Mihaela STOICA
2792 vizualizări 26 iun 2013

Drapelul românesc ar putea avea pe el stema naţională cu coroana României, după ce un deputat PNL a depus o iniţiativă pentru completarea stemei naţionale cu acest element.

 

Deputatul PNL Grigore Crăciunescu a depus, miercuri, la Biroul permanent al Camerei, o iniţiativă pentru completarea stemei naţionale cu coroana României.

Propunere legislativă vizează modificarea şi completarea Legii 102 din 21 septembrie 1992 privind stema şi sigiliul statului.

”Drapelul, stema ţării şi Constituţia sunt elemente de bază ale oricărui stat suveran, naţional şi independent. Dacă Legea fundamentală a unui stat, Constituţia, se modifică în funcţie de anumite evoluţii socio-politice, drapelul şi stema sunt simbolurile care trebuie să rămână mereu prezente, ca o confirmare a continuităţii acelui popor”, a declarat deputatul în deschiderea expunerii de motive pentru completarea stemei naţionale.

Noua stemă va sublinia independenţa statului

Parlamentarul PNL consideră să prezenţa coroanei de oţel pe stema României va sublinia independenţa statului.

"Ideea de independenţă e subliniată cel mai bine de elementele stemei de pe steagul din perioada în care s-a obţinut oficial independenţa României (1877). Pe de altă parte, e firesc să ne asumăm trecutul aşa cum a fost el. De aceea, propun completarea stemei cu coroana de oţel a României, care să fie plasată pe capul acvilei pentru a sublinia ideea de independenţă a statului român şi a perioadei în care aceasta a fost obţinută, ca reper de însemnătate crucială pentru statul român. În contextul globalizării, noţiunea de independenţă trebuie promovată pe orice cale, inclusiv în simbolurile naţionale", mai spune Grigore Crăciunescu.

Parlamentarul subliniază simbolistica acestui însemn: "Coroana de oţel de pe Acvila României din stema Regatului Român, turnată din oţelul unui tun turcesc capturat în războiul din 1877, pe lângă morala şi tradiţia creştină, simbolizează, aşa cum am precizat la începutul expunerii, caracterul naţional, suveranitatea şi independenţa, obţinută prin jertfa şi lupta poporului român".

În documentul ce a fost înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, parlamentarul explică impactul şi simbolistica stemei naţionale completate cu coroana princiară a României.  ”Odată cu instaurarea regimului comunist, stema ţării suferă modificări radicale, având influenţe ale simbolisticii statelor socialiste aflate sub controlul sovietic", aminteşte el.

El mai spune că "dacă vrem să rupem odată şi pentru totdeauna cu trecutul comunist trebuie să începem prin reconsiderarea simbolurilor naţionale: drapel şi stemă".

Reîncoronarea acvilei, un act reparatoriu în faţa istoriei

Întrucât, în acest moment se dezbate revizuirea Constituţiei şi, în acelaşi timp, se consideră că este necesar ca stema ţării să fie aplicată pe drapel, este necesar ca aceasta, adică stema, să fie completată cu toate elemente heraldice care sunt specifice tradiţiei poporului român, atrage el atenţia.

"A sosit momentul să reîncoronăm acvila de pe stema României, ca act reparatoriu în faţa istoriei!”, îşi încheie parlamentarul PNL expunerea de motive ataşată propunerii sale legislative.

Proiectul de revizuire a Constituţiei prevede, la propunerea deputatului Gheorghe Emacu, reintroducerea stemei pe drapelul ţării. Articolul 12 al noii Constiruţii ar urma să arate astfel: "Drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu".Stema se stabileşte prin lege organică.

La începutul lunii iunie, istoricii contactaţi de gândul în chetiunea reintroducerii stemei pe drapel, au declarat la unison că un gest de normalitate ar fi introducerea stemei cu simbolul regal care a fost înlăturată de comunişti de pe steagul românesc în 1947. Vezi aici argumentele lor, precum şi evoluţia stemei pe drapulul românesc de-a lungul anilor.

După 1990 au fost discuţii aprinse între politicieni şi istorici dacă să se revină sau nu la stema regală pentru că acvila din actuala stemă a României nu o reprezintă pe cea din 1923 pentru că nu are coroană, a declarat atunci Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului de Istorie al României.

 

 

Citește și: