Silviu Bănilă
Departamentul Social - Mediafax
2567 vizualizări 22 nov 2018

Oficialii de la Primărie au spus că problema va fi rezolvată pe cheltuiala celor de la Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi.

Dincolo de problema pentru şoferii cu kilograme în plus, aceştia au mai semnalat şi alte nereguli:

- lipsa stopuri în spate, partea de sus (acestea sunt doar jos, vizibilitatea fiind mai redusă),

- lipsă buton oprire autobuz atunci când acesta staţionează la semafor,

- pornire cu acceleraţia, aşa cum au autobuzele vechi,

- lipsa manetă retarder la volan.

”În legătură cu aspectele semnalate, vă informăm că toate solicitările Societăţii de Transport Bucureşti, referitoarele la noile autobuze OTOKAR sunt operate, fără costuri suplimentare, de către producător, astfel încât acestea să răspundă întocmai nevoilor transportului public din Bucureşti. Astfel, vă comunicăm că toate autobuzele vor fi dotate cu funcţia "BUS & STOP" prin montarea întrerupătorului la bord, ia poziţia scaunului la conducătorul auto a fost deja ajustată, conform cu solicitarea STB. De asemenea, toate autobuzele vor fi dotate cu manetă retarder la volan, suplimentar funcţiei retarder asigurată prin pedala de frână. În ceea ce priveşte vizibilitatea în oglinzi şi stopurile spate, acestea sunt conforme cu regulamentele ECE-ONU şi omologarea RAR”, se arată în răspunsul trimis de Primăria Capitalei celor de la HotNews.ro.

400 de autobuze, 250.000 de euro fiecare

Trei din cele 400 de autobuze cumpărate de Primăria Capitalei de la Otokar au fost scoase pe străzile Capitalei, la începutul lunii octombrie, pentru TESTE.

Surse din cadrul Municipalităţii au precizat, pentru Mediafax, că cele trei autobuze au fost scoase pe traseu pentru instruirea şoferilor. Practic, şoferii care au fost instruiţi de către angajaţii constructorului turc vor instrui şi ei, la rândul lor, şoferii STB care vor circula cu aceste autobuze.

Primul traseu pentru teste al autobuzelor este următorul: vor pleca din Piaţa Rosetti de dimineaţă, vor circula pe Regina Elisabeta, apoi se vor întoarce pe Calea Plevnei, intrând din nou pe Regina Elisabeta şi se vor întoarce la Piaţa Rosetti.

Al doilea traseu, după ce vor face pauză, porneşte tot din Piaţa Rosetii - Piaţa Unirii - Parlament, ulterior se vor întoarce la Piaţa Rosetti. Aceste teste se vor face pe aproape tot parcursul zilei de miercuri.

PMB a cumpărat, la începutul anului, 400 de vehicule de la compania turcească Otokar Europe cu 250.000 de euro plus TVA, bucata.

Contractul presupune achiziţia a 320 de autobuze cu o lungime de 12 metri, cu o capacitate minimă de 96 de călători, 50 de autobuze cu o lungime de 10 metri şi o capacitate minimă de 70 de călători, precum şi 30 de autobuze articulate, lungi de 18 metri, cu o capacitate minimă de 135 de călători.

Potrivit caietului de sarcini, toate autobuzele trebuie să aibă o motorizare Euro 6 şi să poată funcţiona pe diesel şi biodiesel.

"Până la sfârşitul acestui an, din cele 400 de autobuze achiziţionate, vor veni la Bucureşti 100 de unităţi începând cu luna octombrie, iar până în iunie anul viitor, vor mai veni încă 300", a declarat primarul Gabriela Firea, la semnarea contractului cu firma câştigătoare.

Suma toală la care se ridică investiţia va fi de 100 de milioane de euro, a mai precizat primarul general al Capitalei.

"Cred că este un preţ corect, mai ales că ne-am dorit ca aceste autobuze să fie fiabile, să fie realizate de firma care reprezintă o garanţie pentru calitatea acestor produse, astfel încât, nu ne-am mărginit la a alege, aşa cum s-a întâmplat, din nefericire la alte achiziţii, chiar şi la PMB, preţul cel mai mic, ci dimpotrivă, ne-am gândit că preţul corect să fie 50% pondere tehnică şi 50% preţul acestor autobuze. Avem trei game, trei lungimi ale autobuzelelor în funcţie de traseul pe care îl vor efectua aceastea", a mai adăugat Firea.

 

 

Citește și: