49 vizualizări 11 iul 2007

Focarul celei mai grave toxiinfecţii alimentare de pe litoral, tabăra SIND-ului de la Năvodari, nu este la prima abatere în ce priveşte igiena. În urma unei inspecţii efectuate în 2003 de Agenţia Naţională a Taberelor, s-au constatat grave deficienţe la capitolul salubritate, motiv pentru care, în acel an, Agenţia Naţională a Taberelor n-a mai încheiat protocolul anual de colaborare cu Tabăra Năvodari.

Drept urmare, SIND România a pierdut miliarde bune de pe urma celor câteva mii de copii trimişi de Agenţia Naţională a Taberelor, cu finanţare de la bugetul statului prin capitolul „tabere sociale”, cărora li se adăugau alte mii de copii, cu sejurul plătit de părinţi şi trimişi de Agenţie, fără ca SIND să mişte un deget.

Deşi, conform directoarei din acea perioadă a Agenţiei Naţionale a Taberelor, Riana Nicolae, „nici în 2004, Tabăra Năvodari nu ar fi îndeplinit condiţiile minime de salubritate pentru găzduirea în siguranţă a copiilor”, în ciuda acestui fapt, Daciana Sârbu, proaspăt unsă atunci preşedintă a Autorităţii Naţionale pentru Tineret (ANT), în subordinea căreia se afla Agenţia Naţională a Taberelor, a reîncheiat protocolul cu SIND România.

Mai mult, Daciana Sârbu a mărit de aproape 3 ori numărul de copii trimişi la Năvodari prin programul de „tabere sociale”, de la 4000 de copii în alţi ani la numărul-record de 11.236 în 2004. Asta înseamnă că 75% din cele 15.000 de tabere sociale din România anului 2004 au ajuns la firma privată  a sindicatelor: SIND România SRL, aducându-i venituri de 26.666.297.248 ROL, în timp ce taberele din propria ogradă a ANT-ului: Eforie Sud, 2 Mai, Eforie Nord, Costineşti au funcţionat mult sub capacitatea normală.

Astfel, Daciana Sârbu a umflat conturile insalubrei tabere a SIND, în loc să urmărească interesele ANT-ului, trimiţând mai întâi copii în propriile tabere ale ANT de pe litoral şi de-abia după ce acestea erau umplute, copiii rămaşi să fie direcţionaţi spre SIND.

Riana Nicolae, fosta şefă a taberelor, spune că nu a putut-o împiedica pe Daciana Sârbu să încheie acest protocol, deoarece „ea era demnitar, noi, restul eram funcţionari”, iar Daciana Sârbu se declară curată-lacrimă:

“Eu semnam nişte hârtii.Nu ştiu dacă s-au făcut lucruri bune, dacă hârtiile le-a analizat personalul de la ANT şi a considerat că e bine să facem lucrul ăsta, eu am semnat”.

Lăsând naivitatea tinerei deputate deoparte, ca o coincidenţă, în vara aceluiaşi an, SIND România SRL a permis desfăşurarea la Hotelul „Delfinul” din Năvodari a celei de-a şaptea tabere de vară a organizaţiei de tineret a Partidului Socialist European (ECOSY).

Responsabili cu organizarea au fost nimeni alţii decât juniorii PSD, conduşi de Victor Ponta şi Daciana Sârbu, la tabăra cu şpriţuri şi voie bună din Năvodari participând şi premierul de atunci, Adrian Năstase, şi omologul său danez, Poul Nyrup Rasmussen. Riana Nicolae consideră că de fapt serviciile şi serviabilitatea SIND România au fost răsplătite de Daciana Sârbu cu bănosul protocol finanţat de contribuabili.

Din 2005, Tabăra Năvodari este condusă tot de un politician, fostul senator PSD-PRM, Nicolae Rahău. Interesul sindicatelor faţă de sumele mari de bani rulate anual de complexul de la Năvodari şi relaţiile cu politicienii au făcut ca până acum insalubra tabără să-şi desfăşoare activitatea în linişte. Linişte pertur­bată de scandalul Salmonelei. (Daniel Befu)

Citește și: