Biro ATTILA
2450 vizualizări 29 iul 2014

Adrian Duicu, şeful Cj Mehedinţi, merge pe 13 iunie 2013 la Palatul Victoria pentru ceea ce procurorii numesc comiterea unui „trafic de influenţă”. Din interceptări, Duicu susţine că a avut o discuţie „în biroul oval”. De asemenea, potrivit rechizitoriului, Duicu vorbeşte despre faptul că intenţionează să se întâlnească la Palatul Victoria cu Victor Ponta, pe care îl numeşte „Şeful ăl mare”. Din rechizitoriu nu este clar dacă Duicu a avut o întrevedere faţă în faţă cu Victor Ponta. Cu toate acestea, numele premierului este menţionat de opt ori în rechizitoriu.

Pe 13 iunie 2013, după ce s-a întâlnit cu şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, şeful CJ Mehedinţi l-a sunat pe protejatul său, Constantin Ponea. În această discuţie, Duicu i-a relatat lui Ponea cum a făcut trafic de influenţă la şeful Poliţie Române. În această stenogramă, Duicu susţine că Petre Tobă a fost chemat la Guvern de „Şeful ăl mare”, identificat de procurori drept premierul Victor Ponta.

Iată fragmentul din stenogramă relevant:

PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN: Aşa am şi discutat, am analizat în şedinţa de comandă, mi-a propus domnu' Stoica, să-l împuternicim pe Ianoşi în locu' lu' Opriţa şi trebuie să-i trimit documentele mâine, poimâine, la...

DUICU IOAN-ADRIAN: Poţi să-l suni, să vezi cum te abordează acuma, da' mai lasă-l puţin că eu plecai, el mai rămasă două minute după mine, acolo… Că l-a chemat şefu' al mare acolo.

PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN: Î! Veniţi astăzi?

DUICU IOAN-ADRIAN: Vin astăzi. Da. E ok şi cu partea cealaltă. Absolut ok! (Duicu Ioan-Adrian face referire astfel la celălalt folos pe care i-l promisese lui Ponea Constantin-Ştefan, respectiv numirea soţiei sale Ponea Elisabeta într-o funcţie de conducere la o unitate de parchet din Bucureşti)

Procurorii DNA spun că atunci când folosea sintagma ”şefu ăl mare” sau ”omu”, Duicu se referea la premierul Victor Ponta.  Apelativul „omu” este utilizat de Duicu într-o altă discuţie interceptată de procurorii DNA. Iată stenograma şi aserţiunea procurorilor faţă de acest aspect:

În discuţiile pe care Duicu Ioan-Adrian le poartă cu Vlad Stoica şi cu Bădescu Adrian-Ştefan, aceştia evită referirile explicite la persoana premierului Victor-Viorel Ponta, folosind sintagmele „şefu' al mare” şi „omu'”:

La ora 15.36, Duicu Ioan-Adrian şi Bădescu Adrian-Ştefan au purtat următoarea discuţie:

DUICU IOAN-ADRIAN: Ce faci?

ADI BĂDESCU: La birou.

DUICU IOAN-ADRIAN: Deci am vorbit de toate cu omu´, decât de treaba mea nu l-am întrebat de ce nu m-a pus. Am fost cu el la masă, m-a luat cu el cu maşina.

ADI BĂDESCU: Am înţeles.

DUICU IOAN-ADRIAN: Ştii… şi am fost la masă cu el.

ADI BĂDESCU: Oricum aia-i ca şi rezolvată, din moment ce v-a zis şi ştia şi DOLI, ştiau ăştia, bănuiesc că o s-o bage direct în CEX şi gata.

DUICU IOAN-ADRIAN: Păi d-asta te întreb, că nu ştiu.

ADI BĂDESCU: Eu îl mai întreb o dată, mai întreb şi pe VLAD de ce n-a zis-o.

DUICU IOAN-ADRIAN: Că eu m-am ocupat de toate ălea, mai puţin de asta.

ADI BĂDESCU:Păi o să-l întreb eu, să văd exact… probabil că cine ştie…

DUICU IOAN-ADRIAN: Păi uite că-l sunai şi nu răspunde.

ADI BĂDESCU: E în şedinţă.

DUICU IOAN-ADRIAN: Cu el?

ADI BĂDESCU: Nu, nu, nu, separat.

DUICU IOAN-ADRIAN: (neinteligibil) la masă cu el la JOSEPH (neinteligibil) acolo la masă, la restaurant. M-a luat cu el cu maşina.

Într-o altă stenogramă în care Duicu vorbeşte cu Doru Dumitrescu din cadrul Ministerului de interne acest vorbeşte din nou despre ”şefu ăl mare”. Iată stenograma relevantă:

În aceeaşi zi, la ora 13.06, Duicu Ioan-Adrian a fost contactat de către Dumitrescu Doru (la acea dată adjunct al lui Andreescu Anghel, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică în cadrul aceluiaşi minister), acesta arătându-se surprins de faptul că cel dintâi nu a mai venit la Ministerul Afacerilor Interne, pentru a merge la chestorul Tobă Petre; Duicu Ioan-Adrian i-a replicat lui Dumitrescu Doru că nu a mai fost nevoie să facă acest lucru, deoarece chestorul Tobă Petre fusese chemat la Guvern de către premierul Victor-Viorel Ponta (la care Duicu Ioan-Adrian se referă cu apelativul „şefu' al mare”):

DUICU IOAN-ADRIAN: Da?

DORU DUMITRESCU: Salut Adi.

DUICU IOAN-ADRIAN: Vă salut. Da, nea Doru?

DORU DUMITRESCU: Nu mai îmi spuseşi? Fuseşi acolo?

DUICU IOAN-ADRIAN: Cum să nu?!

DORU DUMITRESCU: Da? Păi, te sunai pe la 12 jumate, nu-mi răspunseşi.

DUICU IOAN-ADRIAN: Am fost... a venit la şefu' ăl mare, l-a chemat acolo şefu' al mare.

DORU DUMITRESCU: Îhî.

DUICU IOAN-ADRIAN: L-a chemat acolo la guvern. Şi a venit acolo. E ok.

DORU DUMITRESCU: Da?

DUICU IOAN-ADRIAN: Da. Da. 

Cele opt menţionări ale numelui Ponta în rechizitoriu:

Menţiunea nr. 1

În acest context este de menţionat că, potrivit art. 8 alin 1 al legii nr. 28/2002, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei române, „Inspectoratul General al Poliţiei Române este condus de un inspector general numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, după consultarea Corpului Naţional al Poliţiştilor”; Tobă Petre fusese numit în această funcţie prin decizia nr. 183 din 15 mai 2012 prim-ministrului Victor-Viorel Ponta.

Menţiunea nr. 2

VLAD STOICA: Când vrei tu, dragule.

DUICU IOAN-ADRIAN: Păi, înţeleg că se întoarce marţi seară (Duicu face referire la întoarcerea premierului Victor-Viorel Ponta din vizita oficială pe care a făcut-o în perioada 10-11 iunie în Germania), miercuri aveţi şedinţă de guvern, bănuiesc că...

Menţiunea nr. 3

Astfel, în dimineaţa zilei de 13 iulie 2013, la ora 9.55, Duicu Ioan-Adrian, aflat în sediul Guvernului, l-a sunat pe Ponea Constantin-Ştefan, transmiţându-i acestuia că aşteaptă să intre la premierul Victor-Viorel Ponta (acolo unde s-ar fi aflat deja ministrul de interne):

Menţiunea nr. 4

Duicu Ioan-Adrian i-a replicat lui Dumitrescu Doru că nu a mai fost nevoie să facă acest lucru, deoarece chestorul Tobă Petre fusese chemat la Guvern de către premierul Victor-Viorel Ponta (la care Duicu Ioan-Adrian se referă cu apelativul „şefu' al mare”):

Menţiunea nr. 5

La data de 8 iulie 2013 (luni), în jurul orei 14.00, după reunirea Biroului Permanent Naţional al Partidului Social Democrat, Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la restaurantul Joseph (situat în din Bucureşti, str. Dr. Ion Cantacuzino nr. 8, sectorul 1) împreună cu premierul Victor-Viorel Ponta.

Menţiunea nr. 6

Ulterior, în cursul aceleiaşi zile, la ora 1536, Duicu Ioan-Adrian l-a contactat telefonic pe Bădescu Adrian-Ştefan (consilier în cadrul Cancelariei primului-ministru şi preşedinte al organizaţiei Tineretului Social Democrat Mehedinţi) căruia i-a solicitat să-i transmită lui Stoica Vlad-Ştefan (şef al Cancelariei primului-ministru) ca acesta din urmă să-i ducă premierului Victor-Viorel Ponta CV-ul Elisabetei Ponea, soţia lui Ponea Constantin-Ştefan; trebuie remarcat faptul că Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Bădescu Adrian-Ştefan ca acesta să-i spună lui Stoica Vlad-Ştefan (faptul nereal) că s-ar fi întâlnit cu Duicu Ioan-Adrian, pentru a-i ascunde astfel acestuia faptul că au discutat aceste aspecte „sensibile” la telefon.

Menţiunea nr. 7

De asemenea, se remarcă faptul că în discuţiile pe care Duicu Ioan-Adrian le poartă cu Vlad Stoica şi cu Bădescu Adrian-Ştefan, aceştia evită referirile explicite la persoana premierului Victor-Viorel Ponta, folosind sintagmele „şefu' al mare” şi „omu'”.

Menţiunea nr. 8

Din conţinutul acestei discuţii purtate de Duicu Ioan-Adrian cu Stoica Vlad-Ştefan, rezultă faptul că cel dintâi intenţiona să se deplaseze la sediul Guvernului pentru a discuta cu premierul Victor-Viorel Ponta, acesta stabilind cu şeful Cancelariei primului-ministru ca joi, 13 iunie 2013, să se deplaseze la sediul guvernului.

 

Citește și: