Diana Stancovici
Adina Oşan - Mediafax
1590 vizualizări 16 dec 2015

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu, Luciana Balteş, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că o tânără a fost lovită de o bucată de tencuială desprinsă de pe un imobil de pe strada Mitropoliei, din centrul municipiului Sibiu.

Potrivit acesteia, situaţia clădirii respective este ”incertă”.

”Imobilul unde s-a produs accidentul are o situaţie incertă, sunt mai mulţi proprietari şi am înţeles că există şi un litigiu în cauză. Urmează să se stabilească, în funcţie de starea tinerei, dacă se impune deschiderea unui dosar de cercetare şi împotriva cui”, a spus Luciana Balteş.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, Bianca Săbău, a precizat că tânăra a fost preluată de o ambulanţă, în timp ce pompierii au intervenit pentru înlăturarea bucăţilor de tencuială care ar fi putut să mai cadă de pe clădire.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu, Decebal Todăriţă, a afirmat că tânăra nu a fost rănită grav, astfel că nu a necesitat internare.

”Nu au fost probleme grave, pacienta fiind mai mult speriată. Ea avea câteva mici plăgi, escoriaţii la cap. Pentru că nici analizele nu au arătat probleme deosebite a fost lăsată să plece”, a declarat Decebal Todăriţă.

El a precizat că pacienta are 18 ani şi este din Rupea, judeţul Braşov.

Clădirea de pe care s-au desprins bucăţile de tencuială este monument istoric. Potrivit site-ului www.patrimoniu.sibiu.ro, al Primăriei Sibiu, pe imobilul respectiv se află o placă comemorativă dezvelită în 1968 pe care scrie "În această casă a poposit în toiul evenimentelor din 1848 în drumul său spre Munţii Apuseni, Avram Iancu (1824-1872), membru al Comitetului Naţiunii Române". De asemenea, în perioada august 1850-ianuarie 1851 în acest imobil a fost ascuns Ion C. Brătianu fiind refugiat ca revoluţionar.

Mai multe imobile din centrul municipiului Sibiu sunt într-o avansată stare de degradare, în mai multe rânduri pompierii fiind chemaţi să înlăture de pe faţadele acestora bucăţi de tencuială sau ornamente care riscau să se desprindă şi să cadă.

În luna mai 2014, o tânăra de 19 ani a ajuns la Spitalul Judeţean Sibiu, cu un traumatism cranio-cerebral, după ce i-a căzut în cap o bucată de tencuială desprinsă de pe un imobil din centrul oraşului, situat pe strada Andrei Şaguna.

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu spuneau la acea vreme că imobilul respectiv nu este monument istoric, dar se află în zona de protecţie a monumentelor istorice, iar reabilitarea clădirii trebuie să se supună unor rigori stricte.

"Clădirea este într-o stare destul de avansată de degradare. Tencuiala, având atâtea decoraţiuni, evident că a devenit un pericol. Proprietarii care stau în apartamente nu au banii necesari să refacă o astfel de casă. O astfel de clădire, să fie refăcută tencuiala la marea artă, cu fiecare decoraţiune refăcută, costă şi sute de mii de euro", declara Răzvan Pop, directorul Direcţiei de Cultură Sibiu.

De asemenea, în februarie 2009, o femeie de 30 de ani a murit după ce un ornament de pe o clădire din centrul municipiului Sibiu i-a căzut în cap.

Citește și: