5285 vizualizări 13 ian 2016

Potrivit sintezei rapoartelor de auditul performanţei utilizării fondurilor bugetului local pentru amenajări peisagistice şi întreţinere spaţii verzi la nivelul Municipiului Bucureşti, în perioada 2007 - 2014, realizată de Curtea de Conturi, amenajarea noului parc Drumul Taberei din Sectorul 6 a creat mai multe pierderi de ordin financiar pentru locuitorii săi şi nu numai, scrie b365.ro.

Conform sursei citate, banii investiţi pentru amenajarea noului parc Drumul Taberei, respectiv 75 milioane lei, nu au fost cheltuiţi judicios de Primăria Sectorului 6, în interesul cetăţenilor.

"Un exemplu de fundamentare nejudicioasă a cheltuielilor pentru amenajare spaţii verzi este chiar cea mai mare investiţie realizată în Bucureşti pentru amenajarea unui parc şi singura finanţată din fonduri europene. Din auditul efectuat a rezultat faptul că în cazul parcului Drumul Taberei lucrările de amenajare a terenului nu au avut ca rezultat creşterea suprafeţelor verzi sau regenerarea vegetaţiei în spaţiile verzi degradate în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene. În acest sens, Sectorul 6 nu a făcut o analiză judicioasă în ce priveşte decizia de a face o investiţie în Parcul Drumul Taberei pe acelaşi amplasament, prin distrugerea totală a amenajărilor şi dotărilor existente şi lipsirea locuitorilor de beneficiul celui mai mare parc al Sectorului pentru o perioadă de minim 2 ani, în loc să reabiliteze alte spaţii verzi degradate sau să identifice alte amplasamente pentru un parc, cu atât mai mult cu cât în acest Sector indicele de spaţiu verde per capita, calculat în baza Cadastrului verde, este de 16,76 mp/locuitor, sub media Capitalei", notează inspectorii Curţii de Conturi în raportul privind performanţa utilizării fondurilor bugetului local pentru amenajări peisagistice şi întreţinere spaţii verzi la nivelul Municipiului Bucureşti, în perioada 2007 - 2014.

12.514.571,72 lei au fost alocaţi de la bugetul local al Sectorului 6 pentru finalizarea reamenajării Parcul Drumul Taberei, sumă care nu va fi acoperită de finanţarea europeană, din cauza întârzierii proiectului, informează Grupul de iniţiativă civică „Salvaţi Parcul Drumul Taberei" printr-un comunicat de presă.

Pentru a evita pierderea întregii finanţări europene destinate reamenajării Parcului Drumul Taberei, Consiliul Local al Sectorului 6 s-a văzut nevoit să aprobe, în şedinţa din data de 17 decembrie 2015, alocarea sumei de 12.514.571,72 lei de la bugetul local al Sectorului 6 pe anul 2016, pentru finalizarea spaţiilor expoziţionale cu plante exotice din Parcul Drumul Taberei, întrucât Primăria Sectorului 6 nu a fost în stare să finalizeze lucrările până la data de 31 decembrie 2015 (data expirării perioadei de implementare), astfel încât cheltuielile să devină eligibile pentru a fi suportate din finanţarea europeană.

Mai mult decât atât, inspectorii Curţii de Conturi susţin că prin amenajarea noului parc Drumul Taberei NU a crescut suprafaţa verde a Sectorului 6, ci dimpotrivă, a fost creat un parc care va genera costuri suplimentare de întreţinere. "S-a luat decizia înlocuirii unei vegetaţii abundente dezvoltată într-o perioadă lungă de timp, care a necesitat investiţii şi cheltuieli anuale însemnate, cu un parc tematic cu vegetaţie redusă, fapt discutabil din punct de vedere al protejării şi îmbunătăţirii condiţiilor de mediu şi care va genera creşterea cheltuielilor bugetare pentru întreţinerea acestuia în perioada următoare", sunt de părere inspectorii de la Curtea de Conturi.

Inspectorii Curţii de Conturi apreciază, de asemenea, că Primăria Sectorului 6 a pierdut şi alte 3 milioane de lei, distrugând investiţiile făcute anterior modernizării parcului Drumul Taberei.

"Decizia Sectorului 6 al Municipiului Bucureşti de a face o nouă investiţie în Parcul Drumul Taberei prin distrugerea totală a amenajărilor şi dotărilor existente, nu a respectat principiile economicităţii şi eficienţei în condiţiile în care prin aceste lucrări nu a fost amenajat un spaţiu verde nou sau unul degradat, investiţiile anterioare de peste 3.000 mii lei fiind distruse în totalitate", concluzionează Curtea de Conturi.
De altfel, modul în care a fost amenajat spaţiul verde în Parcul Drumul Taberei a stârnit mai multe nemulţumiri din partea cetăţenilor, care au organizat mai multe acţiuni de protest.

Membrii Grupului Salvaţi Parcul Drumul Taberei au constatat încă din luna august 2015 că în parc există aproximativ 120 de arbori uscaţi fără nici un motiv aparent, cel mai probabil fiind victime ale lucrărilor de modernizare. Arborii uscaţi pot fi văzuţi mai ales lângă locul de joacă dinspre Tricodava (spre gard) şi lângă locul de skating, dar parcul este plin de asemenea de copaci morţi.

La aproximativ o lună de la redeschiderea oficială a Parcului Drumul Taberei, după aproape doi ani de lucrări de amenajare, au apărut şi problemele. Cele mai multe dintre acestea sunt de ordin estetic şi vizează îndeosebi calitatea lucrărilor aleilor din parc. Mai sunt însă probleme şi la sistemul de irigaţii dar şi în ceea ce priveşte amenajarea peisagistică. Într-un sector sufocat de lucrări la metrou, parcul Drumul Taberei ar putea reprezenta o oază de linişte, dacă picamerele de la serele exotice încă în construcţie şi cele de pe şantierul magistralei 5 nu ar săpa în permanenţă la doar câţiva paşi de parc.

Bucureştenii din Drumul Taberei se plâng din nou de parcul recent inaugurat. Oamenii anunţă că mulţi arbori s-au uscat, că stâlpii cu jocuri de lumini nu funcţionează, dar şi că ledurile de la marele pod din parc s-au ars.

Citește și: