Biro ATTILA
1227 vizualizări 10 iun 2014

La finalul săptămânii trecute, DNA a solicitat arestarea preventivă a vicepreşedintelui ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, într-un dosar despre modul în care distribuitorul de energie electrica ENEL ar fi „umflat” facturile la curentul electric.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă, însă, procurorii descriu modul în care ENEL a ajuns în România şi cum nu şi-a respectat angajamentele faţă de statul român în urma contractelor de privatizare pentru filialele de distribuţie ale Electrica SA. În acest context, DNA spune că ENEL urma să fie favorizată în procedura de privatizare a Nuclearelectrica, „în schimbul unor sume de bani”.

„Reprezentanţi de la nivelul conducerii instituţiilor implicate în privatizarea S.C.ELECTRICA S.A. au în vedere favorizarea grupului italian ENEL în procedura de privatizare a S.C. NUCLEARELECTRICA S.A., unităţile 3 şi 4, în schimbul unor sume de bani”, se arată în referatul procurorilor cu propunerea de arestare preventivă.

DNA face şi o trecere în revistă a modului în care ENEL a preluat prin privatizare serviciile de distribuţie a energiei electrice. ENEL a fost cea care a devenit acţionar majoritar al Electrica Banat, Muntenia şi Dobrogea. DNA susţine că ENEL nu şi-a respectat angajamentele din contractele de privatizare.

Gândul a relatat în 2013 exact acelaşi lucru, respectiv că, în mare parte, companiile care au preluat distribuţia de energie electrică în România nu şi-au respectat angajamentele. Iată ce scriam în 2013:

Statul român are de recuperat de la companiile CEZ, EON şi ENEL 2 miliarde de euro. Banii reprezintă penalităţi pentru că cele trei companii nu şi-au respectat angajamentele asumate în contractele de privatizare a cinci filiale Electrica. Un raport al Curţii de Conturi arată că cele trei companii au cumpărat filialele Electrica, promiţând că vor investi sute de milioane de euro în retehnologizare. În schimb, ancheta Curţii de Conturi a dezvăluit că de fapt CEZ, EON şi ENEL au investit în modernizarea filialelor Electrica, dar nu din fondurile proprii, ci din banii produşi de filialele pe care le-au cumpărat. Cel mai grav aspect constatat de Curtea de Conturi este că preţul energiei electrice nu ar fi trebuit să crească dacă cele trei companii îşi respectau promisiunile.

Acum, DNA a constatat că aceste proceduri au fost viciate. Iată ce reţine DNA în referatul cu propunerea de arestare preventivă a vicepreşedintelui ANRE:

►În cadrul procesului de privatizare a S.C. ELECTRICA S.A., pachetele majoritare de acţiuni a fost preluat de către grupul italian ENEL S.p.A. pentru S.C. ELECTRICA BANAT S.A., S.C. ENEL MUNTENIA SUD S.A. şi S.C. ENEL DOBROGEA S.A.

►Conform contractelor de privatizare, preluările de active şi obligaţiile de investiţii au fost următoarele:

►Pentru ENEL MUNTENIA SUD a fost preluat un pachet de 50% din acţiuni cu preţ total de subscriere de 394.862.725,44 Euro. Ulterior a avut loc o nouă emisie de acţiuni cu preţul total de subscriere de 425.236.755,84 Euro, rezultând o participaţie de 67,5%. Angajamentul de investiţii pentru preluarea acestui pachet de acţiuni a fost stipulat un angajament de investiţii pentru perioada 2009-2011, din partea grupului italian, în valoare de 220.000.000 Euro (2009 – 40 mil. euro, 2010 – 80 mil. euro, 2011 – 100 mil. euro)

►Pentru ENEL DOBROGEA a fost preluat un pachet de 24,62% din acţiuni cu preţ total de subscriere de 13.612.390 Euro. Ulterior a avut loc o nouă emisie de acţiuni, respectiv 35%, cu preţul total de subscriere de 29.771.520 Euro, rezultând o participaţie de 59,62%. Pentru preluarea acestui pachet de acţiuni nu a fost stipulat nici un angajament de investiţii

►Pentru ENEL BANAT a fost preluat un pachet de 24,62% din acţiuni cu preţ total de subscriere de 21.660.314 Euro. Ulterior a avut loc o nouă emisie de acţiuni, respectiv 35%, cu preţul total de subscriere de 47.373.054 Euro, rezultând o participaţie de 59,62%. Pentru preluarea acestui pachet de acţiuni nu a fost stipulat nici un angajament de investiţii.

►Pentru ENEL MUNTENIA SUD nu au fost respectate obligaţiile de investiţii, cu acordul tacit al autorităţilor române din cadrul A.N.R.E., investiţiile parţiale raportate fiind acceptate, fără procedurile de verificare şi control din partea reprezentanţilor ANRE, în schimbul unor sume de bani date cu titlu de mită persoanelor din comisiile de control şi recepţie. Neasumarea obligaţiilor de investiţii a fost constatată în anul 2012 de Curtea de Conturi a României.

►Astfel, prin intermediul S.C. ENEL SERVICII COMUNE S.A., partea italiană acoperă participaţia proprie cu capital prin folosirea beneficiilor realizate de ENEL. Această societate este folosită ca entitate comercială intermediară scoaterii din ţară a sumelor de bani obţinute prin capitalizarea orelor de lucru, sume de bani  direcţionate către ENEL INVESTMENT HOLDING BV, societate comercială cu sediul în Amsterdam - Olanda, aflată în Grupul ENEL, sumele de bani revenind în ţară prin alte mecanisme de transfer ca sume aferente obligaţiilor de investiţii angajate de partea italiană. În sensul celor arătate, participaţia ca obligaţie de investiţie din partea acţionarului italian provine tot din profitul realizat de societatea la care coacţionar este Statul Român, respectiv ENEL MUNTENIA SUD, fără a putea fi cuantificată ca participaţie proprie a părţii italiene. (sursa: referat DNA)

Cum răspune ENEL acuzaţiilor 

ENEL a transmis un punct de vedere referitor la acuzaţiile procurorilor: 

Enel reitereaza faptul ca a respectat intocmai toate prevederile din contractele de privatizare pentru fostele filiale Electrica pe care le-a achizitionat in Romania. Mai exact, nivelul investitiilor agreat in cadrul contractelor de privatizare, pentru toate cele trei companii de distributie (Banat, Dobrogea si Muntenia Sud), a fost indeplinit si chiar depasit. Din 2005, cand a intrat pe piata din Romania Enel a investit aproximativ 1.9 miliarde de euro, fara taxele de conectare.

Respectarea prevederilor din contractul de privatizare a fost confirmata si de arbitrajul Camerei de Comert Internationale in situatia companiilor Banat si Dobrogea, care a decis in favoarea Enel.

Referitor la societatea Enel Servicii Comune, dorim sa precizam ca aceasta este detinuta de societatile Enel Distributie Dobrogea si Enel Distributie Banat si ca nu a facut niciodata transferurile financiare catre Enel Investment Holding, mentionate in informatiile publicate.

Procedura de privatizare a societatii Nuclearelectrica a avut loc la finalul anului trecut prin oferta publica initiala (IPO), la care Enel nu a participat. Enel a intrat in proiectul Cernavoda in 2007, impreuna cu alti investitori internationali, ca parte dintr-un consortiu din care a detinut un pachet de 9%, fiind actionar minoritar. Dupa multi ani si numeroase incertitudini in ceea ce priveste dezvoltarea proiectului, Enel a decis in Decembrie 2013 sa paraseasca proiectul.

In ceea ce priveste investigatia in curs, reiteram faptul ca Enel si-a declarat deschiderea pentru a oferi intreg sprijinul autoritatilor, in vederea clarificarii situatiei.

 

Citește și: