Florin Jinga
822 vizualizări 14 aug 2019

Cei doi reclamanţi au dat în judecată Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Voievod Gelu (AVPSVG), Garda Forestieră Cluj, Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Comuna Unguraş, Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Mediului, scrie Clujust.

Au cerut instanţei să oblige aceste instituţii să achite, în solidar, suma de 100.000 lei către reclamantul minor şi a sumei de 200.000 lei către bărbatul reclamant. Reclamanţii au susţinut că banii reprezintă daune morale pentru vătămările corporale grave suferite după ce au fost atacaţi de un urs.

Incidentul a avut loc pe 30 august 2015, pe raza comunei Unguraş, judeţul Cluj, unde bărbatul şi minorul au fost atacaţi de un urs care căuta hrană.

În susţinerea acţiunii lor, reclamanţii au prezentat certificat medico-legal potrivit căruia au avut nevoie de zile de îngrijiri medicale pentru rănile suferite.

În replică, Ministerul Apelor şi Pădurilor a cerut respingerea acţiunii, invocând lipsa calităţii sale procesuale pasive şi faptul că, în calitate de administrator al faunei cinegetice, nu are competenţa de acordare a despăgubirilor pentru vătămările corporale suferite de cei doi.

De asemenea, Ministerul Mediului a arătat că în calitatea de paznic juridic al animalelor sălbatice care trăiesc în perimetrul unui fond de vânătoare, răspunderea civilă delictuală revine gestionarilor fondului de vânătoare, respectiv organizaţiilor vânătoreşti legal constituite în România.

Judecătoria Cluj-Napoca a admis cererea doar cu privire la cele două ministere.

Instanţa a reţinut că obligaţia de control şi supraveghere o au în comun Ministerul Mediului şi Ministerul Apelor şi Pădurilor, care reprezintă autoritatea centrală în domeniul cinegetic, având în vedere restructurarea în timp a ministerelor.

Judecătorii au obligat cele două ministere să-i achite bărbatului suma de 100.000 lei şi minorului 50.000 lei.

Citește și: