11325 vizualizări 21 apr 2016

Ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa Patriarhului Daniel, care iniţial era programată să se desfăşoare în Sala Senatului de la Rectoratul universităţii, a fost mutată pe ultima sută de metri la Reşedinţa Patriarhală. Biroul de presă al Patriarhiei a explicat schimbarea invocând "motive personale".

Anunţul acordării distincţiei a luat prin surprindere studenţii universităţii, unii dintre ei solicitându-le informaţii reprezentanţilor din Senatul UPB, care, la rândul lor, au cerut răspunsuri conducerii forului.

"Sunt membru de 2 ani şi nu am asistat la aşa ceva. Hotărârea e mai veche de atât", a declarat pentru HotNews Daniel Floarea, unul dintre studenţii membri în Senatul UPB.

Întrebat dacă membrii Senatului UPB au fost infomati cu privire la dată luării acestei hotărâri, Daniel Florea a precizat că deocamdată nu, dar că preşedinta Senatului UPB Ecaterina Andronescu le-a transmis că o să le prezinte actele respective.

Cătălin Popa, membru în Senatul UPB până în urmă cu câteva săptămâni, povesteşte şi el că, în cei doi ani în care şi-a reprezentat colegii în forul universităţii, nu a luat parte la discuţii pe tema acordării titlului de Doctor Honoris Causa şefului Bisericii Ortodoxe Române.

"În acest interval, nu ţin minte să se fi aprobat sau discutat ceva legat de acordarea titlului Patriarhului Daniel. Am lipsit la ultimele două şedinţe. Dar din câte am auzit de la colegi, nici atunci nu s-a discutat nimic", a explicat Cătălin Popa.

Fostul ministrul al Educaţiei Ecaterina Andronescu, preşedintele Senatului UPB, a declarat pentru HotNews.ro că va avea o întâlnire cu membrii Senatului în următoarele zile şi că va caută în regisrul cu procese verbale datele de înregistrare ale şedinţei în care s-a luat această decizie.

Ecaterina Andronescu spune că decizia a fost luată în Senatul UPB cu ocazia pregairii unui eveniment din octombrie 2013, când Politehnică a sărbătorit 195 de ani de la primele cursuri de inginerie din România, şi că Patriarhul a refuzat să primească titlul la acea dată.

"Politehnică, în anul 2013, a aniversat 195 de ani de la înfiinţarea primei şcoli de ingineri hotarnici din Bucureşti, din care noi ne revendicăm. Atunci s-a luat o decizie de a acordă titlul de Honoris Causa Regelui Mihai, preşedintelui Academiei Române prof. Haiduc, guvernatorului Băncii Naţionale dl. Isărescu, şi Patriarhului, în 2013. Patriarhul nu a vrut să îl primească atunci, pentru a spus 'o să stabilesc eu dată mai încolo, când o să crească catedrala', asta ne-a spus atunci. Că urmare ne-a cerut să organizăm ceremonia acum. Nu a mai venit la ceremonie, după cum ştiţi, la câteva ore după ce ne-a anunţat un consilier al domniei sale că programul nu îi permite să vină la ceremonie, ne-a dat un telefon să ne roage să mergem să îi acordăm titlul acolo, ceea ce am şi făcut", a declarat Ecaterina Andronescu.

Citește și: