Ana Borlescu - Mediafax
693 vizualizări 16 iun 2015

Comisia juridică a avizat pozitiv propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, care prevede schimbarea evaluării gravităţii faptei prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea şi în urma căreia statul se sesizează din oficiu, prin reducerea numărului de zile de îngrijiri medicale de la 90 la 30 de zile.

Infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

Anul trecut au fost înregistrate aproape 12.000 de sesizări pe această temă, însă au fost doar 276 de condamnări definitive, se arată în expunerea de motive.

"De obicei, victimele declarate în actul de sesizare iniţial şi-au retras plângerile de la poliţie. Prevederile actuale ale Codului Penal reglementează implicarea statului din oficiuîn condiţiile în care victima din actul de sesizare a avut nevoie de «mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale» ca urmare a acţiunii abuzive", potrivit expunerii de motive.

Proiectul legislativ a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ şi de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, dar punctul de vedere al guvernului este negativ.

 

Citește și: