Biro Attila
37829 vizualizări 23 iul 2012

Sub pretextul unui sondaj realizat de conducerea partidului, gândul a aflat ce tactică vor aplica primarii PDL pentru votul de dumincă, 29 iulie. Din 11 primari democrat-liberali contactati, 6 au raportat la "centru" că sunt pregătiţi să tină votanţii simpatizanţi ai PDL departe de urne. Un primar din Iaşi a relatat că, pentru a ţine oamenii ocupaţi, a organizat partide de pescuit şi jocuri sportive. Un alt primar, din Constanţa, a relatat că le-a spus în faţă alegătorilor să nu se prezinte pentru că el nu va vota şi este ferm convins că cetăţenii îi vor urma sfatul.

Alţi primari au spus că au folosit metode mai puţin directe de a demobiliza alegătorii, adică în discuţii doar au sugerat că o idee bună ar fi să nu se prezinte la vot. În Cluj şi Sibiu, primarii contactaţi erau însă bulversaţi pentru că nu au primit încă ordin de la conducerea partidului şi întrebau presupusul reprezentant PDL ce să facă.


Pentru a primi răspunsuri cât mai sincere din partea primarilor PDL, am apelat la un sondaj incognito. Am sunat 11 filiale PDL din ţară în numele organizaţiei centrale pentru a verifica modul în care gestionează votul de la referendumul pentru suspendarea preşedintelui Băsescu. Acesta a fost textul standard: "Sunt Marian Popescu, raportor la organizaţia centrală a partidului. V-am sunat pentru a face o inspecţie prin sondaj a modului în care s-au pregatit filialele locale pentru votul de duminică. Vă rog să ne spuneţi cum veţi proceda pentru ca algătorii să nu se prezinte la vot în număr mare." Citeşte mai jos rezultatul presupusului sondaj

Adamclisi din judeţul Constanţa: Boicotăm prin neprezentare

Burcea Anton-Tudorel, primarul comunei Adamclisi (2150 locuitori) din judeţul Constanţa, spune ferm că va boicota pe linie de partid votul. "În ceea ce ne priveşte, noi o să boicotăm prin neprezentare. Alegătorii vor face ce voi face şi eu. Marea majoritate nu doresc să iasă la vot pentru că nu sunt de acord cu chestia asta. Aici a fost o luptă grea pentru că sunt susţinători ai PNL şi PSD care nu ştiu cum să reacţioneze. În rest, pe oameni i-am convins. Oricum am avut alegeri acu' o lună, mai avem şi acu', vă daţi seama că nu mai are nimeni chef", susţine primarul Burcea. Reprezentantul PDL este de părere că prezenţa la vot nu va depăşi 40%. "Din ce am văzut, oamenii de aici ar vrea ca domnul Băsescu să îşi ducă la final mandatul. În plus nu am văzut la ei nicio dorinţă prea mare de a vota", mai explică edilul Burcea.

Burcea Anton-Tudorel, primarul comunei Adamclisi by Biro Attila

"Decât să facă o greşeală mai bine stau acasă"

Văcariu Constantin Aurelian, primarul comunei Arpaşu (2703 locuitori) de Jos din Sibiu, susţine fără dubiu că votanţii din localitatea sa sunt împărţiţi în două tabere: cei indecişi care nu participă la vot iar cei care participă dar votează împotriva suspendării preşedintelui Băsescu. "De două săptămâni am stat de vorbă cu cetăţenii. Le-am explicat care e direcţia pe care mergem, adică cei care vor vota vor alege pentru nesuspendare. Celor indecişi, nehotărâţi, le-am spus că, decât să facă o greşeală sau să nu înţeleagă între 'da' şi 'nu', că oamenii pot fi induşi în eroare, eu le-am spus că mai bine să stea acasă. Vedeţi că poate ei nu înteleg exact pentru ce 'da' şi pentru ce 'nu'. Eu le-am spus că cea mai bună variantă pentru nehotărâţi este să rămână acasă", detaliază primarul Văcariu.

Văcariu Constantin Aurelian primarul comunei Arpaşu by Biro Attila

Alesul PDL spune că a muncit din greu şi le-a explicat consătenilor săi că puterea a fost luată prin ilegalităţi de USL. "Oamenii sunt revoltaţi de treaba asta. Ei sunt mai simpli, dar înţeleg că USL nu a luat puterea legal. Eu cred oricum că şi cei nehotărâţi vor râmâne acasă. Oamenii sunt oricum sâtui de alegeri, de referendum. Au vâzut şi reacţiile din Europa şi chiar nu îs de acord de modul în care a fost luată puterea", mai adaugă primarul comunei Arpaşu de Jos.

La pescuit, la sport, numai la urne nu

Dan Niţă, primarul comunei Miroslava (9.243 locuitori) din judeţul Iaşi, susţine că a discutat cu mare parte din alegători. Cât despre cum a convins alegătorii să stea departe de urme, explică în felul următor: "Am discutat cu oamenii, cu mare parte din ei. Au înţeles că ce se întâmplă nu este un lucru corect. Au înţeles că nu e bine să se ducă la vot. Eu spun că în proporţie de 70% nu vor merge. În plus, avem în fiecare sat oameni care au organizat o activitate sportivă, să îi ducă la o baltă, la pescuit... Eu cred că prezenţa va fi sub 30%". Primarul este convins că a demobilizat electoratul.

Dan Niţă, primarul comunei Miroslava by Biro Attila

Mihai Cirlan, primarul comunei Baia (7000 de locuitori) din judeţul Suceava, spune că s-a pregătit temeinic pentru referendumul de duminică. "Tot ce a depins de mine am făcut ca să fie bine la vot", explică primarul. La întrebarea cum va face ca alegătorii să rămână acasă, Mihai Cirlan a răspuns astfel: "Mai mult prin discuţii cu ei am încercat să îi conving. Oricum sunt scârbiţi de atâta politică şi probabil o să fie o prezenţă scăzută. Le-am spus că, dacă tot se prezintă, să voteze 'nu', adică împotriva suspendării. În caz contrar mai bine să stea acasă". Primarul susţine că nu a organizat pentru duminică nici un eveniment.

Convinşi să rămână acasă prin mesaje indirecte

Gurgu Tudorel, primarul localitatea Ciobanu (2850 de alegători) din judeţul Constanţa, spune că nu el se ocupă de campanie şi ne-a făcut legătura cu Sorin Cociş, şeful de campanie, secretar executiv al Biroului Permanent Judeţean. Întrebat cum s-a asigurat filiala locală că oamenii nu vor ieşi la vot, şeful de campanie spune că alegătorii au fost informaţi clar în acest sens: "Mesajul a fost transmis şi la noi, la Ciobanu, nu sunt probleme. A fost un mesaj indirect. Spre exemplu, dacă primarul a fost întrebat dacă se duce la vot, el le-a transmis că nu se duce. Aşa estimam ca prezenţă probabil o să fie undeva la 40%."

Sorin Cociş şeful de campanie, secretar executiv al Biroului Permanent Judeţean by Biro Attila


"Am metode să îi fac să stea acasă dacă e nevoie"

Mureşan Augustin, primarul comunei Bobâlna (1.693 locuitori) din judeţul Cluj, estimează un procent de 70% la alegeri, dar spune că are metode să îi convingă pe oameni ori să stea acasă, ori să voteze pe linia partidului, adică împotrivă. "Noi ne-am pregătit să votam cum trebuie. Părerile sunt cam împărţite. Se poate să îi convingem şi să nu vină la vot. Ştim noi ce să facem să nu vină. Am eu metodele mele să îi conving. Treaba e bună. Eu le-a spus oamenilor adevărul. Ca prezenţă o să fie cam 70%, dar o să fie votul unde trebuie", spune primarul Mureşan Augustin.

Mureşan Augustin primarul comunei Bobâlna by Biro Attila

Miercurea Sibiului: "Ce facem? Se merge la vot, nu se merge?"

Ioan Troancă, primarul orasului Miercurea Sibiului (3944 louitori) (jud. Sibiu), spune raportorului că aşteaptă un semn de la conducerea PDL, dar că după estimarea sa nu se vor prezenta 50% din alegători. "Spuneţi-ne cum să ne pregătim, că noi nu ştim. Se merge la vot, nu se merge? Preşedintele ne zice să mergem, alţii zic să nu mergem. Noi încă nu ştim că abia mâine avem şedinţă la BPJ şi apoi o să ştim. Noi suntem pregătiţi. Oricum eu nu cred că o să fie 50% prezenţă. Eu sper să iasă bine că aştia îs mişei şi o să îi bată Dumnezeu."

Ioan Troancă, primarul orasului Miercurea Sibiului by Biro Attila

"Domnu preşedinte zice să mergem la vot. Apoi eu nu pot să opresc televizoarele"

Ioan Morar, primarul comunei Râsca (1424 locuitori) din judeţul Cluj, este şi el la fel de nehotărât precum alegătorii săi. Spune că nu ştie ce să facă şi nici alegătorii din comuna sa nu ştiu clar ce vor face duminică. "Tot ce ţine de organizare am făcut. Pe partea politică, nici la nivel de ţară nu se ştie. Nu se ştie dacă va fi 50%. Nu m-am organizat nicicum ca să ţin oamenii acasă pentru că pe televizor domnu' preşedinte zice să mergem la vot. Apoi eu nu pot să opresc televizoarele. E o necunoscută, o caracatiţă, o enigmă. Oamenii, unii zi că vor merge, unii că nu vor merge. Oricum, mulţi oameni îs plecaţi. Eu ce să le zic oamenilor când unii zic să mergem, alţii să nu mergem. Noh! E cu semnu' întrebării. Nici nu pot să îi ţin pe oameni nici să meargă, nici să nu meargă. Îi întru-n fel şi altfel, cum îi vorba la noi", a relatat primarul.

Ioan Morar, primarul comunei Râsca din judeţul Cluj by Biro Attila

"Dacă plouă nu prea vine lumea"

Porumb Ioan, primarul comunei Aşchileu (6929 locuitori) din judeţul Cluj, spune că nu a primit niciun ordin despre cum să îşi mobilizeze sau demobilizeze electoratul. "Totul este în regulă până acum. Ce pot să vă este că alegătorii sunt împărţiţi. Nouă nu ni s-a transmis nimic de genul să ţinem oamenii acasă. Prea multe nu le-am spus, că oricum dânşii văd la televizor şi trag ei concluziile. Prezenţa va depinde de timp. Dacă plouă, nu prea vine lumea. Oricum eu zic că o să fie către 50%", a explicat primarul din Cluj.

Porumb Ioan primarul comunei Aşchileu by Biro Attila

Iliescu Eugen, primarul comunei Dobromir (2828 locuitori) din judeţul Constanţa, este adeptul votului, indiferent de mizele şi strategiile de partid. "Eu sunt de părere că alegătorii să se prezinte la orice votare, să işi spună punctul de vedere. Sigur că ma deranjează când se îngrămădeşte lumea, noi trebuie să dăm dovada că suntem civilizaţi. Până acum, la noi au fost procente mari. La locale au fost peste 90%."

Iliescu Eugen primarul comunei Dobromir din judeţul Constanţa by Biro Attila

"Fiecare s-a informat şi nu ştiu ce să zic. Cum o vrea Dumnezeu"

Avram Teodor, primarul comunei Almaş (2676 locuitori) din judetul Arad, raportează că, după sondaj, prezenţa va fi de 42%, dar a recunoscut că nu le-a transmis alegătorilor să rămână acasă "Am făcut afişe, am vorbit cu ei ca să voteze cum trebuie. Nu le-a spus să stea acasă, oricum ei sunt hotărâţi că ştiu că sunt alegeri în toamnă şi atunci o să aleagă. Acuma fiecare s-a informat şi nu ştiu ce să zic. Cum o vrea Dumnezeu."

Avram Teodor primarul comunei Almaşu by Biro Attila

Citește și: