24 vizualizări 7 sep 2009

În jur de 2,85 de miliarde de lei (aproximativ 670 milioane de euro) ar putea încasa Fiscul de la cele 7.145 de persoane fizice care au făcut tranzacţii cu locuinţe noi şi terenuri în perioada 2006-2008. Suma reprezintă taxa pe valoarea adăugată (TVA) aferentă celor 85.442 de tranzacţii imobiliare intrate în atenţia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi care împreună cumulează 15 miliarde de lei, potrivit reprezentanţilor Agenţiei. În calcul nu s-a ţinut cont şi de majorările de întârziere, care în anumite cazuri pot dubla obligaţiile de plată.

De departe, cele mai multe asemenea tranzacţii se concentrează în zona Bucureşti-Ilfov, arată reprezentanţii ANAF, pe locurile următoare aflându-se judeţele Constanţa şi Braşov, însă controale vor avea loc în toată ţara. Pe lista Fiscului se află şi o persoană fizică din Craiova, care a realizat un număr de 247 de tranzacţii imobiliare cu terenuri construibile şi locuinţe noi în perioada analizată. Aceasta are de plătit la buget 3,4 milioane de lei pentru TVA aferentă tranzacţiilor plus încă 2,4 milioane de lei, reprezentând majorări de întârziere, adică un total de 5,8 milioane de lei (peste 1,3 milioane de euro).

Cine nu e verificat de ANAF

Verificările Fiscului nu îi vizează însă pe cei care şi-au vândut locuinţa pentru alta mai mare în anii respectivi ori pe cei care s-au ocupat de tranzacţii cu terenuri agricole. Cu alte cuvinte, numai persoanele fizice implicate în tranzacţii cu caracter de continuitate, cu scopul clar de a obţine profit, au intrat pe lista ANAF, pentru că ele ar fi trebuit să se înregistreze ca plătitori de TVA, potrivit Codului Fiscal. Prevederea era în vigoare şi în perioada 2006-2008, iar ce fac acum autorităţile fiscale nu este decât o verificare în ceea ce priveşte conformitatea persoanelor fizice care desfăşoară astfel de operaţiuni cu obligaţiile fiscale în materie de TVA, după cum au explicat anterior pentru Gândul specialiştii companiei de consultanţă şi audit KPMG România. În cazul în care aceste persoane nu vor plăti taxele la buget, ANAF poate pune sechestru pe toate bunurile mobile şi imobile ale datornicilor, inclusiv pe conturi.

INFO PLUS

O treime dintre tranzacţii, vizate de controale

În jur de 280.000 de tranzacţii cu locuinţe noi şi terenuri construibile s-au făcut în perioada 2006-2008 în România, în valoare totală de 84 miliarde de lei, potrivit informaţiilor ANAF. Doar o treime dintre aceste tranzacţii sunt vizate de controale.

Citește și: