Departamentul Corespondenţi
1791 vizualizări 5 feb 2019

Tânăra de 22 de ani, imobilizată într-un scaun cu rotile, îl acuză pe primar că îi încalcă dreptul fundamental la liberă circulaţie deoarece se împotriveşte mutării ei în comuna Nistoreşti, judeţul Galaţi. Primarul i-a răspuns că cererea pentru prelungirea reşedinţei în comuna pe care o conduce nu conţine date relevante şi anunţă că nu vrea să majoreze numărul persoanelor din comună, beneficiare ale prestaţiilor sociale de la bugetul local.

Discuţiile au apărut în luna ianuarie, când tânăra Florica Mihaela Porumbaru a solicitat eliberarea unei adeverinţe privind rolul fiscal de la Primăria Nicoreşti, necesară la Serviciul pentru Evidenţa Populaţiei pentru schimbarea cărţii de identitate.

În solicitarea depusă la Primărie, femeia, care are domiciliul din buletin în Târgovişte, judeţul Dâmboviţa, scrie că locuieşte în Nicoreşti, judeţul Galaţi, din septembrie 2017, şi, deoarece are o locuinţă în comuna gălăţeană obţinută în baza unui contract de comodat, solicită schimbarea cărţii de identitate şi a domiciliului.

 

Fata, care a trăit în mai multe orfelinate, a ajuns în comuna gălăţeană în urmă cu doi ani, fiind ajutată de reprezentanţii unei asociaţii din Galaţi.

„Un prieten de al asociaţiei ne-a spus despre Mihaela iar povestea ei ne-a impresionat, aşa că am decis să o ajutăm. Din septembrie 2017, ea locuieşte la sediul fundaţiei Bunul Samaritean din Nicoreşti. Este un copil bun, foarte conştiincios, sensibil. S-a adaptat foarte bine la noi, şi-a făcut prieteni şi, cel mai important este că se simte în siguranţă. Este trist că un primar din România anului 2019 poate să interzică cuiva dreptul să şi schimbe domiciliul. Nu înţeleg atitudinea dânsului. Este abuzivă şi discriminatorie”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Ionel Melinte, reprezentantul fundaţiei unde tânăra locuieşte în prezent.

Primarul comunei Nicoreşti a refuzat să elibereze actul solicitat de persoana cu dizabilităţi susţinând că cererea nu conţine date relevante. De asemenea, acesta a scris în răspunsul său, oferit tinerei, că nu vrea să majoreze numărul persoanelor din comună care beneficiază de indemnizaţie plătită sau asistent personal remunerat de Primăria Nicoreşti deoarece bugetul local nu poate susţine astfel de cheltuieli.

„Datele solicitate (…) nu sunt relevante pentru prelungirea reşedinţei, biroul fiscal al primăriei nu are ca atribuţii eliberarea de acte necesare pentru prelungirea reşedinţei. (...) După cum ştiţi în anul 2018, în ultimele trei luni ale anului nu au fost achitate la timp indemizaţiile şi salariile asistenţilor personali, din cauză că numărul beneficiarilor a crescut în cursul anului, iar veniturile nu au fost suficiente. Prin urmare dorim să nu mai ajungem în această situaţie şi în anul 2019. În consecinţă, Primăria Nicoreşti nu va elibera niciun act pentru prelungirea reşedinţei sau stabilirea dumneavoastră în localitate, întrucât acest lucru ar însemna ca ulterior să solicitaţi şi indemnizaţie sau asistent personal de la primărie. Bugetul local al comunei nu poate susţine astfel de cheltuieli. (...)Vă înţelegem situaţia în care vă aflaţi, problemele cu care vă confruntaţi în familie, cu rudele, etc , însă din cauza constrângerilor bugetare nu putem accepta persoane din alte localităţi/judeţe decât cele care locuiesc deja pe raza comunei, pentru a le plăti de la bugetul local indemnizaţii sau alte beneficii sociale”, a scris primarul Ionel Boghiu, în răspunsul redactat.

 

După ce a primit răspunsul oficial, Mihaela Porumbaru a făcut o plângere, explicând că doreşte să rămână în comuna gălăţeană, unde primeşte asistenţa de la o fundaţie specializată în astfel de cazuri, şi l-a acuzat pe primar că îi refuză dreptul de a circula liber doar pentru că este o persoană cu handicap. Femeia care suferă de un handicap grav susţine că se simte umilită şi abuzată.

„Pe 16 ianuarie am solicitat eliberarea unei adeverinţe la Primăria Nicoreşti, necesară la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Tecuci pentru schimbarea cărţii de identitate. Sunt titulara unui contract de comodat încheiat cu fundaţia Bunul Samaritean, contract prin care am asigurată folosinţa unui spaţiu drept locuinţă. M-am lovit de refuzul domnului primar de a-mi elibera actul solicitat. Este o încălcare a legii şi un coportament abuziv. Fiecărui cetăţean îi este garantat dreptul de a-şi stabili domiciliul sau reşedinţa oriunde în ţară. Este discriminare, sunt o persoană cu nevoi speciale, în cărucior cu rotile. Mă simt umilită, nu fac decât să cer un drept care mi se cuvine. Mi-e teamă deoarece cartea de identitatea expiră pe 12 februarie şi nu ştiu ce s-ar putea întâmpla. Domnul primar îmi tot spune să plec la Târgovişte, dar eu acolo nu am pe nimeni. Singura mea legătură cu oraşul este că m-am născut acolo. În realitate, nu mai am niciun fel de legătură familială şi nici locuinţă în Târgovişte. Casa mea este acum la Nicoreşti”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Florica Mihaela Porumbaru.

Tânăra a anunţat că se va adresa instanţei pentru obţinerea documentului refuzat de primarul din Nicoreşti şi că va solicita plata indemnizaţiei de îngrijire pentru toată perioada cuprinsă între depunerea cererii de chemare în judecată şi pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti, deoarece nu are alte mijloace de întreţinere.

De asemenea, cazul a intrat în atenţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, după ce a fost depusă o petiţie.

Primarul comunei Nistoreşti, Ionel Boghiu, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere referitor la acuzaţiile care i se aduc.

Citește și: