Andrei Luca POPESCU
2095 vizualizări 3 oct 2013

Senatorul PSD Darius Vâlcov a preluat, pe numele biroului său parlamentar, domeniul de internet oficial al Comisiei speciale pentru proiectul minier de la Roşia Montană. Parlamentarii au reacţionat după ce gândul a dezvăluit că domeniul de internet comisiarosiamontana.ro a fost închiriat de Parlament de la o firmă aflată în faliment şi cu datorii de peste 200.000 de lei la stat, pe care lichidatorii judiciari încearcă să le recupereze, prin preluarea a 6.000 de site-uri care erau administrate prin firma Globe Hosting SRL.

Cristian Tecar, a cărui soţie deţine firma Globe Hosting SRL şi care deţine şi firma Globe Hosting Ltd., aflată în dizolvare, a explicat pentru gândul că s-a creat o confuzie.

ROTLD, instituţia care gestionează domeniile de internet din România, nu ar fi actualizat datele despre site-urile deţinute de Globe Hosting SRL, firmă aflată în faliment şi cu datorii. Astfel, acestea sunt acum gestionate de Globe Hosting Inc., firmă americană deţinută de Cristian Tecar şi înregistrată în paradisul fiscal din Delaware, SUA. Această firmă nu are probleme financiare şi nicio legătură cu România, susţine Tecar.

Gândul scrisese iniţial că siteurile Globe Hosting SRL sunt acum gestionate prin Ltd, firmă offshore aflată în dizolvare, când de fapt offshore-ul în cauză era Inc., firmă funcţională.

Tecar a deţinut 10 firme în România, în prezent toate fiind dizolvate sau în faliment. El este un fost membru PNL Baia Mare, fost lider al Tineretului Naţional Liberal din Baia Mare, şi un apropiat al fostului primar Cristian Anghel, condamnat la închisoare pentru corupţie.

„Firma (Globe Hosting Inc.) nu are nicio legătură cu vreo firmă din România. Eu nu mai am nicio activitate în România, tocmai pentru că nu a mers, s-au închis, s-au desfiinţat. Firmele mele sunt în SUA şi în Israel. Domeniul meu de activitate m-a împins să mă duc către America, pentru că internetul este condus de America. La conferinţele internaţionale la care m-am dus şi m-am prezentat ca o firmă din România, nu am avut nicio trecere, nu am stat de vorbă cu nimeni. Când mi-am înregistrat firma în SUA şi mi-am luat cetăţenie am fost altfel privit”, a explicat Cristian Tecar pentru gândul.

Cristian Tecar, patronul Globe Hosting Inc.

Parlamentarii s-au zgârcit la 29 de euro. Tecar i-a făcut şi site-ul unui deputat din Comisie

În România, domeniile de internet .ro pot fi închiriate de la diverse firme sau cumpărate pe termen nelimitat. Prima variantă este mai ieftină şi pe aceasta au ales-o şi parlamentarii din Comisia pentru Roşia Montană.

“S-au agitat şi parlamentarii (după articolul din gândul) şi am fost sunat pentru a schimba statusul domeniului din închiriat în nelimitat. Vor să plătească o taxă în plus şi să fie domeniul pe numele lor. Ca sugestie, eu din prima nu aş fi acceptat ca un astfel de domeniu, la un astfel de nivel, să fie închiriat de la cineva şi să nu fie pe numele lor. În fine, ei au preferat să dea 10 euro în loc să dea 39 de euro, la asta se referă sumele”, a explicat Tecar pentru gândul.

Domeniul comisiarosiamontana.ro va fi astfel cumpărat de senatorul PSD Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei, prin Biroul său parlamentar din Slatina.

Iniţial, gândul a arătat că domeniul de internet a fost închiriat de responsabilul IT al Comisiei, Cristian Ştirbescu, de la Globe Hosting. El a explicat că site-ul a fost achiziţionat de la Globe Hosting pentru o perioadă de 2 ani, pentru că el a avut experienţe satisfăcătoare cu această firmă de hosting internet.

„Nu am nicio legătură cu Comisia respectivă, nu am niciun punct de vedere legat de acest proiect, nici nu mă interesează, nu mă pronunţ. Acum s-a cerut trecerea domeniului pe numele unui parlamentar din Comisie, pentru a avea un statut mai transparent, să nu mai apară închiriat”, a mai explicat Cristian Tecar pentru gândul.

Cristian Tecar a lucrat însă şi pentru firma unui deputat PNL care face parte din Comisia specială pentru Roşia Montană. Este vorba despre Mircea Dolha, deputat PNL de Maramureş. Tecar i-a găzduit lui Dolha site-urile firmelor pe care acesta le deţinea.

„Am lucrat cu el. Mi-a găzduit site-ul firmei mele. Nici nu am ştiut că se mai ocupă cu aşa ceva”, a declarat deputatul Mircea Dolha pentru gândul.

„Dolha a fost un garant că serviciile pe care le ofer sunt la cel mai înalt nivel”, spune însă Cristian Tecar.

Fostul primar PNL din Baia Mare, Cristian Anghel, garantează şi el pentru Cristian Tecar, spunând că a lucrat foarte bine cu el: „E un băiat foarte bun şi cred că trebuie susţinut”, a spus Anghel pentru gândul.

Delaware, offshore-ul curat. Tecar: „Nu s-a demonstrat că eu am avut rea intenţie când s-a închis firma”

Cristian Tecar a explicat că faptul că operează printr-o firmă înregistrată într-un paradis fiscal nu trebuie să îngrijoreze. Aşa fac şi giganţii IT Google sau Facebook. Globe Hosting Inc. este înregistrată în statul american Delaware.

„O să spuneţi că Delaware e un stat offshore. Google are sediul în Delaware, Facebook este în Delaware, 70% din companiile IT din SUA sunt cu sediul acolo. Noi îl vedem ca pe un stat offshore şi îl vedem cu îngrijorare, dar este un stat cu taxe 0 din anumite puncte de vedere. La fel cum în Europa, multe firme sunt în Irlanda, pentru că este cel mai frumos offshore, ca să spun aşa. Cine îşi face offshore în Cipru sau în alte părţi, aceia sunt mai de rea-credinţă, dar nu este cazul nostru”, a spus Tecar pentru gândul.

Cât despre firma sa din România, Globe Hosting SRL, despre care ROTLD afişează informaţii publice că deţine domeniul comisiarosiamontana.ro şi care se află în faliment şi cu datorii la stat de peste 200.000 de lei, Tecar spune că s-a închis din cauza evoluţiei economice slabe, nu din rea-voinţă.

„Un anumit judecător mai zelos încearcă să recupereze nişte datorii de pe o firmă pe care eu am închis-o de bunăvoie, datorii care au apărut din cauză că nu a mai fost activitate. Când ai un SRL, răspunzi în limita capitalului social. S-a făcut şi plângere penală şi nu s-a demonstrat că eu am avut rea intenţie când s-a închis firma şi au existat datorii către stat. Au existat datorii din cauza evoluţiei economice a firmei, nu aveam împrumuturi de la bănci, nu am tras ţepe la furnizori. Firma s-a închis că nu a mai mers”, a mai explicat Cristian Tecar.

Citește și: