Reprezentanţii Fundaţiei pentru protecţia animalelor, Vier Pfoten, consideră că în acest an ANSVSA a făcut "un compromis", autorizând abatoare mobile pentru sacrificarea mieilor, astfel încât populaţia să nu mai asiste la tăiere, dar sunt de părere că rămâne încă "o problemă de etică şi morală". 

"În anii trecuţi sacrificările de miei erau făcute în văzul populaţiei. Acum, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut un compromis. Au fost create un fel de abatoare mobile. Acum nu mai vedem sânge, jupuieli şi nu mai auzim behăituri, dar plecăm cu mielul în pungă, acasă", a declarat Veronica Tulpan, director de programe naţionale Vier Pfoten.

Tulpan consideră că acest lucru reprezintă o problemă etică şi morală. "Copiii sunt duşi acolo de mame, mângâie mieii, iar după câteva minute pleacă acasă cu punga cu mielul tăiat. Nici la ţară copiii nu sunt lăsaţi să asiste la tăierea animalelor din curte. Cum explici copilului că mielul pe care l-a mângâiat va fi tăiat şi gătit? Nu este mai simplu ca mama să meargă la magazin, să cumpere carnea şi să o gătească? De ce să mergi să îţi alegi mielul, aşa cum îţi alegi peştii la supermarket? Este o procedură de care nu este nevoie", mai arată Tulpan.

Reprezentanta Vier Pfoten spune că în ţară oamenii continuă să sacrifice mieii fără a-i asoma în prealabil.

La sfârşitul lunii martie primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a inaugurat singura piaţă de miei vii din Bucureşti, la Apărătorii Patriei, care va funcţiona până pe 5 mai. 

ANSVSA a avertizat că, în ce priveşte carnea de miel (ied) care se obţine prin sacrificarea la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar, aceasta are aplicată o ştampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm. Pe ştampilă sunt următoarele înscrisuri: în partea superioară - "ROMÂNIA", cu majuscule,   în centru - indicativul judeţului, urmat de numărul de autorizare al unităţii. Imediat sub acesta se înscrie numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară a unităţii. În partea inferioară apare înscrisul "CONTROLAT SANITAR-VETERINAR", cu majuscule.

Crescătorii de miei estimează în acest an că de Paşte vor fi sacrificaţi trei milioane de miei. 

Citește și: