32161 vizualizări 3 feb 2016

Aceasta este concluzia celui mai recent sondaj realizat de IRES, potrivit stirileprotv.ro.

Românii chestionaţi spun că se simt deranjaţi de faptul că li se cer bani atunci când se căsătoresc, când merg să boteze un copil ori să-şi îngroape morţii. În plus, atitudinea preoţilor, imediat după tragedia de la Colectiv, i-a îndepărtat şi mai tare de biserica ortodoxă, în special pe tineri, notează autorii sondajului.

În 2003, de exemplu, cota de încredere a românilor în Biserica era la 90 la sută, mai mult decât în orice altă instituţie. După o uşoară scădere, în 2011 a avut o revenire la 84 de procente. Apoi încrederea s-a scufundat, la propriu. A ajuns astăzi la 58 la sută. Este cel mai jos punct atins de Biserica de când se fac astfel de măsurători în România, spun sociologii.

Sondajul celor de la IRES a mers însă mai departe. I-au întrebat pe oameni câtă încredere au în preoţi: doar 14% au declarat “foarte multă”, 37%  – multă. Împreună, aceste două răspunsuri însumează 51%, sub cele 58 de procente ale bisericii. Restul – 47 de procente – şi-au pierdut încrederea, iar 2% sunt nehotărâţi.

Citește și: