1279 vizualizări 9 mai 2019

Ora 22:23 Arafat, despre probleme medicale înregistrate în Sibiu, în ziua Summit-ului: Cazuri uşoare

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat, joi seara, la închiderea evenimentelor organizate în cadrul Summit-ului de la Sibiu, că nu au fost înregistrate probleme medicale deosebite, ci cazuri uşoare.

Raed Arafat a declarat că din partea SMURD, la Sibiu, au fost medici care au venit din UPU din diferite judeţe din ţară, dar nu s-au înregistrat probleme deosebite.

„Pe partea medicală nu au fost probleme deosebite. Am avut câteva cazuri uşoare, niciun caz grav. Am avut forţe destule ale IGSU, din partea SMURD-ului care a fost aici, medici care sunt veniţi de la UPU-uri din diferite judeţe. (...) Din fericire a fost totul liniştit şi totul fără probleme. (...) Cazurile uşoare au fost la nivel de câteva persoane”, a spus Raed Arafat.

Ora 20:52 Summit-ul de la Sibiu s-a încheiat cu spectacole

Summit-ul UE de la Sibiu s-a încheiat, joi seara, cu un spectacol folcloric si unul pop. Circa 3.000 de oameni participă la spectacol, chiar dacă plouă.

Preşedintele Klaus Iohannis a urcat pe scena din Piaţa Mare pentru a se adresa sibienilor, turiştilor şi delegaţiilor străine aflate acolo.

Iohannis le-a spus celor prezenţi că „Europa a venit în România".

Peste 3.000 de oameni sunt prezenţi la spectacolul de folclor al ansamblului Cindrelul - Junii Sibiului, iar după reprezentaţia de muzică populară tradiţională pe scena din Piaţa Mare va urca Delia.

Summit-ul de la Sibiu s-a încheiat fără incidente majore, singurul înregistrat fiind cel în care protestatarul Cristian Dide a încercat să forţeze cordonul de jandarmi pentru a ajunge să protesteze în Piaţa Mare.

Ora 19:23 Emmanuel Macron: Summitul de la Sibiu, important pentru viitorul UE/ Există riscul naţionalismului

Summitul Uniunii Europene de la Sibiu este foarte important pentru viitorul Europei, a declarat joi după-amiază Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, avertizând că scrutinul europarlamentar este esenţial pentru stabilirea direcţiilor, în contextul riscului revenirii la naţionalism.

"Am avut această reuniune în formatul de 27, de Ziua Europei, reuniune care a fost importantă pentru evocarea temelor viitoare; au fost abordate teme referitoare de strategiile în materie de politică externă, dar şi teme interne, mai precis despre viitorul Europei", a declarat Emmanuel Macron după reuniunea Consiliului European de la Sibiu.

"Aş rezuma totul la câteva subiecte majore; reuniunea este importantă, din punctul meu de vedere, pentru că s-a discutat despre gestionarea crizelor, lucru important în prezent în contextul Brexit, apoi pentru că reuniunea intervine cu 15 zile înaintea alegerilor din întreaga Europă, când oamenii vor exprima opţiuni. Sigur că sunt nuanţe în funcţie de listele fiecărei ţări; sunt proiecte pe care vrem să le construim în Europa, prin reformarea şi îmbunătăţirea Europei. Există şi proiecte în sensul destructurării, în sensul revenirii la naţionalism. Deci, alegerile reprezintă o etapă absolut esenţială pentru a defini proiectele de viitor", a argumentat Macron.

"Dacă vor câştiga cei care vor diminuarea integrării europene, dacă mâine în Parlamentul European nu va fi posibilă o majoritate fără formaţiunile naţionaliste sau extremiste, este clar că vom avea mai puţină Europa, iar reducerea integrării europene va fi o vulnerabilitate", a subliniat liderul Franţei.

"Aşa cum am constatat în ultimii ani, avem nevoie de o Europă mai puternică şi mai suverană, mai democratică şi mai eficientă, iar, în contextul unilateralismului american, în faţa crizei multilateralismului cu care ne confruntăm, în contextul ascensiunii chineze în multe domenii, avem nevoie de o Europă care să ofere protecţie, care să ne ofere un viitor, care să fie la nivelul aşteptărilor şi să ne asigure suveranitatea. De aceea, cred că aceste alegeri sunt extrem de importante", a insistat Macron.

"Această reuniune a permis fixarea jaloanelor agendei europene pentru următorii cinci ani. Am avut o dezbatere îndelungată pe aceste subiecte, dar vreau să evidenţiez trei priorităţi. (...) Pot spune că există un consens ca măsurile în domeniul climei să facă parte din viitoarea strategie a Europei. (...) Avem nevoie de dublarea eforturilor pentru protejarea climei. (...) Ambiţiile climatice trebuie să facă parte din priorităţile Comisiei Europene şi Parlamentului UE. (...) Apoi, avem politicile de securitate, de apărare şi de vecinătate; după cum am discutat astăzi, acestea trebuie să facă parte din viziunea noastră asupra viitorului. (...) A treia axă pentru următorii ani se referă la reconfigurarea modelului economic şi social al dezvoltării europene", a subliniat Macron.

Ora 19:02 Angela Merkel: Am discutat despre agenda strategică a Uniunii Europene

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat miercuri, la summitul Uniunii Europene de la Sibiu, că a discutat cu ceilalţi lideri europeni prezenţi despre agenda strategică a Uniunii Europene.

„Astăzi am discutat despre agenda strategică a Uniunii Europene, adică ceea ce este important pentru noi după alegerile europene. Am avut astăzi o primă discuţie despre agenda strategică şi vom discuta despre ea şi în iunie, la Consiliul European. Vom colabora cu noua Comisie şi cu Parlamentul European. Pentru noi este important să ne definim rolul în lume”, a spus cancelarul.

De asemenea, Merkel a mai spus că statele europene au dat dovadă de solidaritate în momentele de criză. „Am dovedit că şi în situaţii de criză suntem solidari. Am depăşit împreună situaţii precum criza financiară sau criza migraţiei”, a declarat ea.

Merkel a transmis şi un mesaj pentru cetăţenii din Sibiu în cadrul discursului de la finalul summitului. „Mulţumesc populaţiei din Sibiu, este simbolic faptul că am fost aici la 15 ani după marea extindere a UE. Cred că acest oraş este un simbol pentru schimbările din Europa. Aici avem minoritatea germană (...) care este o punte între România şi Germania. Mulţumesc şi preşedintelui Klaus Iohannis”, a mai declarat aceasta.

Ora 18:58 Iohannis: Avem politicieni care nu îşi doresc stat de drept/ Tusk: Nu există Europa fără stat de drept

Ora 18:48 Jean Claude Juncker: Să spunem că totul merge prost e o eroare

Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat joi, la finalul summitului informal UE de la Sibiu, că să spunem că totul merge prost în cadrul structurii europene ar fi o eroare, dar nici nu există perfecţiune.

De multe ori se spune că UE nu a ştiut să se ridice la înălţimea aşteptărilor, dar avem peste 30 de directe care în proporţie de 80% au fost adoptate. Sigur că s-ar fi putut face mai multe, dar instituţile europene ar fi reuşit să prezinte şi cele 7 propuneri din 2017 privind sistemul de azil. Atunci lanţul ar fi fost şi mai impresionat. Dar aş putea spune că esenţialul există. Tot ce nu s-a realizat sperăm să se realizeze în a doua jumătate a anului", a declarat Jean Claude Juncker preşedintele Comsiei Europene.

"Am constat azi că sloganul meu To be big on big and to be small on small este un slogan care a fost adoptat de ceilalţi actori de asemenea. E important să privim lucrurile europene îndeaproape şi să constatăm că faţă de 2014 şomajul a scăzut şi a revenit la un nivel comparabil cu cel de dinainte de criza din 2007. Deficitele au scăzut. Să spunem că totul merge prost e o eroare. Dar nici să spunem că totul merge bine şi perfect. Ar fi incomplet", a mai spus Juncker, la Sibiu.

Ora 18:43 Tusk: În 28 mai voi convoca o reuniune a celor 28 de lideri

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a anunţat la finalul summitului informal de la Sibiu că va convoca pe 28 mai o reuniune a celor 28 de lideri pentru a stabili procedurile desemnării noilor lideri.

"Lumea în jurul nostru e tot mai schimbătoare şi mai imprevizibilă, iar rezultatele se vor concretiza cănd Consiliul European va adopta această agendă strategică. Lilderii UE au demostrat categoric că doresc să îşi asume responsabilitatea nu doar pentru evenimente politice. Statele membre vor să formeze calea pe care merge UE, cum funcţionează şi se dezvoltă. Personal cred că e de dorit să gândim aşa", a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

"Doresc să menţin spiritul acestor discuţii. În acest context aş dori să anunţ că imediat după alegeri, pe 28 mai voi convoca o reuniune a celor 28 lideri pentru a demara procedura de alegeri pentru lideri. Procedura va trebui să efecte echilibrul geografic pentru ca ţările mici să fie respectate în UE. Când e vorba de astfel denumire e vorba de echilibru de gen şi politic. E de dorit să ajungem la un consens legat de aceste decizii. E bine să fim realişti. Dacă vor fi greu de realizat aceste înţelegeri, atunci vom supune la vot aceste decizii. Vrem să facem aceste numiri la Consiliul European în iunie", a mai spus Donald Tusk.

Ora 18:34 Iohannis: Ne-am dorit şi am reuşit să avem un summit al unităţii

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la finalul Summitului informal UE de la Sibiu, că mesajul comun este unul de unitate şi continuare a proiectului comun.

"Centrul dezbaterii privind viitorul UE. Europa a venit în România. Evenimentul ne-a demonstrat că putem scrie împreună viitorul UE. Ne-am dorit şi am reuşit să avem un summit al unităţii şi determinării de a continua proiectul integrităţii europene, ca proiect de prosperitate şi pace, atât spre interior, cât şi spre exterior", a declarat Klaus Iohannis.

"Mă bucur că dinspre Romînia porneşte un mesaj pozitiv unitar al statele membre de a consolida UE pe baza unui set clar de principii şi valori. Acest mesaj de unitate rezonează cu motto-ul preşedinţiei Coeziunea ca valoare comună eurpoeană", a mai spus Iohannis.

Şeful statului a completat că cel mai impotant mesaj al declaraţiei de la Sibiu, spiritul de la Sibiu e confirmarea de a continua împreună proiectul european.

"Trebuie să asigurăm instrumentele necesare pentru a modela viitorul unei Uniuni mai eficace bazate pe solidarea, coeziunea membrilor săi şi pe consolidarea valorilor comune. Acest lucru ar trebuie să se afle în centrul activităţilor viitoare. Ne dorim o Agendă Strategică care să aducă beneficii tuturor cetăţenilor. Ne dorim o comunicare mai bună, mai transparentă, mai intensă şi mai interactivă cu cetăţenii europeni", a afirmat preşedintele.

Ora 18:28 Sebastian Kurz: Ar fi necesar un nou tratat

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat joi după-amiază, la Sibiu, că la reuniunea informală a Consiliului European au fost prezentat propuneri pentru viitorul Uniunii Europene, el reiterând necesitatea unui nou tratat european.

"Au fost prezentate o serie de idei şi propuneri, am avut o discuţie necesară despre viitorul Uniunii Europene", a declarat Sebastian Kurz, precizând că a pledat pentru eficientizarea procesului decizional.

Cancelarul Austriei a reiterat necesitatea unui "nou tratat tratat european, adaptat realităţilor actualei generaţii".

Sebastian Kurz a subliniat că "Uniunea Europeană trebuie să fie flexibilă şi eficientă".

Întrebat despre procedura pentru desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene, Sebastian Kurz a subliniat că procesul politic trebuie să fie unul "legitim".

Întrebat dacă la summit a fost abordată tema Brexit, Sebastian Kurz a argumentat că s-a discutat despre "viitorul Uniunii Europene", nu despre ţări care vor să se retragă din Blocul comunitar.

Ora 16:39 Emmanuel Macron contestă actualul sistem prin care este desemnat preşedintele Comisiei Europene

Ora 14:21 Preşedintele Klaus Iohannis a postat pe reţeaua de socializare Twitter un videoclip filmat cu drona, în care se văd liderii europeni şi Piaţa Mare din Sibiu.

Ora 14:05 Liderii UE au făcut baie de mulţime, după încheierea primei părţi a Summitului de la Sibiu

Şefii de stat şi de guvern din statele membre ale UE au făcut baie de mulţime, la încheierea primei părţi a lucrărilor Summitului de la Sibiu. Aceştia au ieşit în Piaţa Mare unde au fost întâmpinaţi cu aplauze iar oamenii au strigat „Europa” şi „Europa unită”.

Ora 14.00 Prima parte a Summitului de la Sibiu s-a încheiat după aproximativ 40 de minute. Liderii UE au ieşit în Piaţa Mare din Sibiu pentru a face o fotografie de familie. A doua sesiunea de lucru a reuniunii e programată să înceapă la ora 15.30. După fotografia de familie şefii de stat şi de guverne ai statelor membre UE s-au dus spre mulţime. Oamenii strânşi în Piaţa Mare a Sibiului au început să strige „Europa”, „Europa unita”, „Nu cedaţi rezistaţi” şi să aplaude. De asemenea, mulţimea a strigat şi numele preşedintelui Klaus Iohannis.

Ora 13.10 A început Summitul informal de la Sibiu. Liderii UE dezbat Agenda Strategică 2019 - 2024 

Ora 12.40 Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a ajuns la Sibiu, la summitul UE

Ora 12.20 Angela Merkel a sosit, la summitul UE, în aplauzele oamenilor prezenţi în Piaţa mare din Sibiu, după intrarea premierului Ungariei Viktor Orban.

angela merkel

Ora 12:10 Sosirea delegaţiei ungare la summitul UE

viktor orban

Ora 12:00 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a ajuns la Sibiu

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a ajuns, joi dimineaţă, la Sibiu, pentru a participa la summit-ul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, eveniment la care sunt aşteptate decizii importante pentru viitorul UE.

Ora 11:55 Iohannis: Acest summit nu este despre Brexit

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Sibiu, că Summit-ul informal UE nu este despre Brexit, deşi iniţial acest eveniment era organizat după ieşire Marii Britanii din UE, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

„Acest summit nu este despre Brexit. Iniţiat Summitul trebuia să aibă loc după alegerile europarlamentare. Brexit încă nu s-a întâmplat, însă chestiunea Brexit nu va fi pe agenda discuţiilor de astăzi", a declarat Klaus Iohannis, înainte de summit-ul informal UE de la Sibiu.

Ora 11:40 Iohannis, înaintea Summit-ului de la Sibiu: Vom decide cum va arăta viitorul Uniunii Europene

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înaintea Summit-ului de la Sibiu, că în această zi, la Sibiu, se decide viitorul Uniunii Europene, precizând că este pregătită o declaraţie care va arăta hotărârea şi unitatea statelor membre.

„E o zi frumoasă aici în Sibiu. O zi mare pentru România. Summitul de la Sibiu şi azi, de Ziua Europei, Europa vine în România. Aici din centrul României, de la Sibiu, se va decide viitorul UE. Peste câteva minute vor începe liderii de state şi guverne să sosească aici în Piaţa Mare. Ne vom întruni şi vom decide cum va arăta viitorul UE. Avem o declaraţie care va arăta că suntem hotărâţi, uniţi, dorim să ne implicăm pentru un viitor foarte bun al UE. Azi, Europa vine la noi. România contează, românii contează", a declarat Klaus Iohannis, la sosirea în Piaţa Mare din Sibiu.

Preşedintele a reiterat apelul ca românii să iasă la vot pe 26 mai.

„Sunt printre semnatarii acelui apel şi nu întâmplător a fost lansat azi, de Ziua Europei. Toţi preşedinţii de state am semnat un apel prin care îi chemăm pe europeni la urne. La aceste alegeri se decide realmente viitorul UE. Vedeţi că avem peste tot partide eurospcetice, politicieni populişti care nu vor să continuăm în acest fel. E clar că avem de ales între partide tradiţionale, care vin cu soluţii şi partide extremiste care vin cu sloganuri, dar nu cu soluţii. Iată pentru noi acest vot contează şi la europarlamentare şi la referendum. Referendumul pe care l-am convocat este pentru viitorul nostru în UE. Noi toţi am muncit ani de zile ca să ajungem aici. România e o ţară europeană, respectată. Se vede. Vor veni toţi liderii UE azi aici la noi. Votul românilor contează în România şi în Europa", a completat Iohannis.

Ora 10:47 Cancelarul german Angela Merkel a ajuns joi la Sibiu pentru a participa la Summit

Cancelarul german Angela Merkel a ajuns, joi dimineaţă, la Sibiu, pentru a participa la summit-ul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, eveniment la care sunt aşteptate decizii importante pentru viitorul UE.

Ştirea iniţială:

Liderii PPE se vor reuni joi, de la ora 10:00, la Summitul Partidului Popular European, la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA Sibiu, urmând ca ulterior preşedintele Klaus Iohannis să aibă declaraţii de presă comune cu preşedintele PPE, Joseph Daul, liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, precum şi cu preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban.

Începând cu ora 11.45 şefii statelor şi guvernelor UE, printre care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, precum şi premierul Ungariei, Viktor Orban, vor sosi la Primăria Sibiu, unde se desfăşoară Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.

Reuniunea Consiliului European cu Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, va începe la 12:30, în Sala Atrium, Primăria Sibiu

Liderii europeni vor face o fotografie de familie la ora 13:15 în Piaţa Mare, iar de la 13:30 vor participa la un dejun de lucru la Muzeul Brukenthal din Sibiu, urmând ca la 15.30 să înceapă a doua sesiune de lucru a summitului informal al Consiliului European.

Preşedintele Klaus Iohannis are programată, începând cu ora 18.00, o conferinţă de presă comună cu Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De asemenea, în agenda lui Iohannis figurează o îÎntâlnire cu reprezentanţii Forumului Democrat al Germanilor din România, cu participarea Cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel.

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a anunţat că va propune la summitul Consiliului European de la Sibiu, reformarea Uniunii Europene prin modificarea Tratatului Lisabona, liderul de la Viena pledând pentru introducerea unor reglementări europene mai stricte, inclusiv pentru protejarea statului de drept.

Sebastian Kurz a exprimat preocupare în legătură cu nerespectarea regulilor privind deficitul bugetar în zona euro. "Atunci când Comisia Europeană reacţionează ridicând din umeri, mai mult sau mai puţin, în legătură cu gradul de îndatorare al Franţei sau Italiei, Europa are o problemă. Aceste lucruri trebuie să se schimbe", afirmă Sebastian Kurz într-un interviu acordat publicaţiei Handelsblatt.

Liderul de la Viena a pledat şi pentru măsuri suplimentare pentru protejarea climei. "Lupta împotriva încălzirii climatice poate fi câştigată doar împreună. În acest sens, sunt necesare măsuri stricte la nivel mondial şi european", a adăugat Sebastian Kurz.

"În Europa, avem nevoie de ordine şi de o înţelegere sănătoasă între oameni. Regulile pe care noi înşine le-am creat în Europa trebuie respectate. Oricând s-au încălcat regulile în trecut a fost haos. Exact în acest fel este afectată moneda euro de datoriile prea mari ale unor ţări. Dubiile referitoare la normele statului de drept şi democraţiei afectează fundamentul european", a subliniat Sebastian Kurz, cerând şi respectarea Reglementărilor Dublin în materie de imigraţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat anterior că îşi doreşte ca după Summit-ul din 9 mai liderii europeni să aibă „o declaraţie foarte optimistă în prag de alegeri europene”, care speră să se numească ”Declaraţia de la Sibiu”.

Principalul subiect al discuţiilor al reuniunii informale a Consiliului European de la Sibiu va fi viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Cu această ocazie, liderii europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la provocările actuale cu care se confruntă Uniunea şi la priorităţile acţiunii la nivel european pentru următorii ani.

Totodată, liderii UE 27 urmează să adopte o Declaraţie cu privire la viitorul Uniunii Europene.

Foto: Mediafax Foto

Citește și: