538 vizualizări 18 mar 2010

Stenogramele interceptărilor din dosarul penal al senatorului PSD Cătălin Voicu au fost publicate de HotNews. Este vorba de mai multe întâlniri sau discuţii telefonice, care au fost înregistrate de DNA. Protagoniştii sunt senatorul Voicu, judecătorii Cristian Jipa şi Florin Costiniu de la Înalta Curte, senatorul PSD Alexandru Mazăre, oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic.

Dosarul senatorului Cătălin Voicu a fost discutat joi la Comisia juridică a Senatului, ca urmare a cererii DNA prin care s-a cerut aprobarea pentru arestarea parlamentarului. Asupra acestei cereri urmează să se pronunţe plenul Senatului. Cătălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.

Discuţiile dintre senatorii Voicu şi Mazăre se desfăşoară în principal pe două paliere: teme politice şi teme juridice. În ceea ce priveşte temele juridice, se vorbeşte mult despre intenţia lui Cătălin Voicu de a deveni ministru de interne în cazul în care Mircea Geoană ar fi câştigat alegerile prezidenţiale. Într-o atare situaţie, Voicu povesteşte cum ar vrea să-l aresteze pe Neculai Onţanu şi să-i facă dosare lui Gabriel Oprea. Inclusiv şeful de partid, Mircea Geoană, este criticat. Redăm în continuare din stenograma publicată de HotNews:

"Voicu Catalin: Baga-mi-as p.... in Geoana si cu toti americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Suprema, ca multi au dosare. Si cu toate golancile, cu seful organizatiei PSD de la Dolj. Suta aia cu serele, cu tot...Pai, sefa doamna Cristea de la Dambovita, la fel si nu-ti mai dau nume, ca nu-i frumos. Multi! Dom'ne, i-am rezolvat pe toti, dom'ne, ca unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu puscarie, altii le-a dat 10 ani, unul dintre avocati zice: "Dom'ne, nu-i e rusine, dom'ne?" "Dom'ne, zic, asta a fost!" (...)
Voicu Catalin: ...asta, sa ne ajute Dumnezeu, vine turul doi, s-atunci .....se duce la negociere, vreau Internele. Daca nu ma duc la Interne, da....
Mazare Alexandru: Eu am vorbit cu Radu...
Voicu Catalin: Asculta-ma un pic! Daca eu m-am dus la Interne, omule, ai toata Procuratura Romaniei, ai toata Justitia in mana, ai toata Curtea...
Mazare Alexandru: Da' ai sa arestezi? Dumneavoastra?
Voicu Catalin: Da, am Politia, vreau sa-l arestez pe Ontanu, vreau sa-i fac dosare lu' Oprea, credeam ca poate vine de la ...de la...de jos dosaru', sus merge snur! Pentru ca eu sunt singuru' personaj care am tot...toata cane...conexiunea in mana, si-ai vazut ca Procuratura, in Justitie si...
Mazare Alexandru: Am o intrebare ca sa inteleg...
Voicu Catalin: Da.
Mazare Alexandru: Sunteti cu Vanghelie, da?
Voicu Catalin: Da. (....) Colegule, asculta ce-ti spun! Daca ma duc acolo, in trei ani de zile pot face toata reteaua din Romania! Acu', daca pierdem alegerile, reteaua e in functiune. Eu acuma am....(neinteligibil)... da' greu. pana acum n-am ....(neinteligibil) ...ministeru' asta...(neinteligibil) ....intelegi? Ai retea, rezisti ca sa facem gherila urbana....(...)".

O altă stenogramă publicată de HotNews se referă la o discuţie între omul de afaceri Costel Căşuneanu şi judecătorul Florin Costiniu, în care acesta din urmă îi explică "regelui asfaltului' motivele pentru care a pierdut un proces la Înalta Curte. Senatorul Voicu ar fi luat, potrivit DNA, bani de la Căşuneanu pentru a-i obţine o sentinţă favorabilă în respectivul dosar şi ar fi apelat la ajutorul judecătorului Costiniu. Redăm în continuare un pasaj din stenograma publicată de HotNews:

"Casuneanu Costel: Buna seara, am onoarea, sa traiti!
Costiniu Florin: Domnu...imi pare rau ca trebuie sa nu va dau o veste buna. Dar dupa ce s-a ....in fond, dupa casare s-a mentinut solutia de la Curtea de Apel. Vreau sa va spun ca mie-mi, imi tremura nu numai vocea, imi tremura mainile de...nervi si de indignare pentru ce s-a intamplat. Credeti-ma ca fratele dumneavoastra care e langa mine si cu mine am facut nu ce era omeneste posibil, mai mult decat atat. Vorbesc pe un telefon care probabil este ascultat. Ma jur pe nepotii mei!
Casuneanu Costel: Nu. Stati domne linistit, vezi....
Costiniu Florin: Am si eu nepoti. Domnu' deci vreau sa va spun si cum sa spun am o nepotica de patru luni si unu de doi ani si noua luni. E Dumnezeu deasupra nu ce era omeneste posibil, mai mult decat ar fi fost omeneste posibil. Din pacate, una dintre doamnele cu pricina, doamna din Ploiesti a facut pactul cu diavolul, probabil pe bani multi iar celelalte doua, mai tematoare, mai speriate. Speriate de mediatizare, speriate de asa....au fost fortate pur si simplu sa....
Casuneanu Costel: Incorect, total incorect.
Costiniu Florin: Total, total. Este o mizerie, o batjocura. Vom vedea ce remedii juridice a...mai sunt, ce anume se mai poate face, dar asta as vrea sa retineti si va spun este un Dumnezeu care le stie pe toate. Nu, nu ceea ce era indeobste de facut pentru a ajuta un prieten, un frate. Mai mult decat atat. Si cand o sa veniti o sa am rugamintea sa ne intalnim o jumatate de ora sa bem un pahar de apa impreuna...
Casuneanu Costel: Cu mare pla...
Costiniu Florin: Si sa va povestesc ca, repet, a...daca nu fac atac cerebral in urmatoarea ora, nu mai fac niciodata. Nu fac niciodata pentru ca s-a dat o solutie, nu, eu va spun acuma pe telefoanele astea ascultate, superascultate... S-a dat o solutie stramba, cu totul si cu totul alte considerente decat dreptatea, decat legea, decat tot.
Casuneanu Costel: Asta e....
Costiniu Florin: Una dintre doamne, desi a fost rugata la cel mai inalt nivel cu putinta, a preferat argintii, cum se spune. Iar celelalte doua, de frica si terorizate de asta care-i mai batrana, care a fost presedinta de tribunal, care nu stiu ce, le-a....asa amenintate cu DNA, cu dracu sa le ia. Deci va spun, am avut inclusiv la opt jumatate, azi de dimineata, ultima, ultima discutie si am fost incredintat pana acum la sase seara ca totul va fi nu bine, ca va fi legal, ca va fi normal, ca va fi in acord cu omenia si dreptatea. Va spun, nu, nu fac pe nebunul".

Un alt pasaj al stenogramei publicate de HotNews cuprinde o discuţie pe aceeaşi temă între Căşuneanu şi Voicu, în care şi acesta din urmă îi dă explicaţii referitoare la pierderea procesului:

"Voicu Catalin: Asta-i Romania lui Traian Basescu, intelegeti? Bani, santaj, asta-i crima organizata, nu automatu' pe strada! Ca-ti vine sa iesi cu arma in mana la un moment dat pe strada, sa nu mai tii cont de nimic. Ca nici in '89 nu au fost abuzuri si atrocitati, domne, santaj pe fata. Si alea doua amarate, speriate, ingrozite, terorizate si aialalate a luat banii cu derbedeul ala de...
Casuneanu Costel: Sa va ajute Dumnezeu!
Voicu Catalin: Si probabil Dumnezeu ne incearca sa ne uneasca mai mult si sa identificam unde-i diavolul si dusmanul.
Casuneanu Costel: Da, domn...
Voicu Catalin: Va pup! Sa va dea Dumnezeu sanatate! Eu nu-s bun de nimic.
Casuneanu Costel: Da.
Voicu Catalin: Mie imi tremura picioarele acuma. Sa traiti, sa traiti, sa traiti, sa traiti!"

Din stenograme mai reies şi alte preocupări ale senatorului Voicu. Astfel, acesta vrea să "purifice" DNA-ul şi cataloghează ANI ca fiind o instituţie fără forţă juridică, adica "un căcat". De asemenea, Voicu îi povesteşte lui Mazăre cum a reuşit să îi câştige un dosar soţiei lui Miron Mitrea, referitor la dreptul acesteia de a profesa ca notar. Senatorul Voicu dezvăluie şi motivele pentru care primarul Marian Vanghelie îl susţinea pentru a ajunge ministru de interne: "Prezenta mea la Interne lui ii confera liniste". În mai multe discuţii cu senatorul Mazăre, Voicu îi vorbeşte despre relaţiile sale din lumea juridică, iar Mazăre este foarte interesat de ceea ce poate rezolva Voicu.

Citește și: