu de vedere este o eroare să dăm acum procente”, a mai spus Marius Nistor.

Simion Hăncescu, preşedintele FSLI, spune la rândul lui că sindicaliştii din educaţie au propus în noua lege a salarizării o mărire a salariilor pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar de 70%. „Dar această creştere este pentru toţi angajaţii din sectorul public, nu numai pentru profesori. Dezamăgirea noastră este maniera în care Guvernul a înţeles să aplice această lege. Ne-am trezit cu ordonanţa pentru  înalţii demnitari, pentru un număr restrâns, apoi a venit ordonanţa pentru parlamentari, acum pentru medici. Faptul că deja sunt  ordonanţe date înainte de a pune în aplicare legea salarizării pentru toată lumea  nu este în regulă. Iar acest lucru a iritat pe bună dreptate  pe foarte mulţi oameni din sistem”, a spus Simion Hăncescu. Acesta spune că în aceste condiţii datele problemei se schimbă. „Deja se rupe filmul între două domenii prioritare pentru guvernare, cel puţin aşa am înţeles. Nu suntem absurzi, dar totuşi trebuie să fie un echilibru”, a mai spus Simion Hăncescu.

Ministerul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru gândul că a înaintat Guvernului propunerile care pot aduce salarii mai mari cu procente cuprinse între 70 şi 177%, în funcţie de pregătire şi formă. Citiţi mai multe detalii AICI.

Citește și: