Andrei Luca POPESCU
2958 vizualizări 27 mar 2014

Un sondaj realizat în Republica Moldova de Centrul Român pentru Studii şi Strategii arată că 52% dintre respondenţi se declară în favoarea unirii cu România, 32% sunt împotrivă, iar 11% sunt indiferenţi, restul de 4% refuzând să răspundă la întrebare.

În ce priveşte posibilitatea realizării unei astfel de uniri, 54% dintre cei intervievaţi au declarat că aceasta este realizabilă, 32% au spus că nu este realizabilă, iar 15% nu au răspuns la întrebare sau au spus că nu ştiu.

La întrebarea "care credeţi că ar fi principalele avantaje pe care cetăţenii Republicii Moldova le-ar putea avea ca urmare a reunirii cu România?", cei mai mulţi intervievaţi au răspuns libera circulaţie a cetăţenilor în spaţiul UE (41%), acces liber al cetăţenilor la locurile de muncă din România şi UE (38%), dezvoltarea economiei (28%), pensii şi salarii mai mari (21%). 15% au considerat că nu le-ar aduce niciun avantaj, iar 6% au răspuns că subsidiile ar constitui un avantaj.

În ce priveşte limba pe care o vorbesc, 63% dintre cei intervievaţi au indicat limba română, 26% limba moldovenească şi 10% limba rusă. De asemenea, 63% dintre respondenţi consideră că limba română şi limba moldovenească (concept introdus în Constituţie de partidul comunist de la Chişinău) sunt aceeaşi limbă.

Studiul a fost realizat în perioada 1-15 februarie 2014, pe 1.155 de persoane din Republica Moldova, cu excepţia Transnistriei şi a Găgăuziei.

CITEŞTE SONDAJUL DIN REPUBLICA MOLDOVA

Citește și: