10 vizualizări 14 apr 2006
Romfilatelia - o filiala a Companiei Nationale "Posta Romana" - si-a angajat una din cele mai celebre si, in consecinta, cele mai scumpe case de avocatura din Romania. Situatia in sine nu ar fi parut anormala daca statul - caci este vorba de o societate cu capital integral de stat - ar fi fost angrenat in litigii deosebit de complexe. Dar, potrivit unui act de constatare intocmit de Corpul de Control al Ministerului Comunicatiilor, Romfilatelia - infiintata, la sfarsitul lunii ianuarie 2004 - nu avea litigii in instanta.

Cu alte cuvinte, in conditiile in care abia luase fiinta si nu era implicata in nici un fel de procese, Romfilatelia a incheiat pe data de 6 februarie 2004 un contract de consultanta si asistenta juridica in care s-a prevazut ca, pentru serviciile prestate, Romfilatelia va plati un onorariu de �75 de euro pe ora. Consultanta si asistenta juridica urmau sa fie acordate in materie fiscala, disciplina financiar-contabila, a contractelor bancare si comerciale etc., adica exact pentru domenii care erau acoperite si de compartimentele de resort, coordonate de directorul general si directorul economic. Corpul de Control a constatat ca, in perioada 6 februarie - 30 iulie 2004, in baza facturilor emise de firma "Sova, Ratiu si Asociatii", Romfilatelia a achitat servicii prestate in valoare de 82.875 euro, adica aproape 3,5 miliarde de lei. Conform verificarilor efectuate, aceasta inseamna ca numai in luna februarie casa de avocatura a pretins ca a efectuat pentru 15 zile lucratoare 369 de ore de consultanta, ceea ce inseamna �24,6 ore pe zi. In luna martie, casa de avocatura a lucrat pentru Romfilatelia 12 ore pe zi iar in luna aprilie 8 ore pe zi. Practic, pentru trei luni de zile, Romfilatelia a achitat aproape 64.000 de euro. Incepand cu data de 1 mai 2004,  Romfilatelia a incheiat cu firma de avocatura un alt contract de asistenta, conform caruia onorariul era de 5.000 de euro lunar, incluzand un numar de 67 de ore facturate lunar.

SC Romfilatelia SA a fost infiintata printr-o hotarare de guvern din 30 ianuarie 2004, semnata de premierul Adrian Nastase si ministrii Dan Nica, Elena Dumitru si Gheorghe Gherghina. Romfilatelia a fost gandita ca o filiala a Companiei Nationale "Posta Romana", aceasta fiind de altfel unicul actionar al societatii nou create prin preluarea unei cote corespunzatoare din activul patrimonial al Postei Romane. Aportul in numerar al acesteia a fost de 24 de miliarde de lei. Obiectul de activitate principal al Romfilatelia consta in emiterea, punerea si retragerea din circulatie de timbre si efecte postale. La sfarsitul primului an de activitate, activitatea noii societati nu a fost deloc buna, avand in vedere rezultatele unei verificari efectuate de catre Corpul de Control al Ministerului Comunicatiilor. Intre altele, s-a stabilit ca, pentru modernizarea sediului, Romfilatelia a divizat lucrarea si, respectiv, contractul, astfel incat nu a organizat o licitatie publica, ci a optat pentru solutia selectiilor de oferte de pret.

Referitor la incheierea contractului de asistenta juridica cu firma de avocatura mai sus mentionata - a carei celebritate si competenta nu pot fi contestate - directorul general al Romfilatelia, Cristina Popescu, ne-a facut cateva precizari. Astfel, intrebata fiind daca nu era mai ieftina angajarea unui jurist, fiind vorba de bani publici, doamna Popescu a declarat: "Nu cred ca sunteti dumneavoastra in masura sa comentati asa ceva si sa va dati cu parerea. Toate aceste contracte au fost facute cu aprobarea Consiliului de Administratie si AGA". Intrebata de ce a optat pentru aceasta casa de avocatura si nu pentru alta, reprezentantul Romfilatelia a aratat: "Din motive ca pe piata e recunoscuta ca si orice alta casa de avocati". Am incercat sa insistam asupra sumei foarte mari platita de la bugetul public si am primit urmatorul raspuns: "Societatea nu a avut jurist. Aceasta casa de avocati a facut inclusiv hotararea de guvern si statutul Romfilatelia".

Citește și: