Andreea OFIŢERU
490 vizualizări 7 sep 2012

România este ultima ţară din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gradul de alfabetizare, arată un raport de ultimă oră al unui grup de experţi la nivel înalt instituit de de comisarul european Androulla Vassiliou.

Studiul arată că în România mai mult de 40% dintre adolescenţi nu stiu să citească. La fel şi în Bulgaria. Situaţia este cu totul alta în celelalte ţări unde copiii care nu ştiu să citească sunt mult mai puţini. De exemplu, în Finlanda procentul elevilor adolescenţi analfabeţi este de 8%, în Franţa de 19%, Italia 21%, Germania 18,5. Dintre ţările foste comuniste cel mai bine stă Polonia cu un procent de 15% analfabeţi.

Experţii arată că la nivelul celor 27 de state europene unul din cinci adolescenţi în vârstă de 15 ani, precum şi aproape 75 de milioane de adulţi, sunt lipsiţi de competenţe de citire şi de scriere de bază. Consecinţa este că adulţii aflaţi în această situaţie îşi găsesc greu un loc de muncă şi au un grad mai mare de  risc lor de sărăcie şi excluziune socială.

Experţii europeni au analizat şi măsurile pe care le iau ţările cu procente mici de analfabetism pentru a-iinstrui pe elevi. În Finlanda are loc intervenţia timpurie asupra procesului de învăţare al copilului, în timp ce în Italia există un program naţional „Născut să citesc” care promovează literatura în rândul copiilor încă de la vârste fragede.

 Experţii europeni au folosit datele din ultimul studio PISA realizat în 2009 şi au făcut recomandări pentru fiecare grupă de vârstă.

Pentru adolescenţi, experţii recomandă diversificarea materialelor, de la benzi desenate la texte literare serioase şi cărţi electronice, care să-i motiveze pe toţi cititorii, în special pe băieţi. „Cooperarea dintre şcoli şi întreprinderi ar trebui să fie promovată pentru a face competenţele de citire şi scriere mai relevante pentru situaţiile din viaţa de zi cu zi”, se arată în raportul publicat pe site-ul Comisiei Europene.

Comisarul Vassiliou va discuta raportul cu miniştrii educaţiei în cadrul reuniunii informale din Cipru, din 4-5 octombrie.

Citește și: