Ana Petrescu
825 vizualizări 13 iun 2019

Discuţiile au venit în contextul vizitei lui Tăriceanu în Franţa, miercuri şi joi. „Vizita oficială în Franţa a preşedintelui Senatului României s-a înscris, ca demers al diplomaţiei parlamentare, în direcţia aprofundării şi diversificării dialogului politic şi consolidării caracterului special al relaţiei tradiţionale de prietenie cu Franţa, informează Senatului României”, într-un comunicat de presă remis, joi, Mediafax.

„În cadrul dialogului avut cu Laurent Fabius, preşedintele Consiliului Constituţional francez, Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat aportul deosebit al instituţiei Curţii Constituţionale pentru asigurarea unei funcţionări normale a statului de drept, şi aşteptările societăţii la o abordare echidistantă şi neutră a acesteia faţă de forţele politice şi natura solicitărilor generate de acestea. Totodată, domnia sa a arătat că sesizările adresate Curţii Constituţionale se cuvine să nu creeze, prin numărul şi modalităţile în care sunt formulate, neajunsuri în funcţionarea normală a altor instituţii ale statului şi care să rezulte în noi blocaje de natură constituţională”, conform sursei citate.

De asemenea, vizita a prilejuit organizarea de către Ambasada României şi Institutul Cultural Român de la Paris a unor evenimente de promovare a valorilor culturale româneşti, în perioada în care este în desfăşurare Sezonul România-Franţa.

„În cadrul convorbirilor cu oficialităţile franceze, preşedintele Senatului României a reafirmat importanţa pe care o acordă România parteneriatului strategic dintre cele două state. Demnitarul român a evidenţiat frecvenţa şi calitatea dialogului parlamentar, precum şi evoluţiile de substanţă înregistrate în dialogul politico diplomatic din ultimii doi ani.Călin Popescu-Tăriceanu a exprimat dorinţa ca România şi Franţa să facă mai mult împreună, ca parteneri privilegiaţi, uniţi de puternice legături istorice, culturale şi lingvistice şi de viziunea comună a unei Europe unite şi puternice”, a transmis Senatul.

Preşedintele Senaului a arătat că Preşedinţia Română a Consiliului UE a demonstrat capacitatea de a-şi adapta abordările pentru a răspunde în mod corespunzător la provocările unui context politic dinamic şi imprevizibil, precum şi la evoluţiile neprevăzute din dosarul Brexit, una dintre principalele preocupări ale agendei politice europene curente.

Tăriceanu a arătat, de asemenea, că eforturile depuse de România pe parcursul primelor cinci luni de mandat au fost dedicate exclusiv promovării intereselor statelor membre, în spiritul unei abordări unitare, coerente şi incluzive.

În cadrul întrevederii cu Gérard Larcher, preşedintele Senatului Franţei, cei doi au discutat despre schimburil comerciale bilaterale care în anul 2018 au atins nivelul record de 9 miliarde euro.

„În dialogul cu omologul francez, preşedintele Senatului a subliniat importanţa, pentru ambele părţi, a intensificării schimburilor şi cooperării economice, salutând nivelul ridicat al schimburilor comerciale, care în 2018 au atins cifra record de 9 miliarde de euro. De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a remarcat profilul consolidat al investiţiilor franceze în România şi a reafirmat dorinţa părţii române pentru atragerea de noi investiţii cu capital francez şi pentru diversificarea cooperării în domeniul comercial, atât la nivel corporativ, cât şi în ceea ce priveşte dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, arătând că România continuă să ofere oportunităţi permanente de investiţii şi perspective foarte bune de creştere pentru investitorii francezi”, potrivit sursei citate.

Cei doi interlocutori au reliefat rolul determinant pe care ţările aliate aflate între Marea Neagră şi Marea Baltică îl au în asigurarea flancului estic al NATO şi implicit a securităţii şi apărării spaţiului euro-atlantic, precum şi a importanţei pe care cooperarea, în spiritul complementarităţii, la nivel european o are în consolidarea contribuţiei statelor membre la securitatea UE.

În acest context, a fost evocată cu satisfacţie participarea dlui Gérard Larcher, preşedintele Senatului Franţei, la sesiunea de deschidere a Primului Summit parlamentar al Formatului B9 (Bucureşti, 17-19 aprilie 2018), ca răspuns la invitaţia adresată, în calitate de gazdă a summitului, de dl Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului României.

Cu ocazia prezenţei delegaţiei parlamentare române la Paris, Ambasada României a găzduit ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, dlui Gérard Larcher, preşedintele Senatului Franţei, absolvent de medicină veterinară. Evenimentul a avut loc într-un context istoric deosebit, în acest an universitatea clujeană împlinind 150 de ani de la fondarea sa şi 100 de ani de când profesorul Mihai Şerban, fostul rector al universităţii, mergea la Paris, alături de Regina Maria a României, pentru a pleda în favoarea recunoaşterii internaţionale a Unirii Transilvaniei cu Regatul României.

Totodată, în cadrul programului cultural, preşedinţii celor două senate au inaugurat, în grădinile Palatului Luxembourg (sediul Senatului Franţei), sculptura „Zgârie-Nor” („Gratte Ciel”) a artistului din România, Ernő Bartha – unic în lume datorită sculpturilor sale din fân de dimensiuni monumentale – ca parte a ansamblului de activităţi organizate de Institutul Cultural Român dedicate protejării şi promovării diversităţii expresiilor culturale în cadrul Sezonului România-Franţa.

De asemenea, delegaţia Senatului României a vizitat expoziţia „Broderii de tradiţie bizantină din România între secolele XV şi XVII – în jurul stindardului lui Ştefan cel Mare”, organizată la invitaţia Muzeului Luvru în perioada 17 aprilie - 29 iulie 2019, de Muzeul Naţional de Artă al României, în strânsă colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe precum şi Mănăstirile Putna, Suceviţa şi Sfiinţii Trei Ierarhi din Iaşi.

În perspectiva demersurilor de promovare a valorilor româneşti, a fost organizată şi prezentarea colecţiei de modă „Patzaichin” a designer-ului român Olah Gyarfas, în prezenţa renumitului medaliat olimpic român. Evenimentul este rodul colaborării creatorului în domeniul vestimentar cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 şi produsele dezvoltate sub umbrela Ecosistemului PATZAIKIN, urmărind ca, în cadrul Sezonului România-Franţa, să prezinte publicului francez un design avangardist al unei tradiţii aproape pierdute a ţesăturilor din cânepă şi a unui produs inspirat de Delta Dunării şi locuitorii săi.

Din delegaţia senatorială au făcut parte senatorul PSD Titus Corlăţean, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie România-Franţa din Senat, senatorul PNL Cătălin Dumitru Toma, senatorul USR Dan Lungu şi senatorul UDMR Fejér László-Ödön.

Citește și: