Departamentul Social - Mediafax
1192 vizualizări 15 nov 2018

”Ministrul interimar al Educaţiei Naţionale, doamna Rovana Plumb, a solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş să demareze verificări la Şcoala Postliceală „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureş, având în vedere aspectele sesizate în mass-media, mai precis faptul că există persoane care ar fi obţinut în mod ilegal diploma de absolvent al instituţiei. În acelaşi timp, ministrul Educaţiei a decis să trimită Corpul de Control la Şcoala Postliceală „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureş”, anunţă joi, înre-un comunicat, Ministerul Educaţiei.

Inspectorul general şcolar al IŞJ Mureş, Ioan Macarie, a declarat corespondentului Mediafax, că filmarea televiziunii suedeze a fost tendenţioasă încă de la început, reporterii transmiţând că vor să facă o promovare a instituţiei.

De asemenea, din cele auzite de Ioan Macarie, care a precizat că nu a văzut filmarea, în înregistrarea cu imagini a apărut un ”anume Alex, şofer de TIR”, care a spus că a terminat la o şcoală postliceală din România şi s-a dus numai să-şi finalizeze cursurile, însă din verificările făcute ulterior s-a constatat că acesta nu este absolvent al Şcolii Postliceale „Dimitrie Cantemir”. De asemenea, televiziunea a pus la îndoială obţinerea diplomelor de către alţi doi absolvenţi ai acestei şcoli. Şi în aceste cazuri s-au făcut verificări şi s-a ajuns la concluzia că ei frecventaseră cursurile.

”Va avea loc un control al Ministerului Educaţiei. Am fost la această şcoală astăzi şi pot să vă spun următorul lucru. Filmarea a fost făcută de o televiziune din Suedia (...) Au spus că vrea să facă un reportaj pentru promovarea unităţii şcolare (...) Au scos două certificate de competenţe profesionale şi două foi matricole întrebând unitatea şcolară dacă îi cunoaşte pe aceşti absolvenţi. Unul în 2012, altul în 2015. Conducerea a spus că nu poate să-i cunoască pe cei 600 de cursanţi, iar ulterior, directoarea, verificând în registru şi-a dat seama că aceste două persoane au fost absolvente şi au frecventat cursurile acestei unităţi. Televiziunea suedeză a filmat un anume Alex, şofer de TIR, care a spus că a terminat la o şcoală postliceală din România şi s-a dus numai să finalizeze studiile. Din verificări acest Alex nu este un absolvent al unităţii din Târgu Mureş”, a mai spus Ioan Macarie.

Şcoala Postliceală „Dimitrie Cantemir" din Târgu Mureş a fost acreditată de Ministerul Educaţiei pentru asistenţi medicali generalişti şi asistenţi medicali de farmacie.

Ioan Macarie consideră că este o unitate de învăţământ bună. Cursurile se desfăşoară pe durata a trei ani, iar orele practice se fac la spitale din Târgu Mureş, potrivit sursei citate.

Întrebată de jurnalişti, joi, într-o conferinţă de presă despre cazul din Suedia, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că a discutat de multe ori cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale.

“Ştiţi foarte bine că aici Ministerul Sănătăţii nu este implicat. De altă parte, pot să vă spun că există concursuri de angajare pe care spitalele le organizează. Aceste concursuri trebuie să aibă o probă teoretică şi una orală. Până la urmă, modalitatea de recrutare aparţine reprezentanţilor spitalelor. (...) Am declarat în nenumărate rânduri că nivelul de pregătire a cadrelor medicale lasă de dorit în anumite situaţii”, a spus Pintea.

De asemenea, Sorina Pintea a mai spus că Ordinul Asistenţilor Medicali testează cunoştinţele asistenţilor medicali, iar ministerele doar creează cadrul legal. “Faptul că nu se respectă (n.r. - cadrul legal) categoric va fi sancţionat. Dar nu suntem noi cei care sancţionează”, a mai spus Sorina Pintea.

 

Citește și: