388 vizualizări 31 iul 2018

Agenţia Transporturilor din Suedia a decis să anuleze, începând cu 1 august, numerele de înmatriculare M..EPSD, după ce a aflat ce reprezintă combinaţia de litere. Rămas fără permis şi plăcuţele de înmatriculare, dar cu un dosar penal pentru conducerea autovehiculului cu numerele buclucaşe, Răzvan Ştefănescu vrea să depună plângere penală împotriva poliţiştilor care - spune el - l-au obligat pe băieţelul său de 8 ani să asiste cum este audiat.

Agenţia suedeză a Transporturilor a decis anularea, începând din 1 august, a numărului de înmatriculare personalizat al vehiculului depistat în România care conţinea un mesaj obscen la adresa Partidului Social-Democrat,.

"Agenţia suedeză a Transporturilor aprobă numere de înmatriculare personalizate pentru utilizarea pe teritoriul Suediei. Numerele de înmatriculare personalizate sunt permise şi în străinătate, cu condiţia să nu intre în contradicţie cu legislaţia locală. În momentul aprobării numerelor de înmatriculare personalizate, luăm în considerare diverse criterii. Unul dintre criterii este să analizăm combinaţia de litere sau cifre şi dacă acestea sunt percepute ca fiind ofensatoare. În acest caz, nu aprobăm emiterea numărului de înmatriculare. Cu toate acestea, nu putem şti în avans semnificaţia oricărei combinaţii posibile în toate limbile străine. Cuvinte care în anumite limbi nu sunt ofensatoare pot fi ofensatoare în alte limbi. Dacă Agenţiei suedeze pentru Transporturi i se aduce la cunoştinţă că un anumit număr de înmatriculare este ofensator, acesta este retras", a transmis instituţia într-un răspuns la o solicitare a agenţiei de presă Mediafax.

"În acest caz specific, când ne-a fost adus în atenţie că numărul de înmatriculare este ofensator, am decis anularea acestuia. Decizia a fost luată pe 25 iulie, iar numărul de înmatriculare îşi încetează valabilitatea din 1 august", precizează Agenţia suedeză a Transporturilor.

Răzvan Ştefănescu va depune o plângere penală, deoarece luni, fiul său minor a fost pus în situaţia de a asista la audierea tatălui, care a durat câteva ore.

”Am întrebat în legătură cu drepturile minorului, DE CE a trebuit băiatul meu să fie în cameră cu mine. Şi am întrebat şi ce se întâmplă, de fapt, că nu ştiam nimic de un dosar penal. Nu m-a anunţat nimeni că am dosar penal. S-a confirmat, e dosar penal deschis pe numele meu,” a declarat Răzvan Ştefănescu, la sediul Brigăzii Rutiere. ”Doamna poliţistă m-a întrebat dacă vreau să duc minorul undeva. I-am spus că nu aveam unde să-l duc, să mă fi lăsat o oră-două să merg să-l duc pe fiul meu undeva unde aveam încredere. Dânsa ne-a luat împreună. (...) Da este (traumatizat n.r.). Ieri, cel puţin, era. I-am explicat că nu se întâmplă nimic, totul este bine. Mă tot întreba de ce m-a luat. Ştie de plăcuţe, dar el foloseşte Gura PSD şi râde. (...) Facem plângere penală, pentru că nu mi se pare corect. Mă puteau lăsa o oră să merg să las copilul undeva. Nu au fost de acord, mi-au spus că trebuie să mergem la Poliţie”.

Acesta mai adaugă că, potrivit procesului verbal pe care l-a primit, permisul şi plăcuţele de înmatriculare i-au fost reţinute pentru că numerele ar fi inactive.

”Aici mi-au spus asta, că de aceea au suspendat permisul. Celelalte plăcuţe erau în maşină. Am întrebat poliţiştii la opririle precedente dacă trebuie să schimb plăcuţele şi au spus că nu am voie să le schimb, pentru că fac altă infracţiune şi să merg cu cele cu care am intrat în ţară,” adaugă Ştefănescu. ”Dacă cei din Suedia au decis că plăcuţele nu sunt ok, nu voi continua. Nu cred că îmi va mai da alte plăcuţe cu PSD. Vreau să-mi recuperez permisul de conducere, plăcuţele pot să le oprească ei. Nu am făcut nimic ilegal, dacă era ilegal, probabil că îmi părea rău.”

Ioana Mateş, avocatul lui Răzvan Ştefănescu consideră că se poate vorbi de o încălcare a drepturilor minorului.

”Dorim să precizăm că am dorit să lămurim cadrul procesual în care s-a desfăşurat audierea domnului Răzvan Ştefănescu ieri. (...) Am constatat că s-a întocmit ieri un proces verbal de constatare a unei infracţiuni flagrante. Acesta însemnă că în mod intempestiv, s-a constatat că domnul Răzvan Ştefănescu prezumtiv a încălcat legea,” afirmă Mateş. ”Vrem să constatăm care sunt motivele pentru care nu a fost lăsat să-şi ducă minorul într-o locaţie sigură astfel încât să nu-i fie încăcate drepturile. Vorbim de o încălcare a drepturilor minorului în această situaţie. (...) E interesant în ce context juridic s-au făcut ieri comunicările între birourile de informare poliţienească transfrontalieră, acele birouri de cooperare internaţională. La acel moment, dacă s-au făcut anterior date, trebuiau efectuat într-un cadru procesual. (...) Poliţia Rutieră nu a avut curiozitatea să verifice dacă dânsul îndeplineşte condiţiile prevăzute în Convenţie. I-a interesat doar evident o chestiune pur de cu totul altă natură”.

Poliţiştii afirmă, însă că i-au oferit ocazia şui Ştefănescu să-şi lase copilul acasă, însă acesta a refuzat.

”Nu a dorit decât să ia copilul cu el, s-a întocmit un proces verbal în sensul asta. Tot colegii mei de la Poliţie i-au adus un suc, o banană şi a stat acolo”, a declarat pentru Mediafax, Ioan Buda, şeful Poliţiei Române.

Răzvan Ştefănescu, şoferul maşinii înmatriculate în Suedia cu numerele M...PSD, s-a prezentat la sediul Brigăzii Rutiere, împreună cu un avocat, unde a solicitat să i se clarifice situaţia.

Răzvan Ştefănescu şi avocatul său doresc să clarifice cadrul procesual şi să depună o sesizare privind încălcarea drepturilor minorului, obligat să participe la audierea tatălui său. În momentul în care a fost oprit de un echipaj de Poliţie, în dimineaţa zilei de luni, Ştefănescu se afla în maşină cu copilul său, în vârstă de 8 ani.

Luni dimineaţă, în jurul orei 6:00, Ştefănescu a fost oprit în Bucureşti de un echipaj al Poliţiei rutiere, care i-a suspendat permisul de conducere şi i-a ridicat plăcuţele de înmatriculare. Ulterior, Brigada Poliţiei rutiere a anunţat că i-a întocmit dosar penal ”pentru conducere pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România”.

Poliţia Rutieră a anunţat că maşina cu plăcuţe M...PSD a fost oprită de patru ori în trafic de Poliţie, începând cu data de 17 iulie, atunci când a intrat în ţară pe la Vama Nădlac, dar abia acum autorităţile au avut toate răspunsurile din partea autorităţilor suedeze.

"În momentul în care a intrat în ţară (n.r.: 17 iulie 2018) îndeplinea condiţiile.Ulterior, verificările le-am făcut noi. Este o situaţie inedită", a declarat şef director adjunct al Direcţiei Rutiere din Cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Marian Badea.

Brigada Rutieră transmite că a fost întocmit dosar penal pe numele lui Răzvan Ştefănescu, românul care conduce maşina M...E PSD, pe motiv că automobilul nu are drept de circulaţie în ţară cu acele plăcuţe, iar Biroul Interpol Stockholm a anunţat că numerele sunt valabile doar pe teritoriul Suediei.

Într-o conferinţă de presă, poliţiştii au invocat Convenţia de la Viena din 1968, ratificată de România în 1980, drept bază legală pentru sancţionarea lui Răzvan Ştefănescu. Ulterior, mai mulţi jurnaliştiau semnalat că documentul a fost amendat de ONU şi UE. După ce au aflat că buclucaşele numere de înmatriculare au fost confiscate de poliţiştii, mai mulţi bucureşteni au venit în faţa Brigăzii Poliţiei Rutiere, pentru a protesta.

Foarte multă lume consideră măsura poliţiştilor exagerată. Fostul preşedinte Traian Băsescu a remarcat chiar că autorităţile române nu au dovedit acelaşi zel şi hotărâre în sancţionarea altor fapte cu iz penal, cum ar fi arborarea unui steag negru pe Primăria Sfântu Gheorghe, chiar de Ziua Imnului României.

Citește și: