Gandul.info
Maria Bîrnaure
21158 vizualizări 6 nov 2017

„Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu au revenit în Elveţia aseară, la reşedinţa privată a Majestăţii Sale‬.

Starea generală a Regelui Mihai s-a agravat şi prezintă o slăbiciune accentuată, cu o scădere semnificativă a rezistenţei. În această săptămână, Familia Regală va avea o rundă de întâlniri cu medicii Majestăţii Sale, pentru a discuta tratamentul curent al Regelui şi pentru a primi sfatul lor în circumstanţele actuale”, se arată în comunicatul Casei Regale. 

În martie 2016, Regele Mihai I s-a retras din viaţa publică după ce a fost diagnosticat  cu leucemie cronică şi carcinom epidermoid metastazant.

„Majestatea Sa urmează un tratament complex şi solicitant, care îl împiedică să apară în public, şi va petrece, de aici înainte, o perioadă de refacere”, a anunţat, la vremea respectivă Consiliul Regal într-un comunicat de presă.

Regele Mihai a transmis de asemenea un mesaj public, prin care anunţă că locul său va fi luat în public de fiica sa, Principesa Margareta.

„În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situaţie vine în anul în care Familia şi Ţara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei şi a Statului Român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înţelepciunea şi forţa de a mă reprezenta şi de a duce la îndeplinire toate acţiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-şi continue menirea şi să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei”, a scris Regele Mihai, într-un mesaj semnat pe 1 martie 2016.

Regele Mihai I al României a urcat pe tron prima oară după moartea bunicului său Ferdinand şi după renunţarea la tron a lui Carol al II-lea, căsătorindu-se în 1948 cu Regina Ana a României cu care are şi cinci fiice.

Născut pe 25 octombrie 1921, a fost suveran al României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 - 30 decembrie 1947. Singurul şef de stat în viaţă din perioada celui de-al doilea Război Mondial, a devenit pentru prima dată rege după moartea bunicului său, Ferdinand, şi în urma renunţarii la tron a lui Carol al II-lea (decembrie 1925). A fost detronat de tatăl său, după doar trei ani; a reprimit coroana un deceniu mai târziu, după abdicarea lui Carol al II-lea.

 

Citește și: