233 vizualizări 3 apr 2019

„Vreau să vă spun că nu am mai fost atât de impresionat de mărturiile celui care a fost victima represiunii comuniste şi victima domnului Lazăr. Am citit despre torturile pe care le-a suferit. Modul cum se desfăşurau anchetele. Mecanismul dintre Securitate şi procurori. Omul acela a suferit un avatar de necrezut şi în mod cert viaţa lui a fost distrusă. Domnul Lazăr nu a negat faptele, ci a încercat să le minimalizeze. Domnul Lazăr ce voia ca omul să cânte ode? Nu erau suficiente suferintele? E foarte grav că, nici măcar la 30 de ani de la căderea comunismului, Lazăr nu înţelege gravitatea faptelor sale. Augustin Lazăr a fost format profesional înainte de perioada '90. Probabil e unul dintre absolvenţii Şcolii de la Bran. Lucrurile acestea au rămas nu ca o amprentă, sunt înscrise comportamental”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri seară la România TV.

„Mi se pare caraghios ce face CNSAS acum. Nu era nevoie de aşa ceva. Augustin Lazăr a recunoscut că dumnealui era acela. Nu, Lazăr era şeful echipei de cinci persoane în care apare clar cu nume şi prenume şi care era chemat să aprobe eliberarea din penitenciar înainte de termen”, a completat liderul ALDE.

Anteior acestor declaraţii, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis miercuri o scrisoare deschisă şefului statului Klaus Iohannis, prin care i-a solicitat să semneze urgent decretul de revocare din funcţie a procurorului general urmare a dezvăluirilor potrivit cărora Augustin Lazăr a fost implicat în persecutarea disidentului Iulius Filip.

Pe de altă parte, procurorul general Augustin Lazăr, acuzat că ar fi refuzat să elibereze un disident anticomunist, a precizat, luni, că nu poate confirma aspecte concrete referitoare la persoana despre care se face referire în spaţiul public. El a respins acuzele potrivit cărora ar fi făcut poliţie politică şi a spus că o astfel de dezinformare este contrazisă de adeverinţele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Procurorul general spune că, în perioada 1985 – 1986, a activat ca procuror criminalist în cadrul Procuraturii Alba Iulia, calitate în care a îndeplinit periodic şi atribuţii privind Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care examina situaţia tuturor condamnaţilor ce îndeplineau fracţia de pedeapsă pentru liberare condiţionată.

Procurorul general: Din 2017, la zi, am vreo 30 de sesizări la IJ şi zeci de denunţuri la Secţia specială

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, miercuri seară, că are, din 2017, aproximativ 30 de sesizări la Inspecţia Judiciară şi zeci de denunţuri la Secţia de anchetă a magistraţilor, precizând că cei care atacă sistematic acum Justiţia vor ajunge să-şi ceară scuze, dacă au onoare.

"Adevărul va ieşi la lumină, în mod cert. Mai greu, dar va ieşi. Ei îşi vor cere scuze public, dacă vor avea această onoare, pentru ceea ce fac, atacând sistematic toate instituţiile Justiţiei, Ministerul Public şi Procurorul General. Sunt foarte interesaţi să vină cineva să facă plecăciuni în faţa cui trebuie. Prea a deranjat Procurorul General... Prea a avut păreri independente. După ce am fost denunţat că fac parte dintr-un grup infracţional, cu liderii Uniunii Europene, ce ar putea să mă impresioneze mai mult acum? Eu ştiu că sunt un magistrat cinstit al Ministerului Public şi de-a lungul carierei mele profesionale m-au denunţat doar cei pe care i-am cercetat. Mulţi m-au denunţat că am comis diverse abuzuri împotriva lor, dar după ce s-au făcut verificările respective s-a constatat că totul este în regulă", a declarat Augustin Lazăr, la Realitatea Tv.

Procurorul general a reiterat ideea potrivit căreia, în 37 de ani de carieră judiciară, nu a fost cercetat disciplinar, precizând că au fost făcute doar verificări prealabile şi nu a ajuns niciodată la cercetare disciplinară, pentru că nu au existat indiciii temeinice că ar fi săvârşit vreo abatere disciplinară.

Mereu am respectat adevărul şi onoarea de magistrat public şi degeaba se tot agită ei să îmi pună în sarcina diverse acuze, că sunt cu atât mai ridicoli cu cât se leagă de un om care nu a avut nici măcar un avertisment în 37 de ani de activitate profesională. (...) Din 2017, la zi, am vreo 30 de sesizări pe la Inspecţia Judiciară şi nu ştiu câte zeci de denunţuri la Secţia Specială. Fiecare poate să facă pe denunţătorul, că le permite... Ei, bine, nu ştiu un lucru. Din materialitatea actelor poţi să îţi dai seama şi de intenţia frauduloasă a cuiva, intenţia rea de a aduce pe cineva în faţă organului judiciar", a mai spus Augustin Lazăr, pentru Realitatea Tv.

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor informaţii potrivit cărora procurorul general Augustin Lazăr, înainte de 1989, ca procuror la Alba, ar fi refuzat că elibereze un disident anticomunist şi face verificări.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis miercuri o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, prin care îi cere să semneze urgent decretul de revocare din funcţie a procurorului general urmare a dezvăluirilor potrivit cărora Augustin Lazăr a fost implicat în persecutarea disidentului Iulius Filip. Şi purtătorul de cuvânt al PSD, Lia Olguţa Vasilescu, i-a cerut procurorului general să îşi dea demisia imediat şi să îşi ceară scuze public pentru că a ocupat această înaltă funcţie din sistemul judiciar românesc, deşi a întreprins acţiuni de poliţie politică în timpul regimului comunist.

Augustin Lazăr a respins acuzele lansate de Lia Olguţa Vasilescu potrivit cărora ar fi făcut poliţie politică, precizând că o astfel de dezinformare este contrazisă de adeverinţele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Procurorul general apreciază că atacurile concertate din ultimele zile la adresa sa, în contextul derulării procedurii de desemnare a viitorului procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmăresc atât decredibilizarea sa în calitate de procuror general, cât şi destabilizarea Ministerului Public.

Lumea Justiţiei a publicat documente care ar arăta cum un procuror din judeţul Alba, pe numele său Augustin Lazar, a refuzat în două rânduri să elibereze un disident anticomunist, acest lucru întâmplându-se în mijlocul anilor '80. Potrivit sursei citate, numele procurorului din acest caz este identic cu cel al actualului procuror general al Romaniei, iar cazul se petrece la Penitenciarul Aiud din judeţul Alba, judeţ din care provine şi actualul procuror general. Jurnaliştii de la Lumea Justiţiei precizează că nu ştiu dacă procurorul din această cauză este unul şi acelaşi cu actualul procuror general, Augustin Lazăr.

Citește și: