Elena Crangasu
43 vizualizări miercuri, 15:00

„Este un proiect pe care l-am descris din discuţiile cu foarte mulţi oameni. Foarte mulţi oameni s-au plâns de caliattea diferită a produselor alimentare, dar şi a serviciilor şi produselor nealimentare, între Europa de Vest şi de Est. Nu este un proiect anti-european, dimpotrivă, el se bazează pe un proiect de directivă europeană, adoptat în această primăvară, şi pe metodele de prelevare a probelor, pe care tot UE le-a lansat. Suntem într-un pionierat cu acest proiect, şi dorim să-l avem trecut şi de Camera Deputaţilor, pentru că, în primul rând, foarte mulţi români îl cer. Dorim ca ceea ce se produce să fie identic în toată Europa, sau dacă avem un produs diferit să fie inscripţionat că este un produs diferit şi să fie vândut ca atare, nu fie preluat de un comerţ înşelător. Penalităţile propuse sunt identice cu cele propuseîn directiva europeană, amendă pe cifra de afaceri, va fi un proiect în premieră în Europa, şi sunt sigură că şi în Camera Deputaţilor va avea o susţinere foarte bună.”, a afirmat Steriu, miercuri.

Deputatul consideră că iniţiativa va fi adoptată şi de Uniunea Europeană.

„În clipa de faţă, între două şi patru procente din cifra de afaceri e amenda propusă, e o discuţie deschisă, pentru că în Camera Deputaţilor putem să facem această modificare fără să alterăm proiectul. Sunt convins că şi directiva europeană va avea în următorul an dezbateri şi va veni cu o propunere, cumva, similară, de amendă pentru situaţiile clare de astfel de dublu standard. Avem un sistem foarte bun pus la dispoziţie de autoritatea sanitar-veterinară. Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) are un laborator şi un rol important în această lege, dar dacă vorbim de servicii, de telecomunicaţii, bancare, financiare, acolo, practic, nu ai nevoie de un laborator, ci faci o analiză dacă un produs denumit identic, în Franţa şi în România livrează aceleaşi servicii egale şi fără nicio deosebire.”, a mai spus Steriu.

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul legislativ iniţiat de fostul lider PSD Liviu Dragnea, care prevede sancţionarea cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri pentru comercializarea produselor şi serviciilor la care a fost constatată existenţa dublului standard.

Propunerea legislativă privind sancţionarea dublului standard de calitate a produselor şi serviciilor pentru consumatori a fost adoptată de senatori cu 57 de voturi „pentru” şi 18 abţineri.

Prevederile iniţiativei legislative vor fi aplicate „tuturor persoanelor fizice autorizate şi juridice care desfăşoară relaţii comerciale cu produse de larg consum, produse agroalimentare, produse nealimentare, carburanţi, servicii de telefonie şi internet, servicii financiare, servicii turistice, indiferent de forma de comerţ”, conform unui amendament din raportul de admitere adoptat de Comisia economice a Senatului la proiectul de lege.

Iniţiativa arată că o amendă de maximum 4% din cifra de afaceri va fi aplicată pentru „comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori la care s-a constatat existenţa dublului standard”, iar „în caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului/prestatorului de servicii pentru o perioadă de 6 luni”, potrivit sursei citate.

„În sensul prezentei legi prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înţelege o practică comercială care implică introducerea pe piaţă a unui produs ca fiind identic cu acelaşi produs comercializat în mai multe state membre, în cazul în care aceste produse au în mod semnificativ o compoziţie diferită sau caracteristici care cauzează sau pot determina consumatorului mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în caz contrar”, mai arată un amendament al raportului adoptat de senatorii din Comisia economică.

Totodată, în cazul produselor şi serviciilor pentru care s-a constatat existenţa dublului standard sunt aplicate „prevederile Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor”, conform sursei menţionate.

Potrivit iniţiativei legislative, comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate „constituie o practică înşelătoare şi atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală după caz”.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor ar urma să fie făcute de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi, după caz, de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit proiectului de lege, ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

„Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului juridic de constatare a dublului standard la produsele si serviciile catre consumatori în vederea protejării intereselor consumatorilor în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE)nr.1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 şi (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, a Directivei 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale,Directiva 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor”, arată articolul 1 al propunerii legislative.

Fostul lider PSD Liviu Dragnea şi actualul purtător de cuvânt al PSD Valeriu Steriu sunt cei doi iniţiatori ai proiectului de lege.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Citește și: