Dora Vulcan
89 vizualizări 14 mai 2019

Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” avertizează asupra intenţiei Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) de a transforma peste 500 de clase teoretice din învăţământul liceal în clase de şcoală profesională şi cere sprijinul premierului Viorica Dăncilă, pentru anularea ordinelor emise de minister, potrivit unui comunicat remis marţi MEDIAFAX.

Numai în Bucureşti numărul acestor clase supuse procesului de transformare este de peste 170, ceea ce reprezintă 47% din totalul claselor de început de nivel liceal şi profesional, atrag atenţia sindicaliştii. Ei spun că nu se opun existenţei unui număr mai mare de clase de învăţământ profesional şi profesional dual dar atrag atenţia că această transformare ”trebuie realizată în condiţii de legalitate şi la momentul oportun”.

”(...) în municipiul Bucureşti, procentul absolvenţilor de gimnaziu care au obţinut sub nota 5 la evaluarea naţională în anul 2018 este de 15%. Şi, atunci, ne întrebăm firesc unde este oportunitatea transformării a 170 de clase de învăţământ în învăţământ profesional? Să înţelegem că un număr suplimentar de peste 5.000 de absolvenţi de gimnaziu (170 de clase x 30 elevi/clasă) din municipiul Bucureşti vor fi forţaţi să intre în învăţământul profesional, în condiţiile în care mediile la evaluarea naţională ale multora dintre aceştia sunt peste 5?”, se întreabă sindicaliştii de la ”Spiru Haret”.

Ei atrag atenţia că procedurile privind planurile de şcolarizare la nivelul unităţilor de învăţământ şi inspectoratelor şcolare s-au încheiat de mult timp, conform calendarului aprobat de minister şi că încadrările cu personal au fost realizate la nivelul unităţilor de învăţământ, mişcarea personalului didactic fiind în plină desfăşurare cu etape deja finalizate.

Un alt impediment împotriva intenţiei ministerului, materializată prin cele două ordine, o reprezintă şi lipsa resursei umane calificate, maiştri-instructori, necesară pentru a acoperi toate clasele de învăţământ profesional nou înfiinţate, mai spun sindicaliştii.

De asemenea, vor exista numeroase restrângeri de activitate la liceele tehnologice, ca urmare a reducerii drastice a catedrelor de cultură generală, mai spun aceştia.

Ei reclamă şi lipsa unor acorduri şi parteneriate încheiate cu agenţii economici, care să susţintă respectivele clase de învăţământ profesional, şi a agenţilor economici dispuşi să primească elevi de la clasele de învăţământ profesional în practică.

De asemenea, spun aceştia, nu există condiţii propriu-zise pentru desfăşurarea orelor de parctică: ateliere, laboratoare, utilaje şi aparatură.

Sindicaliştii de la ”Spiru Haret” atrag atenţia şi că până la data de 13 mai ar fi trebuit să fie deja tipărită broşura privind procedura de admitere pe anul în curs şi calendarul acesteia, cu reţeaua unităţilor de învăţământ şi planurile de şcolarizare, pentru ca absolvenţii de gimnaziu să-şi cunoască din timp opţiunile.

”Potrivit aceluiaşi ordin, admiterea în învăţământul liceal debutează în perioada 13-14 mai cu înscrierea la probele de aptitudini, respectiv pentru verificarea cunoştinţelor de limbă modernă/maternă, iar începând cu data de 20 mai ar trebui să aibă loc şedinţele de instruire cu părinţii şi elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere şi a planului de şcolarizare. Despre ce ar putea fi instruiţi părinţii şi elevii, în condiţiile în care planurile de şcolarizare aprobate de consiliile de adminsitraţie ale unităţilor de învăţământ şi inspectoratului şcolar sunt date peste cap de către minister?”, se întreabă sindicaliştii de la ”Spiru Haret”.

Tot în 13 mai, spun aceştia, ar trebui să aibă loc afişarea ofertei de şcolarizare şi a ofertei de formare profesională, concretizată în profiluri, domenii şi calificări profesionale pentru învăţământul liceal, filiera tehnologică şi stabilirea codurilor pentru fiecare unitate de învăţământ liceal sau profesional.

Prin ordinele emise, ministerul decalează chiar şi cu 2 săptămâni etape ale calendarului admiterii în învăţământul liceal şi etape ale ocupării prin concurs unic a posturilor didactice şi a catedrelor declarate vacante sau rezervate în învăţământul preuniversitar, atrag atenţia sindicaliştii din educaţie.

Ei spun că niciunul dintre aceste ordine nu a fost discutat cu federaţiile sindicale reprezentative - nici la nivel de comisie tehnică, nici în cadrul Comisiei de Dialog Social - şi nici nu au fost consultate asociaţiile de părinţi şi de elevi.

Citește și: