Ionel Vaduva
561 vizualizări joi, 12:55

Conform unui comunicat de presă remis la Gândul.info de către Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, situaţia familiei Smicală se înrăutăţeşte din ce în ce mai mult. După ce au refuzat să mai stea în cadrul instituţiilor sociale ale primăriei Tampere din Finlanda, copiii Mihaelei, Johan-Mihail şi Maria-Alexandra, au fost ridicaţi de autorităţi şi internaţi într-un spital de psihiatrie.

Potrivit sursei citate, mama lor, Camelia-Mihaela Smicală, a reacţionat deja pe o reţea de socializare: „Copiii au fost găsiţi, ridicati de către cinci maşini de poliţie, duşi la psihiatrie, iar pe mine mă vor închide”.

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord susţine că s-a implicat şi se implică în continuare în ajutorarea familiei, spiritual, moral şi material, „însă complexitatea şi gravitatea situaţiei depăşeşte cu mult competenţele şi posibilităţile noastre”.

„Mulţumim, pe această cale, tuturor factorilor responsabili ai statului român, ambasadori, oficiali, însă şi oamenilor de bine, jurnalişti şi simple persoane particulare, care s-au implicat în acest caz, ajutând familia Smicală. Totodată, rugăm din inimă îndurerată reprezentanţii statului român să caute cu toată atenţia, cu toată voinţa şi priceperea să apere drepturile cetăţenilor statului nostru, Camelia-Mihaela Smicală, Johan-Mihail şi Maria-Alexandra. Este esenţial să fie deblocată această situaţie, prin dialog, prin demersuri diplomatice, binevoitoare, dar ferme, în cadrul legilor naţionale şi internaţionale. Avem convingerea că se poate face mai mult în acest caz şi că implicarea autorităţilor este necesară pentru a împiedica o tragedie şi mai mare”, se mai menţionează în documentul de presă.

Marţi, 15 ianuarie 2020, eurodeputata Maria Grapini i-a scris noului premier al Finlandei, Sanna Marin, solicitând o întrevedere în cazul Smicală. Demersul survine în urma celui din 11 ianuarie 2020, atunci când Grapini i-a scris şi comisarului european pe Justiţie. În opinia lui Grapini, cazul Smicală pune Finlanda pe o hartă neagră a sistemului de protecţie a copilului.

„Camelia Smicală, medicul român stabilit în Finlanda, încearcă să îşi recupereze copiii, care sunt ţinuţi separat în centre de plasament, rerespectându-se astfel principiul interesului superior al minorilor, statele fiind obligate să ia măsuri pozitive pentru respectarea drepturilor acestora. Mihai, unul dintre cei doi copii instituţionalizaţi, şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a participa în instanţă, însă autorităţile finlandeze nu i-au oferit acest drept care este prevăzut în legislaţia finlandeză. De asemenea, copiii şi-au exprimat de mai multe ori dorinţa de a se întoarce la bunici in România, însă au fost refuzaţi. Situaţia în prezent este una critică, cei doi copii, Mihai şi Maria, au fugit din centrul de plasament, dorind să fie alături de mama lor, dar şi din cauza tratamentului restrictiv şi traumatizant la care sunt supuşi. În acest moment nu se ştie concret unde se află cei doi minori. Mama şi cei doi copii, care au şi cetăţenie română, doresc să se întoarcă în România”, scrie Maria Grapini pe pagina sa de Facebook.

Camelia Smicală locuieşte în Finlanda, unde este medic. A fost căsătorită cu un cetăţean finlandez însă, în 2015, în urma divorţului, a rămas fără cei doi copii, deşi minorii doresc să fie cu mama lor şi instanţa i-a încredinţat mamei. S-a ajuns la această situaţie, după ce, atunci, fostul soţ a denigrat-o pe Camelia Smicală, mama copiilor, doar din răzbunare. Autorităţile finlandeze au decis să instituţionalizeze cei doi copii, Maria şi Mihai, în mod abuziv şi fără un motiv întemeiat.

Sursă FOTO: Camelia Smicală / Facebook

 

Citește și: