Biro ATTILA
8693 vizualizări 24 oct 2013

În refereratul prin care DNA solicită arestarea preventivă a lui Ioan Mihăilă consilier al ministrului delegat pentru Energie şi a lui Eugen Brădean, director în cadrul Hidroelectrica, au fost inserate stenograme care arată cum se negocia mita de 1,4 milioane euro pentu un contract de 260 milioane euro. În discuţii Eugen Brădean l-a pomenit şi pe ministrul pentru Energie, Constantin Niţă. În acest dosar Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, este cel care a denunţat actele de corupţie de la Hidroelectrica cercetate de DNA. Stenogramele din dosar sunt între Remus Vulpescu şi Eugen Brădean. Cel din urmă încerca să îl convingă pe Vulpescu să voteze pentru contractul de 260 milioane euro de care urma să beneficieze ENERGON POWER&GAS S.R.L din Cluj, al cărei reprezentant este omul de afaceri Rareş Criste. Stenogramele redau o discuţie din data de 19 octombrie, la nouă zile după ce Remus Vulpescu sesizase DNA în privinţa mitei.

Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventivă a a lui Ioan Mihăilă consilier al ministrului delegat pentru Energie şi a lui Eugen Brădean, director în cadrul Hidroelectrica.

BRĂDEAN EUGEN: Ziceam că ăla e, într-adevăr, contractul …(neinteligibil)…uită-te şi tu, să vezi. Eu am făcut nota draft. Mai rămâne ca să răspundă la solicitarea  aia…pe care am făcut-o. Ai văzut cum arată?...Că ei au venit cu o altă…contra-ofertă, ca să zic aşa, în sensul că, la fel putem şi noi să ne facem că plouă, cum ar fi, că fac pe treaba aia,… ştii?...dau avansul şi dup-aia au surpriza neplăcută că nu se face…au venit cu contra…răspuns,… ştii?...că de unde au garanţia că se fac, că nu e vorba de bani, aicea e vorba că de unde….că dup-aia rămân ei. Că ce fac, ne aleargă pe noi doi, …(neinteligibil)…nu ştiu cealaltă persoană, …(neinteligibil)…că niciodată n-au făcut, n-au dezvăluit cine, identitatea…., mă refer la mine, ştii?....Să m-aleagă pe mine?...Şi au făcut altă auto-ofertă, în sensul că au plusat încă o sută cincizeci de mii de euro, vis-a-vis de …(neinteligibil)…din ţară. Adică să…au zis domne,  sunt dispuşi în loc de şapte sute cincizeci, să dea nouă sute de mii sau…poate, cum negociem, poate chiar un milion. Dar nu probase. Şi eu m-am ţinut…şi eu m-am ţinut cu avansul, şi urma să ne mai auzim peste trei zile, adică duminică, adică mâine. Vedem…!
VULPESCU DUMITRU REMUS: Asta e pe încredere, aşa, pă ce?
BRĂDEAN EUGEN: Ştiu eu, eu ţi-am zis …(neinteligibil)…cu părerea . Numai că şi ei au venit cu aceeaşi chestie, de unde …(neinteligibil)…facem, şi dup-aia…(neinteligibil)…au venit cu aceeaşi…n-au zis nu categoric, da’…nu…nici… da’ nici da…, ştii?
VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun, şi?
BRĂDEAN EUGEN:… în clipa aceasta…(neinteligibil)…mai bine că nu sunt…că dă banii…
VULPESCU DUMITRU REMUS: Şi când vor să facă….? Bun, hai să presupunem….
BRĂDEAN EUGEN:…imediat, imediat….au zis că în câteva zile… 
VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi care, băi, imediat, că trebuie şedinţă de Consiliu de Supraveghere…
BRĂDEAN EUGEN: Nu, mă refer…nu, am crezut că te referi la plată…nu, când vor să facă, e pe douăş’nouă licitaţia, şi eu vreau să o bag în şedinţă, na, pe douăş’doi…pe douăş-doi …
……………………………………………………………………
BRĂDEAN EUGEN: Nu, ştiu…eu, ca să mă înţelegi tu pe mine, eu de ce nu am zis…eu, personal…(neinteligibil)…tot la fel m-a …(neinteligibil)…şi pe mine, …(neinteligibil)…şi e vorba de încredere, tu n-ai, normal, cum să ai încredere…poate-l cunoşti, poate nu-l cunoşti….eu cunoscându-l de foarte mult timp, am încredere, dar n-am cum să-ţi cer ţie şi…nici eu, dacă aş fi în locul tău, n-aş…probabil aş gândi la fel…(neinteligibil)…
VULPESCU DUMITRU REMUS: …cinci zile de convocare…
BRĂDEAN EUGEN: …cu atât mai mult…da, şi dacă se convoacă de luni, pot să convoc de luni, douăş’unu, pentru…
……………………………………………………………………
VULPESCU DUMITRU REMUS: Dă-mi-l, na!
BRĂDEAN EUGEN: L-am printat, dacă-l vrei!
VULPESCU DUMITRU REMUS: Da. Dă-mi-l, că nu l-am printat.
BRĂDEAN EUGEN: Da’…ţi-am zis, e foarte echilibrat…foarte bun…(neinteligibil)…nu e nimic…(n.n. referirea lui Brădean Eugen la mapa de culoare roşie cuprinzând documentele antemenţionate, mapă pe care a înmânat-o numitului Vulpescu Remus)
VULPESCU DUMITRU REMUS: Mai e altceva înăuntru?
BRĂDEAN EUGEN: Îhm?
VULPESCU DUMITRU REMUS: Mai e şi altceva înăuntru?
BRĂDEAN EUGEN: Ţi-l las…Eu, făcând nota asta draft, l-am abordat pe …(neinteligibil)…Stănculescu din fairplay, nu….fără nici o altă chestie, ştii…(neinteligibil)…spunându-mi că este ok….uite, îţi dau această notă, de fapt pagina mea…(neinteligibil)…tu eşti plecat din ţară…
VULPESCU DUMITRU REMUS: Stănculescu ? Unde a plecat el? A, e în America…

Citește și: