Andrei Luca POPESCU
2823 vizualizări 15 aug 2015

Românii pleacă cel mai des în pelerinaje cu ocazia zilelor de 15 august şi 8 septembrie, de Sfânta Maria Mare şi Sfânta Maria Mică, dar şi de Paşte, de Sfânta Parascheva şi de Crăciun, arată un sondaj IRES realizat în perioada 13-14 august, pe un eşantion de 1.001 persoane. 26% dintre cei intervievaţi spun că au fost în cel puţin un pelerinaj, iar 21% în mai multe.

Locurile preferate de români pentru pelerinaj sunt mormântul lui Arsenie Boca, la Prislop (21%), mănăstirile din Moldova (18%) şi mănăstirea Nicula din Cluj. 44% dintre respondenţi merg în pelerinaj cu ocazia sărbătorilor religioase. Ca viitoare destinaţii de pelerinaj, cei intervievaţi au indicat mormântul lui Arsenie Boca (18%), mănăstirile din Moldova (15%) şi Ierusalimul sau Israelul (11%).

În ce priveşte credinţa, românii declară în proporţie de 96% că cred în Dumnezeu, 89% cred că există suflet, acelaşi procent susţine credinţa în păcat, 85% cred în îngeri, 75% în Rai. De asemenea, 66% cred în diavol şi în Iad, iar 64% cred în viaţa după moarte.

În acelaşi timp, 63% dintre cei chestionaţi cred că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcţie publică.

70% dintre cei chestionaţi plătesc o cotizaţie anuală către biserica sau parohia căreia îi sunt arondaţi, iar peste trei sferturi (77%) susţin că fac donaţii atunci când merg la biserică. Sumele variază de la sub 50 de lei (25%) până la peste 200 de lei (11%).

Pentru 77% dintre cei chestionaţi, religia înseamnă adevărul şi doar 17% nu sunt de acord cu această idee. Pentru 89% dintre cei chestionaţi religia a fost considerată importantă în familia lor, în perioada copilăriei.

În ceea ce priveşte rolul Bisericii, 86% sunt de acord că Biserica oferă răspunsuri pentru nevoile spirituale ale oamenilor, 76% cred că aceasta oferă răspunsuri pentru problemele morale, 72% pentru problemele din viaţa de familie, 61% pentru problemele tinerilor, iar 59% pentru problemele sociale.

69% dintre participanţii la studiul IRES se roagă cel puţin o dată pe zi, 27% de mai multe ori pe zi, iar 42% o dată pe zi. 13% au acest obicei de câteva ori pe săptămână, în timp ce 6% de câteva ori pe lună, iar restul mai rar. 83% dintre respondenţi spun că rugăciunea i-a ajutat de-a lungul vieţii în mare şi în foarte mare măsură.

Mai mult de jumătate dintre respondenţii creştini susţin că obişnuiesc să se spovedească, jumătate dintre aceştia (51%) de câteva ori pe an, iar un sfert o singură dată pe an. 8% recurg la spovedanie mai rar de o dată la zece ani. 1% spun că se spovedesc în fiecare săptămână, iar 3% susţin că fac acest lucru o dată pe lună.

Schimbarea religiei este un fenomen izolat în România, doar 4% dintre participanţii la studiu declarând că şi-au schimbat, de-a lungul timpului, confesiunea, conform IRES.

Participarea la evenimentele religioase este ridicată: 45% dintre cei chestionaţi participă cel puţin o dată pe lună la slujbe sau alte evenimente religioase, 31% participă de câteva ori pe an, 5% cel mult o dată pe an, 13% mai rar decât o dată pe an. Doar 5% dintre respondenţi spun că nu merg niciodată la slujbe sau alte evenimente religioase.

IRES_Romania Credincioasa_Perceptii Si Comportament Religios_august 2015

 

Citește și: