Mihaela Gidei
Departamentul Corespondenţi
1044 vizualizări 18 oct 2018

Judecătorii Tribunalului Bucureşti l-au condamnat pe Sorin Blejnar la 6 ani de închisoare. Totodată, instanţa a menţinut pentru acesta controlul judiciar şi au dispus sechestru pe bunurile fostului şef ANAF până la concurenţa sumei de 12.513.894 lei. Decizia poate fi contestată.

Sorin Blejnar, fostul şef ANAF, a fost trimis în judecată de către DNA Ploieşti, în anul 2016, sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, “ în cursul anului 2011, în contextul iniţierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul A.N.A.F., inculpatul Blejnar Sorin, în calitatea mai sus menţionată, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituţiei publice respective. Banii respectivi urmau să-i fie remişi inculpatului în schimbul exercitării influenţei sale asupra unui subaltern, pentru ca acesta să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obţinute de firma omului de afaceri”, spun procurorii.

Potrivit sursei citate, “în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin şi celălalt funcţionar implicat în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme cu comportament tip,,fantomă” controlate de aceştia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive. Din această sumă de bani, inculpatului Blejnar Sorin i-a revenit efectiv suma de 12.513.894 lei”.

Şeful Serviciului de Informaţii Fiscale din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Timiş a fost trimis în judecată pentru luare de mită, a transmis, joi, DNA. Lucica Golban este cercetată sub control judiciar, anterior fiind reţinută în acelaşi dosar.

În acelaşi dosar sunt trimişi în judecată şi Stoiana Găman şi Horia-Ioan Grigoriţă, aceştia fiind cercetaţi în stare de libertate, acuzaţi de trafic de influenţă, potrivit unui comunicat transmis de DNA. 

Potrivit rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, la data de 13 septembrie 2018, Lucica Golban, în calitatea de şef al Serviciului de Informaţii Fiscale, a primit de la reprezentantul unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 3.000 lei pentru a îndeplini sau urgenta îndeplinirea unor activităţi ce ţin de atribuţiile sale de serviciu, respectiv înregistrarea unor societăţi comerciale în scop de TVA.

„Banii respectivi au fost remişi inculpatei chiar în sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Timiş, la scurt timp aceasta fiind reţinută de procurorii anticorupţie. De la acelaşi martor, în perioada 2016 – 2018, inculpaţii Grigoriţă Horia şi Găman Stoiana au pretins şi primit, în mai multe tranşe, sumele de 106.800 de lei respectiv 96.800 de lei, pretinzând că îşi vor exercita influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Timişoara. Scopul acestor demersuri era acela a se amâna sau stopa controalele demarate de organele fiscale la anumite societăţi comerciale şi de a nu se constata existenţa unor eventuale infracţiuni de evaziune fiscală”, arată DNA.

Procurorii au instituit măsuri asigurătorii în ceea ce-i priveşte pe inculpaţii Stoiana Găman şi Horia Ioan Grigoriţă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior trimiterii în judecată în acest dosar, Stoiana Găman a mai fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie, pentru săvârşirea unor infracţiuni de complicitate la tentativă de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, aceasta fiind condamnată la o pedeapsă cu suspendare.

Citește și: