Diana Parvulescu
232 vizualizări 19 mai 2015

Deputaţii din Comisia pentru cultură au dezbătut, marţi, o propunere legislativă privind modificarea unui articol al Legii audiovizualului, care prevede ca, "în cazul începerii urmăririi penale şi/ sau trimiterii în judecată a unui membru al Consiliului, acest este suspendat de drept, după caz, fie până la terminarea urmăririi penale, (...) fie până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive". Proiectul legislativ a primit raport negativ din partea Comisiei pentru cultură.

"Proiectul legislativ face referire ca un membru al Consiliului care este urmărit penal, dacă este arestat, atunci îşi pierde calitatea de membru CNA până la soluţionarea cauzei. (...) Acum câteva săptămâni, pe ordinea de zi a comisiei a fost un proiect legislativ semnat de către subsemnatul şi de către Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, care făcea referire la faptul că, în situaţia în care raportul de activitate al Consiliului Naţional al Audiovizualului va primi aviz negativ din partea comisiilor reunite şi din partea plenului comun, atunci preşedintele poate să-şi piardă calitatea de preşedinte, rămânând membru al Consiliului, urmând ca plenul Consiliului să-şi aleagă un nou preşedinte din numărul celor 11 membri, chiar şi pe fostul preşedinte, dacă acest preşedinte este votat de plenul CNA. În Camera Deputaţilor, ca şi primă cameră sesizată, acest proiect legislativ a fost respins săptămâna trecută, ceea ce mă face să cred că nici la Senat nu are mari şanse. Am făcut această introducere pentru a vă reaminti pentru că noi (Comisia pentru cultură din Camera Deputaţilor, n.r.) am votat şi am dat un aviz pozitiv unui astfel de proiect", a spus Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Camera Deputaţilor.

În acest context, Kelemen Hunor a spus că trebuie să fie făcută o completare la acest proiect legislativ. "Astfel, în fiecare an se alege un nou preşedinte. Sunt astfel de instituţii şi atunci problemele se rezolvă dacă introducem un astfel de lucru în Legea audiovizualului", a spus Kelemen.

"Eu am spus că ar trebui să găsim o soluţie în care nu dăm o lege pentru sau împotriva unei singure persoane, pentru că aici tot ce s-a discutat era vorba despre actualul preşedinte al CNA-ului (Laura Georgescu, n.r.), cu nişte probleme destul de cunoscute, şi am spus că soluţia cea mai bună ar fi, probabil, o completare a legii CNA-ului prin care am introduce o alternanţă la conducerea CNA-ului: un membru din Consiliu să aibă posibilitatea de a conduce CNA-ul doar un singur an şi în fiecare an să fie un vot pentru conducerea CNA. Sunt şi alte instituţii care sunt conduse sub această formulă şi cred că şi pentru CNA, pentru viitor, nu retroactiv, ar fi o soluţie. O altă completare, pentru a rezolva o problemă generală, dar nu numai la CNA, la orice instituţie, care s-ar putea să intre sub o astfel de pălărie, când cineva este trimis în judecată să se suspende din funcţie, nu în momentul în care a început urmărirea penală, dar în momentul în care este trimis în judecată atunci se suspendă din funcţia de conducere. Trebuie discutat şi cu juriştii, trebuie discutat cu comisia juridică, dar ar fi o soluţie bună", a completat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă va iniţia un proiect legislativ care să prevadă acest lucru, Kelemen Hunor a spus că a propus un amendament în acest sens în şedinţa Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, la un act normativ depus de câţiva colegi. "Sigur, dacă a fost respins acest proiect, noi am dat un raport de respingere, atunci putem reveni cu un alt proiect de lege, dar trebuie să discut şi cu jurişti şi cu colegii din comisia juridică pentru că eu nu am intenţia de a propune un proiect de lege care să fie respins în comisie, pentru că nu aceasta este scopul. Scopul este de a rezolva o problemă existentă şi de a rezolva într-o manieră constituţională şi corectă", a declarat Kelemen Hunor.

De asemenea, premierul Victor Ponta a declarat, pe 6 mai, că preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) trebuie să fie selectat din rândul membrilor instituţiei cu un mandat de maximum un an, fără posibilitate de reînnoire, după sistemul aplicat de Consiliul Superior al Magistraturii.

El a susţinut declaraţia după ce Camera Deputaţilor a respins un proiect de modificare a Legii audiovizualului care prevede posibilitatea demiterii preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului de Parlament odată cu respingerea raportului de activitate al instituţiei.

El a spus că organizaţii neguvernamentale au reclamat faptul că acest proiect permite retragerea de către Parlament a membrilor CNA, ceea ce ar presupune că membrii CNA vor răspunde întotdeauna în faţa unei majorităţi.

"Din punctul meu de vedere - am vorbit şi cu colegii mei de la Senat şi Cameră -, cred că soluţia cea mai bună este cea care se aplică la Consiliul Superior al Magistraturii, şi anume că, din rândul membrilor CNA - preşedinte maxim un an, cu mandat care nu poate fi reînnoit. E un sistem care funcţionează la CSM şi nu mai lasă loc de discuţii, dar ideea că Parlamentul poate să retragă membrii CNA cred că e greşită", a spus Ponta, argumentând că, astfel, membrii CNA ar fi schimbaţi de fiecare dată când majoritatea parlamentară se schimbă.

Camera Deputaţilor a respins, pe 6 mai, un proiect de modificare a Legii audiovizualului care prevede posibilitatea demiterii preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de către Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al instituţiei.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în cazul acestei iniţiative legislative, Senatul fiind forul decizional.

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat, pe 6 mai, că este neplăcut surprins că deputaţii PSD au respins proiectul privind posibilitatea demiterii preşedintelui CNA, arătând că PSD şi-a schimbat poziţia şi o menţine pe Laura Georgescu la conducerea instituţiei pentru a executa comenzile politice.

Acest proiect de modificare a Legii audiovizualului a fost iniţiat de parlamentarul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Senat, şi de parlamentarul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

Proiectul a fost depus, pe 31 martie, la Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaţilor şi prevede modificarea articolului 20 din actuala Lege a audiovizualului, în sensul în care se introduc mai multe alineate: "Respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate (al Consiliului Naţional al Audiovizualului, n.r.) atrage, de drept, demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului".

În această situaţie, "Parlamentul va numi un nou preşedinte al Consiliului, pentru restul de mandat al fostului preşedinte", iar "fostul preşedinte demis nu mai poate fi reales în funcţie până la expirarea mandatului".

În prezent, Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea demiterii preşedintelui CNA, însă prevede că CNA trebuie să depună un raport anual de activitate şi execuţia bugetară. Acest raport trebuie depus la Parlament până la data de 15 aprilie a fiecărui an.

Apariţia acestui proiect de modificare a Legii audiovizualului a venit în contextul în care atât Georgică Severin, cât şi Gigel Ştirbu i-au cerut în mai multe rânduri, în ultimul an, demisia Laurei Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Pe de altă parte, şase membri ai CNA au votat, pe 19 martie, într-o şedinţă cu uşile închise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului. Hotărârea a fost transmisă la Comisia pentru cultură de membrii CNA Radu Călin Cristea, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Răsvan Popescu, Dorina Rusu şi Florin Gabrea.

Legea audiovizualului nu prevede însă în mod explicit această procedură privind retragerea sprijinului acordat preşedintelui Consiliului.

În mod concret, potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului, "Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani".

De asemenea, potrivit Legii audiovizualului, "membrii Consiliului pot fi demişi, la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, în următoarele situaţii: în cazul incapacităţii de a-şi exercita funcţia pentru o perioadă mai mare de 6 luni; în cazul unei condamnări penale aplicate printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă".

Retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al Consiliului a venit după ce aceasta a dat în judecată şase membri ai CNA, care, în septembrie 2014, i-au redus atribuţiile la conducerea Consiliului, prin modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al instituţiei.

Totodată, pe 13 mai, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a pus în mişcare acţiunea penală în cazul Laurei Georgescu, al lui Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Ştefan şi al Narcisei Iorga, în dosarul intervenţiilor pentru licenţa Giga TV, şefa CNA fiind cercetată şi pentru sancţionarea ilegală a unor posturi de televiziune.

Citește și: