Andreea OFIŢERU
2154 vizualizări 21 mai 2013

Aproximativ unul din cinci copii români abandonează şcoala, arată ultimul raport UNICEF privind copiii lăsaţi în afara sistemului de educaţie.

Studiul, care analizează perioada 2005- 2009, arată că rata abandonului şcolar în România este de 20 %, cu toate că până în 2014 ar trebui să ajungă la o rată de 15%.

Pe grupe de vârstă, cercetarea arată că 20%  din numărul total al copiilor de vârstă preşcolară nu merg la grădiniţă, 8% din numărul total al copiilor cu vârstă şcolară nu mergeau la cursuri, iar 5% din numărul elevilor de gimnaziu nu frecventau şcoala.

Cei mai mulţi copii care abandonează şcoala trăiesc în mediul rural. Cercetarea arată că în cazul băieţilor din ciclul primar rata abandonului şcolar este mai mare, în timp ce în cazul fetelor de aceeaşi vârstă riscul îl reprezintă mai degrabă nefrecventarea deloc a şcolii.

Cea mai mare rată a repetenţiei se înregistrează la clasa a V-a , din cauza dificultăţilor de adaptare la intrarea în ciclul gimnazial.

Cei mai mulţi copii care abandonează şcoala sunt la învăţământul gimnazial în mediul rural.

Cercetarea mai arată  că există patru categorii de copii cu risc de abandon: copiii din mediul rural, copiii din familii sărace, copiii de etnie romă şi copiii cu dizabilităţi.

Citește și: