Silviu Bănilă
484 vizualizări 28 oct 2014

O altă aplicaţie este Clever Taxi, instalată şi la aeroportul Henri Coandă, care a preluat un milion de clienţi într-o singură jumătate de an. Exemplul a fost adoptat şi de alte firme de taximetrie, care utilizau asemenea sisteme doar la nivel intern. Operatorii de telefonie mobilă s-au bucurat că a crescut traficul de date - Orange susţine Clever Taxi, iar Vodafone mizează pe Star Taxi.

Potrivit stirileprotv.ro, aceste aplicaţii ar putea rivaliza serios cu Uber, programul care a pus pe jar taximetriştii din mai multe oraşe mari europene. Oricine are maşină se poate înscrie în sistemul Uber, pentru a deveni taximetrist de ocazie. Aplicaţia Uber preia comenzile şi gestionează plăţile, din care extrage un comision. Compania Uber este evaluată la 17 miliarde de dolari şi a lansat o pagină pentru Bucureşti, unde s-au înscris până acum 100 de şoferi (cifra minimă pentru ca Uber să înceapă activitatea în oraş), informează sursa citată. Totuşi, în România este interzis ca un şofer să transporte persoane făra să deţină autorizaţie. În consecinţă, Uber poate fi implementat fără probleme doar în oraşe în care taximetria este strict reglementată.

Tehnologia nu are însă doar părţi bune. Clienţii şi şoferii de taximetrie au început să sesizeze lipsurile aplicaţiilor. Astfel, unii taximetrişti şi-ar fi falsificat recenziile, pentru a avea o imagine mai bună, în timp ce alţii ar folosi o „maimuţă” pentru aplicaţiile de taxi - un program care le-ar permite să aibă întâietate la preluarea comenzilor.

Citește și: