Anca Olteanu
458 vizualizări 20 sep 2017

Întrucât nu s-a stabilit soluţia tehnică pentru „Sistem Alert”, sistemul de avertizare prin SMS în cazuri de urgenţă care va folosi tehnologia „cell broadcast messages”, nu se poate prezenta un termen de implementare sau estimări în ceea ce priveşte costurile proiectului, a declarat Adrian Diţă, preşedintele ANCOM, miercuri, în cadrul şedinţei Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei.

„Luni, la întâlnirea cu premierul, operatorii de telefonie şi-au exprimat disponibilitatea de a participa cu aceste costuri. Nu s-au putut face estimări, pentru că nu avem soluţia. Este foarte clar că nu operatorii vor susţine în integralitate costurile. Costurile urmează a fi discutate, după ce soluţia este cunoscută”, a precizat Diţă.

ANCOM a acceptat să prezinte Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei lunar un raport al tuturor activităţilor, întâlnirilor şi măsurilor care se iau în privinţa sistemului de alertă.

Membrii Comisiei au încercat să obţină informaţii referitoare la administratorul proiectului, persoana care va fi trasă la răspundere în cazul unei probleme, iar preşedintele ANCOM a spus că cele patru instituţii ale statului implicate, STS, ANCOM, DSU şi IGSU, au un rol egal. „Toţi au responsabilităţi. Nu suntem mulţi: DSU, STS, IGSU şi ANCOM, fiecare cu componenta sa. Noi suntem doar gazdă”, a spus Diţă.

Principalele instituţii care vor beneficia de acest sistem vor fi instituţiile situaţiilor de urgenţă, Departamentul şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va implementa şi administra soluţia tehnică, după ce aceasta va fi aleasă.

Miercuri, în cadrul celei de-a doua şedinţe care are loc la ANCOM, se vor analiza soluţiile tehnice posibile de implementare din partea operatorilor de telefonie mobilă şi de STS, a declarat reprezentantul IGSU.

„Am făcut o primă documentare la nivelul instituţiei privind sistemele similare care sunt funcţionale în alte ţări: am avut cazul Lituania – va fi analizat azi, în cadrul grupului de lucru. Am făcut o solicitare şi către Olanda privind furnizarea datelor tehnice privind modul în care ei au realizat compatibilizarea semnalelor şi a modului de funcţionare din cadrul sistemelor pe care le utilizează operatorii de telefonie mobilă. De asemenea, vom face o solicitare şi către Belgia. Nu toate sistemele sunt copii ale altor sisteme din alte ţări”, a spus Radu Cristian, reprezentatul IGSU.

Operatorii de telefonie mobilă vor pune la dispoziţie reţelele private de operare comercială, dar acestea necesită investiţii de natură financiară, pe care companiile nu sunt de acord să le plătească în totalitate.

„Operatorii sunt dispuşi să îşi pună la dispoziţie reţelele private de operare comercială pentru acest demers public, însă dorim ca la nivelul grupului de lucru să rezulte foarte clar cine ce are de făcut şi cine ce are de plătit. Trebuie să menţionez că în prezent reţelele private de operare comercială ale operatorilor de telefonie mobilă nu sunt compatibile cu un sistem de cell broadcasting. Acest lucru necesită investiţii suplimentare de aparatură, implementări de soluţii software, implementări de soluţii de interoperabilitate, de coordonare centralizată prin intermediul STS pentru a ajunge la beneficiarul final”, a transmis Mihai Constantin, directorul Asociaţiei Operatorilor Mobili din România din care fac parte Orange, Telecom şi Vodafone.

„Orice investiţie suplimentară într-un astfel de sistem are nevoie de un suport normativ. Este nevoie de o justificare legislativă de o anumită tărie, precum o ordonanţă de urgenţă sau lege, pentru ca entităţile private sau comerciale să poată contribui la acest proiect naţional”, a adăugat Constantin.

„Azi, în grupul de lucru sperăm să definitivăm arhitectura tehnică şi pe baza acesteia să facem şi noi evaluările interne referitor la resursele necesare, financiare şi de timp, pentru implementarea acestui proiect”, a spus Mihai Tăriceanu, reprezentantul companiei Vodafone.

„Noi ne-am exprimat disponibilitatea să contribuim la acoperirea unei părţi, dar sperăm ca această contribuţie să fie egală”, a adăugat Tăriceanu.

Grupul de lucru pentru proiectul „Sistem Alert” se va întâlni miercuri, la ora 15, urmând să participe reprezentanţi ai DSU, IGSU, STS, ANCOM şi ai operatorilor de telefonie mobilă, a anunţat, preşedintele ANCOM, în cadrul şedinţei Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei.

Citește și: