Sorin Bogdan
Departamentul Social - Mediafax
941 vizualizări 30 oct 2018

Valul de emoţie prin care tragedia din clubul Colectiv a scuturat din letargie societatea românească s-a stins în cei trei ani care au urmat. Azi, jumătate din şcolile României funcţionează fără autorizaţie ISU contra incendiilor. Cluburi, săli de spectacole sau instituţii publice sunt în aceeaşi situaţie, ba chiar au inventat scuza supremă: o coală A4 care te anunţă că localul funcţionează fără autorizaţie la incendiu. Un fel de ”Atenţie! Cad ţurţuri!”, cu varianta ”Cade tencuiala!”.

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea recunoaşte ceea ce autorităţile de atunci au refuzat să vadă: că România nu are capacitatea să trateze un număr atât de mare de răniţi şi ajutorul extern ar fi singura soluţie în cazul unei astfel de tragedii. În 2015, încăpăţânarea stupidă a guvernanţilor a costat vieţi şi a provocat chinuri şi sechele în plus celor arşi în Colectiv.

Din cele patru mari spitale pentru arşi promise de noua guvernare, Sorina Pintea ne prezintă... 11 paturi. Dar am ajuns la stadiul semnării contractelor pentru studiile de fezabilitate şi proiectare: "Printr-un program al Băncii Mondiale, România trebuia să construiască şi trebuie să construiască 4 centre de mari arşi la Timişoara, Târgu Mureş şi două în Bucureşti. În data de 6 august 2018, s-a semnat contractul pentru studiul de fezabilitate şi proiectare. Sunt în acest moment în această fază."

Trei ani fără nici un vinovat

Procesul din Dosarul Colectiv s-a reluat în această toamnă aproape de la început. Judecătorul iniţial, Valeriu Terceanu, nu şi-a asumat responsabilitatea unei sentinţe şi a tras de dosar până a atins vârsta pensionării. Noul judecător, Mihai Bălănescu dă speranţe rudelor victimelor că ritmul procesului se va înviora. Costin Mincu, unul din patronii clubului, judecat în proces, aşteaptă cu aceeaşi nerăbdare să demonstreze că nu sunt singurii vinovaţi. Şi că Sistemul, care i-a dat voie atunci să funcţioneze şi încredere că nu se va întâmpla nimic rău, îi pasează acum întreaga responsabilitate, prefăcându-se că a uitat că era obligat să-l oprească.

Zecile de arşi din incendiul din Colectiv au suferit cumplit din cauza Sistemului. Infecţiile cu care au ajuns în spitalele din Europa i-au speriat pe medicii de acolo. Când le-au povestit prin ce au trecut şi cât de barbar era tratamentul medical de la noi, ”s-a făcut linişte la masă”. Cei ce trebuie să urmeze tratamente de recuperare nu găsesc nici înţelegere, nici finanţare de la statul român. Sistemul trebuie să strângă cureaua.

mar;ul chitarelor, remember colectiv

Arşi sau intoxicaţi de fum

Rapoartele din dosarul Colectiv descriu ce au văzut procurorii în imaginile de pe cele patru camere de supraveghere ale clubului.

22:02:01 La câteva secunde după începerea concertului, în partea dreaptă a imaginii se observă cum artificiile montate pe stâlpul schelei tehnice ce deserveşte scena sunt aprinse pentru prima dată. Acestea ard timp de 13 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului situat în partea stânga lângă scenă;

22:32:00 Se observă cum se aprind artificiile montate pe un suport situat lângă stâlpul schelei tehnice ce deserveşte scena. Acestea ard timp de 16 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului, situat în partea stângă în imediata apropiere a scenei;

22:32:16 Imediat după ce artificiile s-au stins, se observă cum spaţiul dintre stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă rămâne în continuare luminat, iar lumina creşte foarte repede în intensitate acoperind o suprafaţă tot mai mare;

22:32:26 Se observă, de fapt, cum tavanul situat între stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă arde, iar din acesta încep să cadă bucăţi incandescente;

Suprafaţa tavanului care arde creşte foarte repede, flacăra devine violentă, iar primele persoane se îndreaptă spre ieşire la ora 22:32:35;

Mai departe, suprafaţa tavanului cuprinsă de flăcări creşte extrem de repede, iar în aproximativ un minut de la iniţiere focul ajunge în dreptul camerei de supraveghere nr. 2, care este montată pe stâlpul de susţinere al imobilului situat diametral opus faţă de locul de unde a început incendiul;

22:33:01 Se observă că în interiorul clubului se află un număr mare de persoane, care sunt strânse în jurul spaţiului deschis care realizează accesul în holul de unde se iese afară din club. Imediat, fumul devine foarte dens cuprinzând întregul club.”

remember colectiv

Cele 153 de secunde de foc

Specialiştii de la Institutul de Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă din Petroşani au realizat reconstituirea incendiului din Colectiv. Concluziile lor sunt în dosar: era aproape imposibil ca oamenii din club să iasă la timp.

Artificiile au ars fix 15 secunde, iar după 7 secunde s-au oprit, o scânteie a sărit pe stâlpul îmbrăcat în burete de antifonare. Atunci solistul a cerut un extinctor.

Secunda 21: Flăcările au urcat pe tavan.

Secunda 24: Flăcările s-au întins pe întreg plafonul, iar flacăra a fost alimentată de instalaţia de ventilaţie.

Secunda 35: Încep să cadă din plafon picuri pe oamenii din public.

Secunda 36: Focul ajunge în mijlocul clubului.

Secunda 41: Se deschide prima uşă a clubului. Tot atunci flăcările ajung în zona barului. Sistemele de ventilaţie se blochează din cauza fumului

Secunda 51: Gazele inflamabile coboară de pe tavan, în zona publicului.

Secunda 54: Se creează o suprapresiune de la gazele acumulate.

Secunda 58: Se deschide cea de-a doua uşă, care în prima fază era blocată.

Secunda 72: Tot clubul este cuprins de fum negru şi galben alburiu, de la spuma poliuretanică.

Secunda 91: Flăcările ajung şi în containerul de la intrarea în Colectiv.

Secunda 105: În club, flacările coboară la 1 metru de pardoseală, adică foarte aproape de oamenii care mai rămăseseră în interior.

Secunda 113: Flăcările şi fumul încep să fie evacuate natural, de la deschiderea celor două uşi.

Secunda 153: Incendiul începe să se autostingă.

remember colectiv

Au murit cu zile în spitalele româneşti

La două săptămâni de la incendiul din Colectiv, secretarul de stat din Ministerul de Interne Raed Arafat recunoştea pentru Gândul că autorităţile din România nu erau pregătite pentru valul de 200 de răniţi, arşi sau intoxicaţi cu fum. Sau ambele. Transferurile pacienţilor în străinătate au început abia după o săptămână. 10 tineri muriseră într-o singură zi în spitalele din România şi alţi 3 în spitalele din străinătate unde au ajuns. La noi - recunoştea Arafat - nu există nici camere sterile, nici centre specializate pentru tratarea arşilor. Cu excepţia celui de la Timişoara, care... nu a fost solicitat.

Nu a existat o echipă care să coordoneze solicitările internaţionale de ajutor, ci fiecare instituţie a apelat la relaţii bilaterale, pe ideea că lucrurile vor merge mai rapid. Până la urmă - povesteşte Raed Arafat - s-a ajuns să primim mai multe oferte de ajutor decât aveam nevoie. Dar nimeni nu a răspuns nici până astăzi la întrebarea esenţială: De ce au insistat atât de mult autorităţile române că răniţii din Colectiv sunt trataţi foarte bine în spitalele româneşti?

hope #colectiv

 

Citește și: