388 vizualizări 19 apr 2019

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă ferm decizia membrilor comisiei de cercetare din cadrul Colegiului “Spiru Haret” – Ploieşti care consideră că, profesoara care a fost înjunghiată în faţa cancelariei pe 29 ianuarie 2019, se face vinovată de nerespectarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare. Este inadmisibil să i se impute faptul că nu a supravegheat intrarea în unitatea de învăţământ alături de portar. Cum ar fi schimbat situaţia de fapt, deosebit de gravă, dacă profesoara ar fi fost la intrare? Agresorul nu şi-ar fi continuat planul? Oare, membrii comsiei nu ar trebui să aibă un alt obiectiv, respectiv acela prin care să dispună toate măsurile prin care un astfel de incident să nu mai aibă loc?”, arată Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), într-un comunicat de presă remis vineri Mediafax.

Sindicaliştii cer Ministerului Educaţiei să intervină în acest caz în care cadre didactice din acea unitate de învăţământ demonstrează, arată aceştia, nu doar superficialitate, ci lipsă de empatie faţă de propria lor colegă aflată într-o situaţia de o gravitate ieşită din comun şi un total dezinteres faţă de problema reală, şi anume faptul că o profesoară a fost înjunghiată într-o unitate de învăţământ.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) atrage atenţia tuturor angajaţilor din învăţământ, dar şi opiniei publice şi factorilor de decizie asupra unei situaţii extrem de grave cu care se confruntă întreg sistemul de învăţământ, respectiv că angajaţii din învăţământ sunt vulnerabili în acest moment în faţa oricărei forme de agresivitate care se poate petrece în orice unitate de învăţământ, fără să se poată apăra direct, că unităţile de învăţământ au fost transformate în spaţii în care violenţa nu poate fi prevenită sau pedepsită şi că avem, prin exemplul oferit de membrii comisiei de cercetare din cadrul Colegiului “Spiru Haret” – Ploieşti, dovada clară a unor oameni care nu ştiu să vadă dincolo de prevederile unui regulament.

Totodată, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că regulamentele de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ sunt prost concepute şi prost aplicate şi nu fac altceva decât să adâncească această criză privind protecţia cadrelor didactice şi a elevilor în incita spaţiilor şcolare, dar şi de lipsa de solidaritate în faţa agresiunilor.

„Ţinând cont de toate acestea, FSLI cere Ministerului Educaţiei Naţionale, Guvernului României şi Parlamentului, constituirea e urgenţă a unei comisii speciale care să găsească soluţii concrete şi care pot fi aplicate imediat pentru combaterea actelor de violenţă din şcoli. Precizăm faptul că federaţia noastră va iniţia o petiţie, cu strângere de semnături, prin care vom cere modificarea legii privind siguranţa şi securitatea unităţilor de învăţământ", potrivit sursei citate.

Profesoara care, la sfârşitul lunii ianuarie, a fost înjunghiată de un fost elev în faţa cancelariei Colegiului „Spiru Haret” din Ploieşti a fost găsită vinovată de producerea incidentului, comisia de cercetare a şcolii stabilind că nu a respectat Regulamentul de Organizare şi Funcţionare. Comisia care s-a întrunit, la nivelul şcolii, imediat după ce profesoara de matematică a fost înjunghiată de un fost elev, la sfârşitul lunii ianuarie, a stabilit că agresorul a rugat-o pe o altă profesoară să o cheme afară din cancelarie pe victimă, iar după câteva zeci de secunde aceasta s-a întors în cancelarie ţinându-se cu mâinile de abdomen, strigând la durere şi solicitând colegilor să cheme ambulanţa pentru că a fost înjunghiată. În documentul citat s-a precizat că profesoara agresată era programată conform graficului să îndeplinească activitatea de profesor de serviciu pe şcoală.

„Victima se face răspunzătoare în sensul în care nu a respectat prevederile articolului 50 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al colegiului”, se arată în procesul verbal al comisiei de cercetare întrunit la Liceul „Spiru Haret”.

Conform articolului invocat, profesorul de serviciu „supraveghează intrarea elevilor în şcoală, împreună cu portarul”.

Comisia de cercetare nu a propus sancţionarea profesoarei înjunghiate, ci doar diminuarea salariului cu 10% în cazul paznicului, pe o durată de trei luni.

Citește și: