Mădălina CHIŢU
9092 vizualizări 17 iun 2013

Exodul medicilor nu îşi pune amprenta doar asupra sănătăţii românilor, ci şi asupra bugetului statului. Astfel, tradus în cifre: din 2007 şi până acum 14.000 de doctori au părăsit ţara, statul pierzând astfel aproape 160 de milioane de euro.

Potrivit prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, pentru formarea unui singur medic timp de şase ani, statul cheltuieşte aproximativ 30.000 de lei, iar pentru specializarea acestuia, încă 21.000 de lei, adică aproximativ 51.000 de lei în total.

Medicii din România câştigă de zece ori mai puţin decât

Franţa, Anglia, Germania şi Belgia sunt doar câteva dintre ţările preferate de medicii noştri să profeseze. Statisticile arată că la fiecare patru ore un medic român alege să plece la muncă în străinătate, în timp ce numărul doctorilor de la noi care îngrijesc bolnavi din Franţa a crescut cu peste 460% din 2007 încoace.

Motivele: salariile derizorii, condiţiile precare de muncă şi suprasolicitarea în condiţiile unui număr tot mai de cadre medicale în spitale.

Datele ultimului Eurostat arată că un medic rezident în România, care lucrează inclusiv la secţia de primiri urgenţe, ajunge să câştige în jur de 200 de euro, în timp ce media europeană este de 1.300 de euro. Diferenţe foarte mari sunt şi între salariul pe care îl primeşte un medic specialist sau primar în ţara noastră şi un specialist cu aceaşi pregătire în Europa. Astfel, un medic specialist este plătit de stat în România cu doar 500 de euro, în timp ce un medic primar primeşte cel mult 800 de euro. Media europeană este de aproximativ zece ori mai mare, respectiv 7-8.000 de euro.

România, ultimul loc la numărul medicilor pe cap de locuitori

Situaţia este cu mult mai gravă în condiţiile în care 64% dintre studenţii la Medicină şi 60% dintre doctorii care încă sunt în ţară intenţionează să părăsească România, potrivit unor studii realizate de  de CMR şi Consiliul Investitorilor Străini, împreună cu CMR, în 2011 şi 2012.

Ţara noastră are o rată a migraţiei doctorilor de 9%, în timp ce media europeană este de 2,5%. Mai mult, potrivit datelor Eurostat 2011, media medicilor români la 1.000 de locuitori este de 2,4 specialişti, în timp ce media celorlalte ţări europene este de 3,4 medici la 1.000 de locuitori. „În cei 2,4 specialişti la mia de locuitori sunt cuprinşi şi medici rezidenţi. Fără aceştia, media este mult mai mică, respectiv 1,9. În prezent în România lucrează 39.896 de medici. Aceste cifre ne clasează pe un loc codaş la nivelul Uniunii Europene”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Citește și: