Dragos Suciu
695 vizualizări 29 iul 2018

Întrebat despre steagul negru arborat pe Primăria Sfântu Gheorghe, Sebastian Cucu a declarat că Instituţia Prefectului nu are nicio atribuţie directă în asemenea situaţie.

”O astfel de faptă era prevăzută ca infracţiune până la modificarea codului Penal în 2014, după care a fost abrogată. La momentul acesta, nu există infracţiunea de ofensă adusă însemnelor naţionale. Instituţia Prefectului poate aplica amendă pentru nearborarea drapelului României. O asemenea faptă, care reprezintă o ofensă adusă însemnului naţional, era pedepsită din punct de vedere penal, însă a fost abrogată, iar la acest moment nu există o sancţiune. Nici măcar la nivel contravenţional”, a spus Sebastian Cucu.

Din cunoştinţele sale, drapelul a fost pus de vineri, după moartea unei persoane distinse cu premiul ”Pro Urbe”, însă consideră că arborarea lui ar fi fost mai potrivită în altă parte, nu lângă tricolor, pentru a nu lăsa loc interpretărilor.

”Am înţeles că mobilul pentru care a fost pus acest drapel este pentru că a decedat o persoană distinsă cu premiul Pro Urbe. E un premiu care se acordă de către Consiliul Local. Asta are mai puţină importanţă pentru că drapelul a fost pus de vineri, aseară putea fi luat pentru a nu se mai crea niciun fel de interpretare având în vedere că e Ziua Imnului Naţional”, a mai spus prefectul de Covasna.

Un steag negru a fost arborat la Primăria Sfântu Gheorghe de Ziua Imnului, imaginile fiind făcute publice de Alexandru Cumpănaşu, preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României.

Preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a declarat că steagul a fost arborat în urma decesului unui cetăţean de onoare al municipiului, care primise distincţia „Pro Urbe”.

”Aşa se procedează de peste 20 de ani de când se acordă această distincţie. Când moare o persoană care a primit această distincţie se arborează steagul negru în ziua decesului şi de îndepartează după înmormântare. Steagul a fost pus sâmbătă şi va fi dat joi luni. Nu a fost nimic planificat, este o coincidenţă nefericită şi neplăcută”, a afirmat Porcsalmi.

Alexandru Cumpănaşu atrage atenţia că şi pe 24 ianuarie, când am sărbătorit Mica Unire, ungurii au  arborat acelaşi steag, iar deputatul UDMR de Covasna a declarat că din punctul de vedere al minorităţii maghiare, 2018 este anul doliului în România şi, dacă se pune un steag tricolor pentru sărbătoare, trebuie pus şi un steag negru.  

29 iulie este Ziua Imnului Naţional, iar evenimente au fost organizate cu această ocazie în întreaga ţară.

 

Citește și: