Diana Bahrin
22343 vizualizări 20 mar 2016

Pădurea Transilvania 3.0, proiect al asociaţiei Tăşuleasa, s-a bucurat de un real succes. În doar trei ore a luat naştere o pădure nouă, mii de puieţi de salcâm, gorun, paltin şi pin fiind plantaţi.

”Sunt foarte încântat, 1500 de oameni în mai puţin de trei ore au plantat 11 ha de pădure, cred că e un record, aşa bine nu ne-am organizat niciodată până acum şi asta şi datorită faptului că s-au organizat foarte bine oamenii aici pentru a ne primi, deci asta a fost foarte bine. Mă bucur că avem parteneri cu care să lucrăm. Au venit 1500 de oameni din 79 de localităţi din ţară, din 21 de judeţe, deci jumătate din ţară a fost reprezentată aici, majoritatea fiind din Bistriţa- Năsăud şi Cluj. Media de vârstă a fost de 23,14 ani, deci tineri dornici de implicare. Mă bucur foarte tare că este interes pentru acţiunile astea. 535 de oameni s-au înscris în primele 24 de ore după ce am dat anunţul, deci este un rezultat de care nu avem cum să nu ţinem cont”, a declarat Alin Uhlmann-Uşeriu,  preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social.

”Se pot face lucruri extraordinare şi avem cu cine, este un pas important către o dezvoltare a aptitudinilor, e educaţie civică ce s-a întâmplat astăzi aici, nu este vorba numai de mediu, e mult, mult mai mult şi în continuare faptele trebuie să vorbească”, a concluzionat preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social.


 
În ultimii ani tot mai multe comune din zona de câmpie a judeţului au investit în extinderea suprafeţelor împădurite, Sânmihaiu de Câmpie şi-a mărit suprafaţa împădurită cu 50 ha în ultimii 6 ani şi continuarea acestor lucrări este o prioritate.

”Avem ca şi comună 450 de ha de pădure, iar în ultimii 6 ani am reuşit să mai plantăm în jur de 50 de ha, cu tot cu acţiunea de astăzi. Pot să vă spun că printr-un proiect de împădurire pentru o suprafaţă de vreo 10 ha se investesc în jur de 200 000 de lei, asta ca să vă daţi seama câtă importanţă are o astfel de acţiune de voluntariat, scad costurile foarte mult. Cade în sarcina Primăriei şi a Consiliului Local întreţinerea acestor plantări şi continuarea acţiunilor de împădurire a terenurilor degradate. În 2 iunie vom mai planta 2 sau 3 ha, mai avem şi un proiect pe Ministerul Mediului pentru 9,5 ha, facem eforturi pentru a mări suprafeţele de pădure pentru binele copiilor şi a nepoţilor noştri, nu putem să continuăm numai să tăiem, trebuie să punem ceva în loc”, spune Ioan Mate, primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie.

”A fost o acţiune foarte faină, mi-a plăcut tare mult. Ne-am mişcat repede şi am făcut o treabă bună. A fost o provocare, dar 40.000 de puieţi împărţiţi la 1500 de persoane nu a dat aşa mult. Ca toată lumea de aici şi eu vreau să fac ceva, să fac mişcare, mai ales că stau în oraş, să particip la ceva util, să las ceva în urma mea. I-am făcut şi pe alţii curioşi după acţiunea la care am participat anul trecut, iar în acest an am venit cu gaşca, puţină muncă, puţină distracţie, o zi petrecută cu folos într-un mod plăcut”, a declarat Daniel, un bistriţean care a participat azi la cea de-a doua acţiune de împădurire ca voluntar al Asociaţiei Tăşuleasa, scrie observatorulbn.ro.

Citește și: