133 vizualizări 3 apr 2010

Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri a anunţat, sâmbătă după-amiază, că Bogdan Ionescu, alias "Syda", prietenul Elenei Băsescu şi viitorul soţ acesteia, a demisionat din funcţia de expert asistent în cadrul instituţiei.

Comunicatul ministerului precizează, pe de altă parte, că angajarea acestuia s-a făcut legal, prin concurs anuţat în presă, pe un post devenit vacant ca urmare a plecării a şapte angajaţi din instituţie, conform regulii fixate de Guvern în 2009.

"Bogdan Ionescu a ocupat postul temporar vacant, aferent funcţiei publice de execuţie de expert asistent în urma unui concurs organizat în temeiul HG 611/2008 în data 25 februarie 2010 si anunţat conform prevederilor legale mai sus menţionate în Monitorul Oficial, partea a III-a, nr. 26 din 26.01.2010, în cotidianul România Liberă din data de 27 ianuarie 2010, precum şi pe site-ul MECMA, unde se poate vizualiza şi în prezent", susţine comunicatul ministerului.

Cu o zi înainte, vineri, Ministerul Economiei precizase, ca replică la un articol de presă, că Ionescu a fost numit în funcţia de secretar economic III la Ambasada României la Paris, după ce a câştigat un concurs organizat potrivit legii. Numirea secretarilor economici ai misiunilor diplomatice intră în atribuţiile acestui minister.

Bogdan Ionescu: Linşajul mediatic nu ţine loc de adevăr

La scurt timp după anunţul Ministerului Economiei, Bogdan Ionescu a transmis la rândul său un comunicat către presă în care îşi anunţă retragerea din funcţia de expert asistent, spune că nu a cerut sau primit sprijinul vreunei persoane publice pentru a câştiga concursul pentru acest post şi acuză "două trusturi de presă" că l-ar fi supus unui linşaj mediatic.

"Politica editorială diletantă a celor două trusturi de presă reiese inclusiv din titluri precum <Paris, îţi dam Syda> (Realitatea TV, 2 aprilie 2010), sau din vehicularea cu lejeritate de informaţii false (informaţia că respectivul concurs nu ar fi fost public, că nu aş fi întrunit condiţiile pentru a ocupa respectivul post, că aş fi fost deja numit pe o alta funcţie)", precizează, în comunicat, Bogdan Ionescu. El mai spune că este absolvent al unei universităţi din Franţa, unde a urmat cursuri de relaţii internaţionale şi diplomaţie, că vorbeşte fluent două limbi de circulaţie internaţională şi că prin activitatea sa în economia reală a ajuns să cunoască foarte bine potenţialul economiei româneşti.

Bogdan Ionescu afirmă că nu şi-a imaginat niciodată că participarea sa la un concurs pentru o funcţie tehnică a putut stârni atât de multe "acuzaţii nedrepte la adresa unor demnitari ai statului român" car nu au avut niciun rol în cariera sa.

"În consecinţă, cu convingerea că linşajul mediatic nu va putea ţine niciodată loc de adevăr, anunţ public retragerea mea din funcţia de Expert Asistent în cadrul Directiei Generale Relatii Externe din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri", precizează Ionescu în final.

Premierul Emil Boc a refuzat să comenteze numirea iubitului Elenei Băsescu la Ambasada României la Paris şi a spus că este treaba celor care l-au numit. "Întrebaţi factorii abilitaţi", le-a spus Boc ziariştilor.

Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, a declarat la Realitatea TV că preşedintele Traian Băsescu a aflat din presă despre această numire. .

Anunţul lui Ionescu vine după ce, vineri, ministerul anunţa, în urma unor informaţii de presă, că Bogdan Ionescu a câştigat un concurs organizat de instituţie, în urma căruia a fost numit consilier economic la Ambasada din Franţa. Potrivit ziarului "Libertatea", Bogdan Ionescu a fost angajat în 5 martie, pe baza unui concurs, consilier la Direcţia Generală Relaţii Externe din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Ulterior, în 22 martie, Bogdan Ionescu participă la un alt concurs, pentru postul de secretar economic III la Ambasada României la Paris.

Anunţul de sâmbătă vine după ce, vineri, acelaşi minister anunţa că Bogdan Ionescu a mai câştigat un concurs organizat de instituţie, în urma căruia a fost numit consilier economic la Ambasada din Franţa. În acelaşi timp, Oana Bălan, fiica secretarului de stat din Ministerul Economiei Maria Pârcălăbescu, a fost numită pe o poziţie similară la Ambasada din Uruguay.

Potrivit ziarului Libertatea, Bogdan Ionescu a fost angajat în 5 martie, pe baza unui concurs, consilier la Direcţia Generală Relaţii Externe din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Ulterior, în 22 martie, Bogdan Ionescu participă la un alt concurs, pentru postul de secretar economic III la Ambasada României la Paris.

Acelaşi ziar a mai scris că, în ziua în care Bogdan Ionescu dădea concurs pentru postul din Paris, Oana Bălan, fiica Mariei Pârcălăbescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, concura pentru un post de secretar economic III la Ambasada României din Montevideo, capitala Uruguayului. Oana Bălan şi-ar fi început cariera anul trecut, când era consilieră pentru un coleg al mamei sale, secretarul de stat Gheorghe Marin.

Citește și: